G4Media.ro

Mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste devin o ‘ameninţare transnaţională’, avertizează secretarul…

sursa foto: Captură video CNN

Mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste devin o ‘ameninţare transnaţională’, avertizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste devin o ‘ameninţare transnaţională’, iar acestea au exploatat pandemia pentru a creşte sprijinul în favoarea lor, transmite Reuters.

Adresându-se celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a subliniat că pericolul reprezentat de aceste grupări motivate de ură se măreşte cu fiecare zi.

‘Mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste sunt mai mult decât ameninţări teroriste interne. Ele devin o ameninţare transnaţională’, a afirmat Guterres în discursul său.

‘Astăzi, aceste mişcări extremiste reprezintă ameninţarea numărul unu de securitate internă pentru câteva state’, a adăugat el, fără a nominaliza ţările avute în vedere.

În SUA, tensiunile rasiale au luat amploare în cei patru ani turbulenţi ai preşedinţiei lui Donald Trump. Succesorul acestuia, Joe Biden, a declarat că asaltul din 6 ianuarie al susţinătorilor lui Trump asupra Capitoliului a fost întreprins de ‘bandiţi, insurecţionişti, extremişti politici şi adepţi ai supremaţiei albilor’, aminteşte Reuters.

‘Mult prea adesea, aceste grupuri de ură sunt încurajate de persoane aflate în poziţii de responsabilitate în moduri ce erau considerate de neimaginat nu cu mult timp în urmă’, a mai spus Guterres, subliniind că ‘avem nevoie de acţiune globală coordonată pentru a învinge acest pericol grav şi în creştere’.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va prezenta la 18 martie un raport în faţa consiliului cu privire la rasismul sistemic împotriva persoanelor de origine africană. Ancheta la nivel global a fost lansată după decesul lui George Floyd, un afro-american ucis la Minneapolis, în mai 2020, de un poliţist alb care l-a imobilizat ţinând un genunchi pe gâtul lui timp de aproape 9 minute.

În discursul de luni, Guterres a acuzat de asemenea autorităţile din unele state că se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a desfăşura ‘răspunsuri de securitate brutale şi măsuri de urgenţă pentru a strivi dezacordul’.

‘Uneori, accesul la informaţii despre COVID-19 salvatoare de vieţi au fost ascunse – în vreme ce dezinformări letale au fost amplificate – inclusiv de cei la putere’, a mai afirmat Guterres.

El a atras atenţia şi asupra puterii platformelor digitale şi a uzului şi abuzului de date.

‘Îndemn toate statele membre să aşeze drepturile omului în centrul cadrului de reglementare şi al legislaţiei în materie de dezvoltare şi utilizare a tehnologiilor digitale’, a spus el. ‘Avem nevoie de un viitor digital sigur, echitabil şi deschis, care nu lezează viaţa sau demnitatea personale’, a subliniat secretarul general al ONU.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Cand fortati nota cu BLM si cu alte curente care te exaspereaza numai prin prostie e noarmal sa se ajunga acolo … Ce am auzit la niste colegi de munca zilele trecute … Si-au numit unii din departamentu X o echipa „The Tribe”… la care niste fripti din USA au trimis o ditamai scrisoare ca „The Tribe” este un nume care duce cu gandul la sclavie si la suprematia albilor si ce alte bazaconii … Pai asa vreau si eu sa fiu nazist si albinos … Ce PLM are tribul cu sclavia sau cu negri…

  • Are! cum sa nu aiba?
   Triburile faceau comert cu sclavi cu mult inainte sa apara arabii, pe de o parte si apoi europenii pe partea cealalta, ca sa extinda comertul la scara mondiala.
   Numai logistica, nu vointa, le lipsea ca acest comert sa devina cu adevarat „infloritor”.

 2. @Vali – Pana la urma, cine a fost primul oul sau gaina? Nu e chiar asa simplu! Hai sa ne intelegem, cine a fortat nota primul? Suprematia alba sau BLM? Atata timp cat miscarea BLM este un raspuns la agresivitatea neonazistilor si nu invers, nu ai dreptate. Care ar fi rezolvarea acestui cerc vicios?

  • @kafka nu mai mancati ba rahat ca deveniti maronii si va confunda lumea cu indienii. In Europa de Est ce a fost tantalaule?? Nu a fost tot un fel de discriminare sociala, comunistii erau cei Mai destepti iar ceilalti la canal. Orice forma de discriminare e rasism si nu conteaza culoarea.

 3. “Mișcarea blm” a dat foc orașelor, a bătut oameni pe strada, a distrus afaceri ca răspuns la agresivitatea “neonaziștilor”? Ba esti nebun? Care agresivitate? Ca “neonaziștii” au votat un președinte negru care a nenorocit o țara “organizând comunități”? Ca răspuns ca un recidivist drogat pana la limita supradozei a mierlit in timp ce era arestat? Esti haios. Mai ca lași impresia ca ai studiat cu saul alinsky.

 4. Dar ce v ati fi asteptat daca ati inceput sa interziceti carti, filme etc din cauza la BLM, desteptilor?