G4Media.ro

Mircea Miclea: Intelectualii de papură

Mircea Miclea: Intelectualii de papură

Poate din cauza ”schimbărilor climatice” din lumea social-politică, poate pentru că avem în țară tot mai multe ”bălți și mlaștini” prin instituții și domenii de activitate, observ cu îngrijorare răspândirea accelerată a unei specii anume de intelectual: intelectualul de papură. Aproape niciodată nu stă singur, se întovărășește cu alții asemenea și formează păpurișuri.

Papura, după cum știm, este o plantă perenă, răspândită în bălți și mlaștini. În nămolul în care trăiește are un rizom târâtor, care se prelungește la suprafață, cu o tulpină cilindrică, moale dar erectă. Are în vârf un spic gros, unisexuat, care, la maturitate, se dezintegrează în bătaia vântului. E folosită mai ales la împachetat și pentru confecționare de ștergătoare de bocanci.

Intelectualul de papură, cum sugerează și numele, are multe caracteristici similare.

Întâi, e lipsit de fibră morală. Nu face parte din categoria ”sufletelor tari”, a celor care ”au văzut idei”, cum spunea Camil Petrescu. Are suflet de papură. Etica lui, dacă are una, e oportunismul: să se încline după cum bate vântul, să se uite la trenduri și să meargă în aceeași direcție. Protestează, dacă așa e trendul, stă în genunchi, dacă așa i se sugerează. Abandonează oricând adevărul pentru confort și siguranță. Un risc cât de mic pentru ei de a pierde o funcție, o bursă, o sinecură, o derizorie poziție de putere, îi face să abandoneze gândirea lucidă și să revină la memoria lor de rizom târâtor. Să luăm, la întâmplare, un fragment dintr-un text de maximă relevanță pentru intelectuali, apărut săptămânile trecute:

”Din punct de vedere al strategiilor cercetării: inductivă, deductivă, abductivă și retroductivă (Agabrian, 2004, p.23), direcția predominantă a fost cea abductivă, dat fiind că procesul de consultare a vizat reconstituirea și înțelegerea experiențelor și a interpretărilor subiecților. Asumpția ontologică a strategiei abductive s-a bazat pe ideea consacrată că realitatea socială este o construcție a actorilor sociali. De asemenea, strategia inductivă a fost abordată punctual, pentru a urmări obiectivele exploratorii și descriptive ale demersului.”

Reacția intelectualilor de papură la acest text nu a fost de analiză lucidă (Ce coerență are textul? Ce valoare de utilitate? Ce vrea să spună?). Nici măcar de bun-simț țărănesc – cum reacționa Ion Creangă când învăța gramatica la școala de popi: ”cumplit meșteșug de tâmpenie, Doamne păzește!”. Nu. Reacția lor a fost cea a lacheului Pristanda: ”Dom’le, e scris adânc”. Desigur, e un text abscons din Hegel, nu-i așa! O tempora, o mores!

A doua caracteristică a intelectualului de papură e că el vrea să se arate util. Nu ca să rezolve probleme, ci ca să se promoveze pe sine.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Rahati ce polueaza papura.

    • Domnul Mircea Miclea are mare dreptate. Acesti „intelectuali de papura” exista, au existat si au contribuit esential la starea jalnica in care se afla natiunea, la degradarea ei.
      Intrebarea este: daca s-ar da foc la papura, ce ar mai ramane? Cati intelectuali adevarati exista acum in Romania?
      Ce fac ei, li se aude glasul? Se stiu intre ei, incearca sa se uneasca, sa devina o speranta, un model?

  2. Din pacate, nici autorul nu aduce prea multa speranta. Nu ofera solutii credibile, ci doar critici. Iar eseul acesta pare sa fie o polita platita. P.S. Nu Pristanda spune ”Dom’le, e scris adânc”, ci Jupân Dumitrache din alta opera: Jupan Dumitrache: (nedomirit) E scris adanc.

    • Faptul ca nu da solutii nu inseamna ca articolul e nul ; asta a propos de intelectualii de papura.
      PS n-am facut nicio aluzie la domnia ta.

    • Solutia, a propus-o, s-a si implementat partial, au macelarit-o pesedistii. Reforma educatiei, goagal it, comisia miclea, legea funeriu

    • @Lloopp.
      Exact. Asta am vrut sa adaug si eu. Lumea uita repede.

    • Exista solutie dar nu poate fi aplicata: banii pe care-i primesti la salariu sa fie „munciti”.
      Atata timp cat statul va asigura locuri de munca pentru ca „asa e grila de personal” fara sa aiba rezultate reale cei mai multi dintre oameni vor fi niste prefăcuti.

  3. O descriere perfecta a domnului Miclea, mai ales în ce privește utilitatea schemelor de evoluție și dezvoltare personala, unde e as în limba asta de lemn. Dacă M. a ajuns sa vorbească de lichele, atunci în tara asta nimic numai exista. Schimbări climatice, mediu.

  4. eu sunt un intelectual cu inalta fibra morala: in mai am decis ca vaccinatii sa fie socotiti ca bolnavi numai daca sunt spitalizati, dar la nevaccinati am pastrat porcaria aia cu „un test pozitiv = bolnav pe moarte”

  5. Mircea Miclea: Intelectual de papură. Sa-si dea jos mustata daca vrea sa-l cred.

  6. Se referă și la Iohannis ?
    Iohannis nu se prea apropie de altă papură, că e antisocial .

  7. Am răsfoit si eu documentul de 137 de pagini acum ~10 zile.
    Metodologia de colectate si interpretate a datelor nu este științifică, iar “strategia” aceea numai strategie nu este.
    A fost subestimată importanta metodelor cantitative de cercetare (care se bazează pe variabile matematice si statistice, relații de cauza-efect, corelații, etc.), desi aceste metode au o credibilitate mai ridicată decât colectarea aleatorie a unor idei si opinii subiective.
    “Planul” rezultat nu este mai mult decât un draft util cu idei.

  8. despre cine este vorba, in mod concret?

    si apoi, afirmatiile ( judecatile de valoare) sunt demonstrate concret sau nu?

  9. Singurul ministru postdecembrist cu coloană vertebrală pentru că nu a acceptat încălcarea legii și, astfel, subfinanțarea educației și cercetării și și-a dat demisia!
    Este singurul care știe și spune că nu poți reforma Educația fără investire masivă în ea, de peste 5% din PIB! Niciun proiect, oricât de bine ar suna, pentru o Românie Educată nu poate avea rezultate fără o finanțare substanțială!

  10. Din pacate, cei care „vad idei”,si personajul Gelu Ruscanu al lui Camil Petrescu, si cei din prezent, sunt niste neadaptati ai vremurilor , nereusind nimic .

  11. Nu aș fi crezut că citatul adus de Miclea este de fapt din România Educată, dar am găsit fraza la pagina 9. Necitind toată lucrarea, nu am să-mi permit să generalizez dar citatul respectiv pare a fi fost produs într-un generator de BS. Ca să vedeți cum funcționează un astfel de generator, iată un Educational Jargon Generator în limba engleză.))))

    https://www.sciencegeek.net/lingo.html

  12. !Radulescu Marcel

    Sa nu-l uitam pe Funeriu, un ministru foarte bun!

  13. Nici nu ma obosesc sa mai citesc articolul si pretind ca se refera la „Romania (prost) educata”. Aia a epavei de presedinte, Iohannis, impreuna cu catastrofa de ministru al educatiei, Cimpeanu. De 30 de ani suntem condamnati la esec, si nici macar tunel n-avem, apai luminita de la capatul lui.

  14. Domnule Miclea , primul „intelectual de papura” al coloniei Romanica este la Cotroceni .