G4Media.ro

Moscova, amenințări pentru Republica Moldova în urma unor incidente legate de alegerile…

Sursa/Site-ul oficial al MAE rus

Moscova, amenințări pentru Republica Moldova în urma unor incidente legate de alegerile prezidențiale din Transnistria

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a amenințat Chișinăul că vor urma repercusiuni pentru că autoritățile Republicii Moldova au interzis intrarea pe teritoriul său a mai multor activiști și politologi apropiați de Kremlin pentru a se deplasa apoi spre regiunea separatistă trasnistreană, acolo unde ar fi trebuit să participe în calitate de observatori la așa-ziele alegeri prezidențiale din regiune.

După cum am înțeles noi, autoritățile moldovenești s-au speriat de organizarea alegerilor în Transnistria și au procedat la expulzarea tuturor din țară fără discernământ”, a precizat miercuri Maria Zaharova.

Ea a menționat că „demersurile neprietenoase ale Moldovei nu vor rămâne fără reacție” și că cei expulzați au fost supuși unor tratamente rele pe aeroport.

Fiecare a avut scopurile sale – participarea la manifestări social-politice, întâlniri cu parteneri moldoveni, compatrioți, activitate științifică, scopuri personale. Unii au avut invitații personale din partea colegilor lor moldoveni. Numai că nu s-a ținut cont de toate aceste circumstanțe și cetățenii ruși au fost obligați să aștepte ore îndelungate pentru a face cale întoarsă”, a spus Zaharova.

Ea a adăugat că indiferent de cauzele reale ale interdicției, blocarea de către autoritățile moldovenești a contactelor dintre societatea civilă din țările noastre nu coincid declarațiilor despre disponibilitatea față de un dialog normal, constructiv, pragmatic cu Rusia.

Apeluri în van ale Chișinăului

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au cerut comunității internaționale să se abțină de la observarea alegerilor ilegale desfășurate în regiunea separatistă, inclusiv Rusiei.

Diplomația Republicii Moldova reiterează că orice participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Cu toate acestea, Moscova nu a ținut cont de aceste cereri ale Chișinăului și a trimis o delegație întreagă de parlamentari cu ocazia acestor așa-zise alegeri din Transnistria.

Astfel, autoritățile de la Chișinău au interzis intrarea în Republica Moldova a mai multor cetățeni ruși, considerați propagandiști ai Kremlinului, fapt ce stârnit indignare și reacții declarative atât din partea Moscovei, cât și din partea Tiraspolului.

Opt reprezentanți ruși care ar fi venit să monitorizeze alegerile nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova. Este vorba de istorici, politologi și activiștii Natalia Narochnitskaia, Pavel Pozhigailo, Vladimir Zhuravlev, Alexander Kholodov, Alexander Brod, Evgheni Baklanov, Vladimir Egorov, Irina Antonova. Toți aceștia trebuiau să fie observatori internaționali la alegerile prezidențiale din 12 decembrie din Transnistria.

Actualul lider separatist Vadim Krasnoselski a câștigat cu un scor de 79,4% așa-numitele alegeri prezidențiale ce s-au desfășurat duminică, la Tiraspol, în fața unui obscur funcționar din raionul Grigoriopol, la bază fermier, Serghei Pînzar.

Foto: Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Sursa/Site-ul oficial al MAE rus

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Îți instalezi divizie militară pe teritoriul unei țări independente și suverane și dacă țara respectivă nu accepta agenții tai de destabilizare , ea e cea neprietenoasa , nu tu că ai ghearele înfipte în jugulara ei
    Tupeul asta agresiv al neobolsevicilor poate fi ținut sub control numai printr-o opoziție militară pe măsură. Altfel apetitul expansionismului teritorial al Kremlinului va încerca redesenarea granițelor vecinilor fara nici o jenă. La prima agresiune militară a vecinilor Rusia trebuie făcută sa sângereze

  2. ROMANIA A AVUT OCAZIA SA-SI RECUPEREZE BASARABIA ,NU A FACUT-O PENTRU CA TOT TIMPUL AM AVUT LA CONDUCEREA TARII SLUGI ALE -INALTELOR PORTI-(PRINTRE CARE SI MOSCOVA)
    ESTE ADEVARAT SUNTEM IN UE SI NATO DAR RUSUL (VAZUT-NEVAZUT) CASTIGA BANI FRUMOSI PE TERITORIUL ROMANIEI IN PREZENT.
    NU CA AR FI CEVA RAU ,(DAR GRATIS ?!?) BASARABIA TREBUIA SA REVINA LA TARA MAMA , IAR MAIA SANDU SA FIE PRESEDINTELE ROMANIEI MARI.

    • Nici Mircea Snegur nu prea a vrut unirea. Își pierdea tronul dacă se făcea unirea. Cred ca mulți politicieni dela Chișinău au gândirea asta.