G4Media.ro

Mischie, președintele HORA: Dacă statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa,…

Mischie, președintele HORA: Dacă statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, şi aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime

Un sfert din unităţile HoReCa sunt în prezent în faliment, iar proporţia acestora ar putea creşte la o treime dacă Guvernul nu va acorda curând ajutoarele de stat destinate sectorului HoReCa, a declarat, luni, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

„Ne-am uitat, existe precedent european şi există state în Europa care au acordat un ajutor de stat, cu acordul Comisiei Europene, companiilor din turism. Am propus acest lucru şi pe data de 4 decembrie a fost aprobată Legea 224. Am aşteptat să fie publicată în Monitorul Oficial, dar prim-ministrul şi-a dat demisia.

Pe data de 30 decembrie 2020, noul Guvern a aprobat această lege şi a fost publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 30 de zile să fie publicat ghidul, iar în termen de 60 de zile să putem aplica. Din păcate astăzi nu se întâmplă nimic şi se face o corecţie miercuri la această ordonanţă de Guvern.

Sperăm că miercuri va fi votată. (…) În situaţia în care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, şi aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime. În această situaţie, Guvernul României, cei care astăzi sunt miniştri, sunt răspunzători pentru creşterea numărului de unităţi intrate în faliment de la un sfert la o treime din industrie”, a afirmat Daniel Mischie.

Liderul patronatului din HoReCa a apreciat că Guvernul are datoria să despăgubească sectorul de profil, din cauza restricţiilor impuse HoReCa.

„Am venit astăzi să vă spun că un sfert din locaţiile din turism sunt închise. De ce? Există două motive principale: primul dintre ele este lipsa fluxurilor financiare, iar a doua este lipsa predictibilităţii. Astăzi, 25% din locaţiile pentru turism sunt închise, pentru că nu sunt satisfăcute aceste două lucruri. (…)

Drept urmare, din discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile centrale, indiferent din ce partid fac parte, am considerat că datorită faptului că am fost închişi sau restricţionaţi de la funcţionare, firesc ar fi să ne despăgubească.

În urma pierderilor pe care locaţiile din turism le au, am ajuns la concluzia că 10% este pierdere înregistrată de HoReCa din încasările de după perioada în care au fost închise. Asta înseamnă că statul, având în vedere că încasările au scăzut cu 50% în medie, ar trebui să ne despăgubească cu 20% în medie”, a menţionat Daniel Mischie.

Preşedintele HORA a transmis Guvernului să pregătească şi un program de despăgubiri destinat sectorului HoReCa pentru anul curent.

„Ajutorul acordat HoReCa pentru restricţiile pentru anul 2021: în afară de anul 2020, (ajutor de stat, n.r.) care este amânat în continuare, suntem de 40 de zile restricţionaţi în continuare, iar fiecare unitate HoReCa, care anul trecut a pierdut mai bine de 120.000 de euro datorită faptului că a fost restricţionată de Guvern, a început sarabanda restricţiilor şi în 2021.

Pierderea medie a unei unităţi HoReCa de anul trecut este de 120.000 de euro. Deci inclusiv pentru anul 2021, Guvernul actual trebuie să se gândescă la un program de despăgubiri pentru restricţionarea de la funcţionare”, a precizat Daniel Mischie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

    • Sa-si gateasca ei lor si sa-si livreze.
      O grija am eu de mancarea lor cu ingrediente suspecte gatite in conditii si mai suspecte (toata lumea spune ca ANPC si ANSVSA sunt mana in mana cu cei care „produc locuri de munca”, ii doare in fund de Calitate)

  1. De ce trebuie sa plingem de grija HORECA ?
    De ce trebuie sa plingem de grija oricarei societati comerciale care desfasoara activitate pe piata libera , in sistem concurential ?
    De ce trebuie sa dam bani publici pentru sprijin numai firmelor din HORECA ?
    De ce sa nu dam la toate firmele din Romania si sa terminam cu bugetul national ?

  2. Asa se intampla in capitalism . Unele activitati se restrang altele se desvolta.Poate ca si dupa pandemie aceasta HoReCa nu va mai fi asa de cautata. Orientati-va fratilor si spre alte activitati!

  3. Nu am nimic cu nimeni, dar când mediul de afaceri mergea bine și făceau milioane de euro cui au spus ? Cand patronii își luau mașini de sute de mii de euro , își făceau vile de 30 de camere cui au spus ? Asta face PNL ne bagă ura intre noi . Mediul de afaceri este bazat doar pe ajutoare de la stat , subvenții de tot felul, scutiri de taxe și impozite, rambursare de TVA la orice ce se trece pe firmă, ce mie imi dă cineva TVA inapoi când îmi cumpăr ceva ???

  4. Pai in felul asta raman cei mai buni, nu toti buticarii. Voi ati vazut explozia preturilor de vreo 2 ani de cand cu voucherele de vacanta? Pe litoral e mai scump decat in Italia sau Spania. La munte batem si Austria….serviciile si bune si rele, mancarea la hotel de 4* care de abia e buna de cantina.

  5. Și dacă pandemia va ține 5 ani tot așteptați ajutoare de la stat? Mai este și altceva de munca in tara asta.Cea mai mare evaziune fiscală o face Horeca.

    • Sa avem pardon , agricultură este cea mai mare gaură neagră în bugetul țării, evaziunea fiscală de miliarde de euro in agricultură nimeni nu știe exact cat se produce și se vinde multă marfă fără documente. Munca la negru este la loc de cinste în agricultură, iar statul aruncă cu miliardele ca pe manelisti pe cei ce fac agricultură după ureche. La ce dai subvenții de 300 de euro pe HA la unii care nu au terenul cultivat sau la unii care nu au un angajat cu forme legale. Statul aruncă cu banii dar nimeni nu controlează acești bani să ajungă la destinația lor , sa aducă plus valoare economiei, sa fie locuri de muncă. Asa și în horeca statul aruncă cu banii pe unele firme care oricum vor dispărea, vor închide firme falimentare și vor deschide altele cu același sediu dar sub altă denumire .

  6. Sa avem pardon , agricultură este cea mai mare gaură neagră în bugetul țării, evaziunea fiscală de miliarde de euro in agricultură nimeni nu știe exact cat se produce și se vinde multă marfă fără documente. Munca la negru este la loc de cinste în agricultură, iar statul aruncă cu miliardele ca pe manelisti pe cei ce fac agricultură după ureche. La ce dai subvenții de 300 de euro pe HA la unii care nu au terenul cultivat sau la unii care nu au un angajat cu forme legale. Statul aruncă cu banii dar nimeni nu controlează acești bani să ajungă la destinația lor , sa aducă plus valoare economiei, sa fie locuri de muncă. Asa și în horeca statul aruncă cu banii pe unele firme care oricum vor dispărea, vor închide firme falimentare și vor deschide altele cu același sediu dar sub altă denumire .

  7. Off, poate ar trebui sa se predea antreprenoriatul in scoala. In felul acesta ar intelege si cei care nu au avut niciodata o firma cum e si partea asta.

    Daca de maine vi s-ar spune ca meseria/profesia voastra este interzisa, spre binele comunitatii, oare ati avea aceeasi opinie despre eventuale ajutoare pentru voi si pentru alti angajati din domeniul vostru de activitate?
    Nu in sase luni, nu in doi ani, nu vedeti un declin al industriei ca sa aveti timp sa invatati o alta meserie.. Nu! Esti IT-ist si de maine IT-ul este ilegal! Ca e cancerigen, sa zicem.
    Si ai rata la calculator, ca pana ieri iti trebuia. Si contract la DIGi, ca pana ieri iti trebuia. Si multe, multe alte datorii. Si, gata,de maine nu mai ai voie sa lucrezi.
    Si apar oameni pe G4 media care iti zic „pai daca nu stii sa te reorientezi” si” dar cand aveai salariul mare, de ITst, iti convenea, nu?”. De parca stiu ei ce salariu aveai tu si cati bani ai deoparte sau cat de simplu este sa te reorientezi la 45 de ani dupa ce ai exclusiv experienta in IT.
    Presupun ca atunci ar fi ok ca statul sa gaseasca o forma de compensare, ca practic viata ta este distrusa. Si este distrusa spre binele comunitatii, nu ca esti tu ITst prost.
    Dar antreprenorul care are casa ipotecata ca sa isi tina afacerea in viata nu e tot om. Angajatul e om si merita o minima protectie din partea statului. Antreprenorul nu e.
    Angajatul traieste in socialism si merita protectie sociala; antreprenorul traieste in capitalism absolut si, cand statul ii inchide afacerea, e pe cont propriu.
    Sa se orienteze, sa se adapteze, sa crape! Who cares?
    Daca inchizi minele si oamenii aia nu stiu sau nu pot sa faca peste noapte altceva, e normal ca statul sa plateasca niste salarii compensatorii ca sa aiba cumva timp oamenii sa isi gaseasca un alt rost in viata. Daca inchizi restaurantele un an de zile, aia nu „e” oameni, e antreprenori. Astia sunt o alta specie.

  8. riscurile meseriei.
    cind va mergea bine nu ati dat bani mai.multi la stst.cine e de vina ca vremea a fost secetoasa,ca barurile n au clienti.e un risc asumat in fiecare afacere.inchideti si plecati la sparanghel.luati l si pe iliescu de pe molier ca se prapadeste de ris cind vede cite bordeluri functioneaza in centrul vechi.

  9. e ca in agricultură, când teai apucat de ea cunoșteai riscurile, iar când n u plouă vii la buget sa iti dea despăgubire de seceta , iar având ani bogați tu faci orice sa dai la stat cât mai puțin chiar deloc. Dar nu investești unnleu sa îți faci irigații, hai și ctir si cu mediul privat

    • Gigel imi pare rau ca pana acum nu ai avut o afacere in industrie ( restaurant in cazul meu).In caz contrar, nu publicai asa ceva. Doar cei care au asa ceva stiu cat e de greu sa tina in spate 30 de oameni ale caror viata depind de ei , de gandirea lor, de abilitatile lor. Iar in ceea ce priveste relatia cu statul, dragul meu, noi cei privati care sustinem un procent imens din bugetul statului, am fost suntem si vom fi tratati in ultimul hal de catre stat. (Cazul meu) Daca totul este perfect dpdv legal in restaurant ei vin si iti dau amenda ca ,, asa trebuie” ne ingroapa lunar in datorii fiscale pentru orice angajat, apoi vin chiriile (6la numar), furnizori, marfa , defectiuni, greseli umane.. iar cand tragi linia te bucuri ca ai cu ce trai decent tu si familia ta care si ea munceste le branci (da, patronii astia muncesc cel mai mult sa stii). Ei bine gigele, cand peste noapte inchizi luni de zile asa ceva si statul iti da 800 de lei de angajat si pui tu din inima inca 700 pe luna, ramai cu datorii de zici de mii de € si vin din urma si taxe pe acele 5-6 luni…nu stiu daca iti mai vine sa citesti ce aberatii ai spus acolo tu si alti utilizatori.