G4Media.ro

Moguli de la Hollywood, donatori bogați și prieteni de pe Wall Street,…

sursa foto: Facebook

Moguli de la Hollywood, donatori bogați și prieteni de pe Wall Street, printre posibilii ambasadori ai lui Biden

Producătorul de film Jeffrey Katzenberg și președintele executiv al companiei Disney, Bob Iger, se numără printre persoanele luate în considerare pentru funcții de ambasador de către administrația președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden. De asemenea, Cindy McCain, văduva fostului senator republican John McCain și o critică constantă a președintelui Donald Trump, ar fi în cărți pentru șefia unei misiuni diplomatice americane. Informațiile despre acești potențiali reprezentanți americani peste hotare au venit în contextul în care Anthony Gardner, fostul ambasador al SUA în UE, i-a îndemnat pe Biden și echipa sa de tranziție să emită un ordin de destituire a ambasadorilor lui Trump pe 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte, la fel cum republicanul, în ziua în care a devenit oficial liderul de la Casa Albă, i-a demis pe toți ambasadorii numiți de Barack Obama.

Un material publicat de către The Hollywood Reporter a precizat că Iger este luat în considerare pentru postul de ambasador al Statelor Unite în China sau, eventual, în Marea Britanie, roluri majore care l-ar transforma într-unul dintre cei mai importanți membri ai echipei diplomatice a lui Biden. Ambele țări sunt implicate în prezent în negocieri comerciale dificile cu SUA.

Katzenberg, care a condus studiourile Disney din 1984 până în 1994 și este unul dintre fondatorii DreamWorks și Quibi, este, de asemenea, vizat pentru o funcție de ambasador, deși articiolul nu specifică pentru care țară este luat în considerare.

Atât Iger, cât și Katzenberg au sprijinit campania lui Biden în timpul alegerilor din 2020 și au donat către Biden Victory Fund, un efort comun de strângere de fonduri al echipei de campanie, a Comitetului Național Democrat și al filialelor formațiunii liberale din statele americane. Iger a donat 250.000 de dolari către Biden Victory Fund, în timp ce Katzenberg, care a găzduit mai multe evenimente și strângeri de fonduri pentru candidatul democrat în timpul campaniei, a vărsat 617.800 de dolari pentru acelați fond.

La începutul acestei luni, Iger a indicat că va accepta o funcție în administrația lui Biden dacă îi va fi oferită. Anterior, șeful companiei Disney a avut confruntări publice cu președintele Trump și a părăsit Consiliul Consultativ Prezidențial (Presidential Advisory Council) al liderului de la Casa Albă după ce acesta a decis retragerea Statelor Unite din acordul climatic de la Paris.

„A da înapoi într-o anumită formă – să îmi servesc țara într-o anumită măsură – este cu siguranță ceva ce aș lua în considera cu seriozitate,” a spus Iger în timpul unui interviu pentru Bloomberg TV. „Dar o mare parte din aceasta ar depinde de ceea ce este, de ce fel de oportunitate este și dacă aș crede că ar fi ceva care m-ar stimula și la care aș fi bun,” a adăugat el. 

Despre Iger, care are 69 de ani și este considerat cel mai de succes producător din ultimele decenii de la Hollywood, s-a spus că a vizat el însuși „foarte serios” o candidatură la alegerile prezidențiale din acest an. Pe 25 februarie, el a șocat mediul de afaceri american după ce a anunțat că renunță la funcția de CEO al companiei Disney și va deveni președinte executiv, urmând să fie înlocuit de Bob Chapek. Contractul lui Iger va lua sfârșit pe 31 decembrie 2021.

Alte nume de ambasadori vehiculate:

* Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, ar fi și ea una dintre variantele pentru poziția de ambasador la Londra. Biden ar recompensa-o astfel pe McCain, a cărei susținere în campania electorală recentă a făcut ca Biden să devină primul candidat democrat la președinția Statelor Unite care a câștigat Arizona după 1996. Numirea republicanei McCain în echipa diplomatică a lui Biden ar contribui la îndeplinirea promisiunii acesteia de a avea bipartizanat politic în administrația sa. Familiile Biden și McCain sunt prietene de decenii. De altfel, Cindy McCain a înregistrat în vară un mesaj politic emoționant în care lăuda prietenia și cooperarea lui Biden cu soțul ei, video care a fost prezentat la Convenția Națională Democrată din august.

* producătorul Matt Walden, soțul președintelui Walt Disney Television, Dana Walden, este vizat pentru un post de ambasador pentru o țară europeană. (Matt Walden este prieten de 30 de ani cu Douglas Emhoff, soțul vicepreședintei lui Biden, Kamala Harris.)

* Nicole Avant, fosta ambasadoare în Bahamas în timpul administrației Obama și soția lui Ted Sarantos, directorul executiv de la Netflix, vrea să se întoarcă în diplomație și ar putea fi numită într-un post peste hotare.

* Daniel Shapiro, care a ocupat funcția de ambasador în Israel în timpul administrației Obama-Biden.

* Michael Adler, dezvoltator din Miami și susținător vechi al lui Biden.

* fostul congresman de New York, Steve Israel.

* Tom Nides, fost înalt oficial în Departamentul de Stat.

* Wendy Sherman, Kurt Campbell și Bill Burns, toți cu roluri importante în Departamentul de Stat al lui Obama, sunt în cărți pentru rolul de ambasador în China.

* David Cohen, director executiv al Comcast, vizat pentru mai multe posturi.

* Hillary Clinton, luată în discuție în calitate de ambasador în Japonia.

* Ted Kaufman, consilier al lui Biden de mulți ani și unul dintre președinții echipei sale de tranziție, și Amos Hochstein, care a lucrat îndeaproape cu Biden pe vremea când era vicepreședinte în calitate de trimis special pentru afaceri internaționale în domeniul energiei, sunt, de asemenea, luați în considerare pentru posturi de ambasadori.

* Mike Bloomberg, fostul primar de New York, care a contribuit cu milioane de dolari la campania lui Biden, și-ar dori postul de șef al misiunii diplomatice americane din Marea Britanie.

Dilemele celor din Team Biden

Oficialii echipei de tranziție Biden au atras atenția asupra informațiilor privind diferite persoane vizate ca ambasadori, numind aceste discutii ca fiind „premature.”

La începutul acestei luni, CNN a citat trei surse care au afirmat că echipa lui Biden se află încă în faza incipientă de a analiza pe cine să numească ambasadori în străinătate, cu unele dintre nominalizările pentru posturile-cheie, între care Marea Britanie, China, UE, urmând să fie anunțate cândva în ianuarie.

Deocamdată, Team Biden se concentrează pe alegerea membrilor cabinetului său și așteaptă să vadă dacă alegerile speciale din Georgia, de la 5 ianuarie, vor oferi democraților o majoritate în Senat. Camera superioară a Congresului de la Washington este cea care confirmă ambasadorii.

Pozițiile de ambasador sunt frecvent acordate ca recompense pentru sprijinul prezidențial acordat candidaților de către ambele partide americane mari. După ce Biden l-a criticat constant pe Trump că a distrus alianțele SUA și a promis că își propune să repare relația Americii cu lumea, mulți cred că diplomații cu experiență vor fi cheia succesului său.

În alegerea celor care o va reprezenta peste hotare, echipa Biden-Harris va trebui să țină cont de interesele a numeroși politicieni de profesie și donatori care au fost atrași în orbita lui Biden în ultimele cinci decenii, dar și să respecte angajamentul lui Biden de a revigora moralul și impactul diplomaților de carieră. În plus, echipa  democrată a promis că va avea o administrație care seamănă cu America, adică una diversificată. Problema este, așa cum a afirmat o sursă, că cei mai mulți dintre acești donatori bogați și experți politici sunt bărbați albi; de asemenea, numărul de posturi de ambasadori nu este suficient de mare pentru a-i recompensa pe toți cei care au exprimat un interes în această privință. 

Potrivit informațiilor, lista celor mai importanți donatori pentru Biden cuprinde cel puțin 800 de persoane individuale și cupluri care au strâns/donat câte cel puțin 100.000 de dolari. Exemplele din trecut arată că donatorii au puțină experiență diplomatică sau chiar deloc, dar deseori ei primesc posturi confortabile, precum Londra sau Paris. Biden a afirmat în timpul campaniei că va ține cont de profesionalismul și experiența persoanei vizate ca ambasador, nu de suma de bani pe care i-a donat-o.

Zile numărate pentru ambasadorii lui Trump

Informațiile despre posibilii reprezentanți americani peste hotare au venit în contextul în care Anthony Gardner, fostul ambasador al SUA în UE, i-a îndemnat pe Biden și echipa sa de tranziție să emită un ordin de destituire a ambasadorilor lui Trump pe 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte, la fel cum republicanul, în ziua în care a devenit oficial liderul de la Casa Albă, i-a demis pe toți ambasadorii numiți de Barack Obama.

„Exact acum 4 ani am primit telegrama de la echipa Trump pentru a-mi elibera postul pe 20 ianuarie,” a scris Gardner pe Twitter. „E timpul ca o telegrama similară să fie trimisă acum: toți ambasadorii lui Trump numiți politic să plece pe 20 ianuarie.”

Politico a reamintit că Trump le-a ordonat tuturor ambasadorilor lui Obama care fuseseră numiți politic să plece din funcții imediat, mai degrabă decât să le acorde unora dintre ei o perioadă de grație de săptămâni sau luni, până ce persoanele care ii înlocuiau să fie numite și confirmate în Senat. Decizia lui Trump i-a făcut pe unii diplomați să depună eforturi semnificative pentru a-și aranja următorii pași în carieră și pentru a evita, de exemplu, întreruperea scolii pentru copii lor. În plus, mișcarea republicanului s-a dovedit controversată, deoarece Trump a întârziat să numească ambasadori, iar voturile de confirmare ale acestora au fost amânate deseori în Senat, din motive birocratice sau politice. (Obama a emis o cerere similară pentru demisia ambasadorilor lui George W. Bush în 2008, înainte de a prelua funcția.)

În mod normal, la preluarea mandatului, președinții americani au permis ambasadorilor numiți politic să rămână în posturile lor, atât ca o curtoazie față de predecesorul lor, cât și ca o modalitate de a menține continuitatea, deoarece procesul de nominalizare și confirmare poate dura luni de zile. De exemplu, ambasadorul lui Trump în Belgia, Ronald Gidwitz, care este și reprezentantul american provizoriu în UE, a declarat într-un interviu pentru Politico în septembrie că ar fi dispus să rămână în aceste posturi, atâta timp cât i se va cere acest lucru, pentru Trump sau pentru un nou președinte al SUA.

Surse: The Hollywood Reporter, The Hill, Bloomberg, NBC News, Huffington Post, CNN, Politico, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cardinalul Burke despre situatia din State:

  2. Impartirea cascavalului catre sustinatori.