G4Media.ro

Misiunea imposibilă: de ce nu se pot raţionaliza cheltuielile publice în ţări…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Elocvent dar mai ales corect. Soluții sunt, însă presupun voință politică orientată spre binele public. Nu doar din gură.

  2. Solutia este taieri de taxe si impozite. Cu cat politicienii corupti au acces mai mic la banii nostri, cu atat mai bine pentru omul de rand.

    • „cu atat mai bine pentru omul de rand.”

      Sa il vad eu pe omul de rand cand se duce la camera de garda si aia il intreaba daca a adusa si medicamentele cu el. Sau cand are nevoie de un tratament complicat si nu exista dispozitive medicale la stat, iar in privat costa 25.000 de euro acel tratament.

      Articolul de mai sus e chiar echilibrat si incearca sa vada ce se poate si ce nu se poate face.

  3. O analiză foarte bună. Ar fi păcat ca Ministrul Educației să nu o citească atunci când vorbește de numirea Inspectorilor Generali de la nivel teritorial pe criterii politice. Deja a spus că e important să „asumăm explicit politicul” în acest demers.

    Din păcate, la nivel local, multe din piedicile profesionalizării directorilor prin concursuri (așa cum a fost modificată legea) a fost îngreunat de acești Inspectori Generali (numiri în comisii de concurs, întârzierea lansării unor concursuri, etc.)

  4. Centrul dicteaza si imparte …restul e kan kan

  5. Foarte bun articolul; din pacate nu cred ca-l vor citi si politicienii care o dau inainte cu criterii de performanta la functionari (apropo ce performant a avut ciolacu de a ramas PM – in loc de deficit 5,5% a ajuns la 9,2%, dar la ei nu se pune); nu e imposibil dar in multe locuri este foarte dificil; – cum evaluezi performanta unui functionar care trebuie sa raspunda la unele solicitari, nedepinzand de el numarul de solicitari, uneori f multe, alteori mai deloc; in facultate am avut un profesor de socialism stiintific sau asa ceva, care, culmea, a criticat o masura prin care la un moment dat se cerea pompierilor sa faca gradini de legume si sa le ingrijeasca in timpul cand nu erau la interventie, ca si atunci se zicea ca iau banii degeaba daca nu sunt interventii; ce spunea el si este valabil si acum – in destule locuri sunt posturi in care trebuie sa existe persoane disponibile chiar daca nu au tot timpul de lucru ocupat (in cazul pompierilor cel mai bine este chiar cand nu au de lucru). Si in rest da, daca ar exista sefi bine pregatiti si interesati s-ar putea rezolva multe (un prim pas ar fi sa nu mai fie parasutati sefi din alte parti, ci sa existe o evolutie ierarhica in cadrul institutiei, chiar daca sunt si persoane aduse initial politic). si mai este si problema fiecaruia – nu ar trebui sa fie sefi care sa pazeasca pe fiecare angajat (vatafi pe mosie); nu e de vina ministrul invatamantului cand un profesor nu-si face treaba sau a ministrului sanatatii ca un infirmier nu-si face treaba (in teorie da, ca de la cap se impute etc si acolo se pot la toate masurile, dar nu asa ar trebui sa functioneze, ar trebui sa -si faca fiecare teaba cat poate de bine si atunci lucrurile ar fi oricom mai OK, chiar cu politicieni de teapa celor de azi, care vin tot din randul nostru si sunt votati tot de noi).

  6. Ce ar fi să se umble la abuzuri patente ? La sporuri, prime, privilegii neavenite și altele ? Să fac tot domeniul muuulot mai puțin atractiv, decât este acum. Cu excepția sănătății, educației și altele similare.

  7. Ce tăieri bugetare?

    Pesedeu peneleu discută cât de mult se vor mări taxele, nu cât se vor reduce cheltuielile. Nici vorbă de reforme.

    Tâlharii pesedeu peneleu care jefuiesc resurse din averea publică nu pot fi deranjați.

  8. Cata vreme structura parlamentului e asa cum se vede, ne pierdem vremea cu dezbateri. Un cleptoman intrat in supermarket nu iese cu mana goala de acolo. Prietenii Stiu De ce.

  9. Ţi-ai dar singur răspunsul în titlu.