G4Media.ro

Modalitatea de transmitere a noului coronavirus, o dezbatere intensă de la începutul…

sursa foto: Pexels

Modalitatea de transmitere a noului coronavirus, o dezbatere intensă de la începutul pandemiei: Numeroasele dovezi acumulate au evidenţiat relevanţa infectărilor pe cale aeriană

Un raport recent al Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania (CSIC), care trece în revistă literatura ştiinţifică elaborată în timpul actualei crize sanitare, analizează modalităţile de transmitere a virusului şi aminteşte că peste 200 de cercetători au cerut deja Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să ţină cont de importanţa transmiterii pe cale aeriană, lucru acceptat de OMS, relatează luni agenţia EFE, preluată de Agerpres.

CSIC subliniază, pe baza rapoartelor ştiinţifice, că un contact direct între persoane nu este o condiţie necesară pentru transmiterea noului coronavirus, întrucât studiile au demonstrat că virusul poate rămâne în aer timp de mai multe ore şi că păstrarea unei distanţe fizice de chiar şi un metru şi jumătate ar putea fi insuficientă pentru a evita infectarea.

Prin urmare, este subliniată importanţa aerisirii încăperilor, îmbunătăţirii sistemelor de circulare a aerului, evitarea aerului condiţionat şi folosirea măştii în spaţiile închise.

Pagina web a Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) avertizează că infectarea cu noul coronavirus se produce odată cu inhalarea picăturilor sau a particulelor emise de o persoană atunci când vorbeşte, râde, tuşeşte, strănută sau chiar prin simpla sa respiraţie.

Infectarea poate surveni de asemenea prin suprafeţe contaminate după ce o persoană îşi atinge gura, nasul sau ochii, mai menţionează CDC, atenţionând însă că ”nu aceasta este principala cale de transmitere a virusului”.

Această informaţie, validată deja de numeroase studii ştiinţifice, este motivul pentru care folosirea măştii a devenit obligatorie peste tot în lume şi se află la baza restricţiilor pentru adunările în spaţiile închise.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Am fost la un ghiseu saptamana trecuta si mi s-a conditionat intrarea in cladirea statului de portul de manusi chirurgicale. Imaginati-va socul contopistilor, daca ar afla ca nu respiri prin maini sau ca poti sa-ti lasi mucii si pe manusi.

    Dar sa nu ne pierdem speranta. Oamenii de stiinta vor rezolva si enigma caii de transmitere imediat ce pun la punct ultimele detalii ale inovatiilor deja aduse de primul an de pandemeala: botnita si pepsiglasul. Nu glumesc: prima recomandare oficiala OMS pentru botnita improvizata dateaza din 6 iunie. Am avut peste 5 luni in care botnita nu era buna, apoi vreo 3 de cand botnita e dumnezeu. Pepsiglasul e inca in teste.

    Ar fi investigat investigatorii mai mult, dar nu au exista cazuri de analizat, focare de masurat sau aparate de testare.

    Am mai comentat pe aici: August Comte s-ar fi vindecat de pozitivism daca traia pe planeta Oxford Hopkins 2020.

    • @king julien pai e simplu, poti sa faci tu niste teste sa vezi cum se transmite virusul asta, daca toti ceilalti sunt incompetenti! ce te opreste? cumva faptul ca singurul lucru de care esti in stare e sa debitezi aberatii?

    • Bug, mie nu mi se dau bani pentru cercetare, ca lui Galuscan. Fii absolut convins ca si Dana Budeanu s-ar stradui mai mult decat cercetatorii platiti de stat azi.

    • @Dacian Julien Soros pai si cine te opreste sa ceri si tu bani pentru cercetare?! daca esti asa bun, faci proiecte, aplici, castigi! a, stai, tu esti doar un analfabet penibil care stie doar sa critice dar nu e in stare sa faca nimic!

    • Ramanand la Timisoara, cum explica ca cercetatorul Patrascu era in 2015 simultan si cercetator la Oncogen, student la medicina la Timisoara, secretar de stat la Bucuresti? Sa cred ca „scria proiecte”?

      Dar cand a zis Fauci ca mastile e inutile cum a fost? „Pe proiect”?

      Cand au zis 1000 de epidemiologi americani ca demonstratiile belemiste nu produc epidemii, cum era? „Proiect”?

      Si dupa atata timp, de ce Patrascu si cu cei 1000 de colegi ai lui nu scriu proiectul „vreau sa vad daca e covrig pe clanta”? Cumva pentru ca sinecurile merg si asa?

    • @julien omule, nu intelegi?! de ce nu esti tu in locul lui galuscan, fauci, etc? daca te duce capul, te opreste cineva sa faci tu studii sa le arati celor gen fauci, etc ca gresesc?! asta e problema, ca analfabeti penibili ca tine stau si comenteaza ca de ce asa si asa. e penibil si irelevant. nu intelegi, e ok sa critici daca tu ai o alternativa mai buna, altfel e penibil!

    • Probabil te faci ca nu intelegi. Actuala ierarhie stiintifica este doar uin aranjament politic. Asa cum statul turc desemneaza cine e imam si cine e imam major, iar numitii citesc in fiecare vineri de pe foaie predica oficiala a guvernului, „cercetatorii” lumii occidentale sunt doar un departament de propaganda al statului. Nu mai exista cercetatorii pe banii lor ca Lavoisier; nu mai exista manageri de cercetatori talentati, ca Edison; nu mai exista genii ca Michelson. In cel mai bun caz exista gradualism (sa adaugam un hidroxil la medicamentul asta sa vedem daca se imbunatateste), dar Fauci si Galuscan nu fac nici macar atat.

      Dupa Nobel pentru Pace pentru Husein „Sapte Razboaie” Obama si Nobel pentru Poezie lui Joe Cocker (stiu, era altul ghiorlaitorul), e clar si pentru ne-fizicieni sau ne-chimisti ca nobelurile sunt decoratii politice. Poti sa scrii tu proiecte pana te saturi, daca fondurile sunt distribuite politic catre galuscani.

  2. toate articolele despre Covid sunt senzaționaliste. Virusul ăsta se transmite ca toate virusurile, nu are nimic excepțional din punctul ăsta de vedere. La fel ca gripa, poate cauza îmbolnăviri grave. Dar e cam la fel ca gripa. Chiar mai gravă gripa: raportat la numărul de îmbolnăviri gripa omoară mult mai mulți! De ce nu am intrat în carantină în fiecare iarnă? În plus, toate gripele sunt nasoale, nu există gripe asimptomatice sau cu forme ușoare, gripa lovește ca trenul, mulți mor, tineri, bătrîni – și nu ne-am închis niciodată în casă de frica gripei. Care e faza?! Pînă la Covid nu exista moartea?

    • Va explica medicii de jumate de an care e diferenta, tu continui ca prostul sa crezi ca tu stii mai bine.

    • Anul trecut de gripa au murit in jur de 150 de persoane in Romania. Cam cat de covid in 3 zile de vara. Anul acesta au muriti in jur de 50 de persoane de gripa. Si atentie: de covid mor doar 50 pe zi deocamdata pentru ca au tot fost restrictii si oamenii au fost obligati sa se mai spele si sa poarte masca. In rest e la fel ca gripa.

  3. Si, dupa cum observam la dumnezeii nostri vestici, masca a avut un mare efect, n-a crescut numarul de cazuri deloc. Cu exceptia Suediei.
    Si pentru cei care se prind mai greu, asta a fost sarcasm.

    • Amigo, suedezii nu fac hora in fata blocului cu orice ocazie. Nu mai compara porcii cu caii, fiecare are standardul lui de igiena si educatie.

  4. Mai trebuie intrunita o condiție vitală: sa se întâlnească o persoana care eliberează din caile respiratorii o cantitate mare de viruși complet formați cu o persoana susceptibila, care sa ii inspire cantitatea aia mare de virusi pe nas.
    Altfel, degeaba se întâlnesc doi sănătoși si fac schimb de fluide, nu creste statistica.

    Iar daca se transmitea asa usor precum insinuează unii martori ai covidului, eram cu toții triați de boala pana acum.

  5. Da, da, da, da, da.
    Se ia, e molipsitor. Cea mai grava caracteristica a Covid19 e isteria si asta se ia prin contact direct cu media si retelele sociale. Istericului ii e atat de teama ca ar putea muri incat voteaza cu doua maini politica de terorizare a 7 miliarde de oameni pentru inca trei ani (cel putin atat o sa tina pandemia).