G4Media.ro

Alegeri cu final previzibil în regiunea separatistă transnistreană: liderul Vadim Krasnoselski câștigă…

Sursa/Site-ul așa-numitei Președinții de Tiraspol

Alegeri cu final previzibil în regiunea separatistă transnistreană: liderul Vadim Krasnoselski câștigă detașat pretinsul „scrutin prezidențial” împotriva unui contracandidat de paie

Actualul lider separatist Vadim Krasnoselski a câștigat cu un scor de 79,4% așa-numitele alegeri prezidențiale ce s-au desfășurat duminică, la Tiraspol, în fața unui obscur funcționar din raionul Grigoriopol, la bază fermier, Serghei Pînzar.

Krasnoselski a obținut 113.620 de voturi, în timp ce contracandidatul său Serghei Pînzar a fost votat de 16.914 de cetățeni din stânga Nistrului, potrivit datelor oficiale.

Vadim Krasnoselski, în vârstă de 51 de ani, este un general de miliție rus foarte apropiat de holding-ul Sheriff, deținut de oligarhul local Viktor Gușan, ce are monopol pe toate afacerile din regiune și o controlează de facto totalmente. Krasnoselski se află la al doilea mandat, după ce în 2016 l-ar „surclasat” pe fostul său șef, Evgheni Șevciuk. Anterior, Krasnoselski lucrase ca șef al securității lui Evgheni Șevciuk, fugit între timp în Rusia.

Anterior votării de duminică, Comisia Electorală Centrală de la Tiraspol i-a eliminat rând pe rând pe concurenții lui Krasnoselky din diferite motive. Autoritățile separatiste au schimbat chiar și Codul Electoral înainte de alegeri pentru a nu mai exista niciun prag electoral de prezență și au introdus și posilitatea de a vota „împotriva” unuia dintre candidați.

Mai mult, autoritățile separatiste de la Tiraspol au început procesul de vot pe 6 decembrie. Alegătorii au avut la dispoziție nu mai puțin de șase zile pentru a-și exprima opțiunile electorale limitate doar la cei doi candidați care candidează pentru „fotoliul prezidențial” de la Tiraspol.

Precedent periculos de absenteism la urne

Decizia autorităților separatiste de la Tiraspol a survenit după ce doar 57.536 de cetățeni ai regiunii transnistrene au votat la alegerile parlamentare din Rusia pentru Duma de Stat a Rusiei din septembrie anul acesta, ceea ce înseamnă puțin peste 25 la sută.

Rusia a acordat până în prezent cel puțin 220.000 de pașapoarte în Transnistria, potrivit oficialilor de la Moscova, pentru aproximativ două treimi din populația regiunii separatiste.

Elena Gorodetskaya, președintele Comisiei Electorale Centrale, a anunțat că 144.136 de alegători și-au făcut alegerea pe baza rezultatelor preliminare.

„Fiecare vot, fiecare buletin de vot, aruncat în urne, este chiar cărămida fără de care este imposibil să se construiască o societate democratică și statul de drept”, a declarat Krasnoselski după ce a votat duminică.

Doar observatori ruși, în special deputați din Duma Rusă, au fost prezenți pentru a monitoriza aceste alegeri ilegitime. O delegație de deputați ruși au venit în regiune pentru a superviza scrutinul.

Boicot diplomatic, interdicții și nervi

Autoritățile de la Chișinău au cerut comunității internaționale să se abțină de la observarea alegerilor ilegale desfășurate în regiunea separatistă.

„Diplomația Republicii Moldova reiterează că orice participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

De altfel, autoritățile de la Chișinău au interzis intrarea în Republica Moldova a mai multor cetățeni ruși, considerați propagandiști ai Kremlinului, fapt ce stârnit indignare și reacții declarative atât din partea Moscovei, cât și din partea Tiraspolului.

„Toate aceste acțiuni ale Moldovei nu pot fi combinate cu conceptul de stat civilizat care a făcut o alegere europeană. Chișinăul încearcă să transforme Transnistria într-o rezervație a sa pentru a nu avea legături și contacte. Astfel de metode primitive nu ajută în niciun fel la soluționarea conflictelor, nu ajută la progresul în procesul de reglementare moldo-pridnestroviană”, a declarat la rândul său pretinsul șef al diplomației de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.

Opt reprezentanți ruși care ar fi venit să monitorizeze alegerile nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova. Este vorba de istorici, politologi și activiștii Natalia Narochnitskaia, Pavel Pozhigailo, Vladimir Zhuravlev, Alexander Kholodov, Alexander Brod, Evgheni Baklanov, Vladimir Egorov, Irina Antonova. Toți aceștia trebuiau să fie observatori internaționali la alegerile prezidențiale din 12 decembrie din Transnistria.

„Incidentele cu reținerea și deportarea personalităților publice și a apărătorilor drepturilor omului ruși de pe aeroportul din Chișinău arată meschinăria noilor structuri de putere ale Moldovei, grupul politic care acum domină acolo”, a declarat Natalia Narochnitskaia după revenirea la Moscova.

Pe de altă parte, diplomația de la București a anunțat duminică că nu recunoște acest scrutin desfășurat în regiunea transnistreană și a afirmat că susținere o reglementare pașnică a dosarului transnistrean.

MAE a precizat că această reglementare trebuie să fie „în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european”.

Foto: Liderul separatist Vadim Krasnoselski, suprins în momentul votului de duminică, 12 decembrie, 2021. Sursa/Site-ul așa-numitei Președinții de Tiraspol

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Democrația originală 😃

  2. De unde au rusii atatia bani sa pompeze ?
    In Transnistria, in deplasarea armatei, in intretinere, in dezvoltare militara ?
    Cineva face foamea pe acolo ca altceva in afara de gaz si petrol nu produce

  3. Mai stim noi pe cineva care a castigat impotriva unui candidat de paie,nu? Ghici,iohannis,cine-i!!