G4Media.ro

Mircea Miclea: Cred că România educată e un eșec total. Șase ani…

Mircea Miclea: Cred că România educată e un eșec total. Șase ani pierduți

Cred că România educată e un eșec total, a declarat pofesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, la un eveniment online organizat de proiectul Școli curate. Miclea a spus că “în 2014 a început lucru la acest document, o dată cu preluarea Președinției de domnul Iohannis, azi suntem în anul 2020, au trecut 6 ani”, iar până acum nu s-a întâmplat nimic în baza proiectului România educată.

Redăm opinia exprimată de Mircea Miclea:

Alexandru Manda, moderator: “De ce credeți că eșuat proiectul România educată?“

Mircea Miclea: “Pentru că a fost din start prost conceput. Bineînțeles că s-a jucat electoral pur și simplu. Atunci când supui dezbaterii publice un document, dezbaterea publică este extrem de importantă, trebuie să conștientizeze oamenii când e vorba de o schimbare majoră în ce constă această schimbare, dar îți trebuie, înainte de a face dezbaterea publică, un document elaborat de niște experți, un document care să sintetizeze bunele practici, cercetările relevante și care să vină și să spună “acestea sunt problemele relevante, la aceste probleme iată care sunt soluțiile”. Și apoi având un astfel de document începi dezbaterile publice și în urma acestor dezbateri pot să rafinez și să optimizez acest document. Asta înseamnă o adevărată reformă: încep cu un document făcut cu oameni care se pricep.

Ce s-a întâmplat cu această România educată? Nu a fost niciun document. Dacă vă aduceți aminte, s-a pornit de la scrisoarea unui băiat care spunea “tot ce-mi doresc eu să fie în educația din România” și au început dezbaterile în universități despre scrisoarea respectivă. Și-au făcut tot felul de dezbateri, fiecare a început să-și spună experiența personală și să o ridice la rang de teorie universală. A fost un demers complet greșit. Rezultatul a fost un document care este o însăilare de opinii, care nu stabilește, nu ia decizii, nu tranșează clar.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. ca de altfel toate campaniile ficusului ROMANICA-EDUCATA-NORMALA-„eu si guvernul meu”
    – referendum = ZERO
    – ROMANIA EDUCATA = ZERO
    – si urmeaza si reforma justitiei, in „dezbatere”

    • Cam asa pare, pe plan intern. Cel mai mare merit al lui Iohannis este INCA acela ca nu e de la PSD, si ca a facut o opozitie PSD cat de cat activa. In rest, nici un proiect de tara asumat de Presedinte si implementat. Si cu doua mandate succesive, asta e chiar un esec.
      Nu ma pot exprima pe partea de politica externa, dar acolo cred ca a ajutat si ajuta figura lui Iohannis.

    • Nea Iohanis este ori un mediocru total, ori lenesul din povestea lui Creanga. In ambele situatii, se dovedeste ca nu este la inaltimea functiei. Totusi, la cum este acest popor, pentru care scoala si educatia nu au fost niciodata prioritare, este presedintele meritat. In plus am ales raul cel mic, ca de atatea ori in istoria noastra.
      Una, peste alta si avand in vedere realitatea zilelor de azi, cand guvernarea pnlista a readus la politica de stat (exact ca ciuma rosie), politizarea si politrucii, sa nu va asteptati la ceva reforme profunde care sa trezeasca aceasta natie imbecilizata. In nici un domeniu…

  2. Romanii nu sunt in stare de nimic, esec total ca natie.

    • Sănătoasă atitudinea ta, baftă în viată, vei avea mare nevoie.

    • F , thumbsup!

  3. Oricum nu s a făcut nimic cu ăsta președinte doar frecție la picior de lemn

  4. Președintele României a început sa fie din ce in ce mai mult doar președintele PNL si al celor apropiați lor.
    De la începutul noului mandat nu a arătat nimic mai mult decat propaganda cu scopul de a determina oamenii să adopte un mod de a gândi și de a obține din partea lor sprijin emoțional, prin promovarea sistematică de idei, concepții, opinii etc.dorite de partidul pe care îl reprezintă.
    Dezinformare si manipulare mediatică la nivel național, mizând pe conceperea de mesaje manipulatorii transmise prin canale de informare(cu acces liber si ore de audiență maximă) şi pe discernământul redus al oamenilor.

  5. Mircea Miclea chiar stie ce spune. Sper din tot sufletul sa fie cumva utilizata experienta lui in materie de reforma a educatiei in 2021-2024.

    Dar, pe de alta parte, vad cam ce face PNL-ul in materie de politizare inspectorate scolare, vad cum arata ministrul actual al educatiei (Anisie) si cad din nou in depresie.

  6. Școala comunistă era adecvată si foarte bine pregătit pentru acele vremuri/acelei societăți.
    Imediat după 90 trebuia o reformă în educație, adoptată la ce avea să vină. Educatia trebuie sa anticipeze contextul economic si social.
    Sistemul scolar de azi este inadecvat realitatilor sociale, economice, fenomenelor de globalizare, crizelor economice pe care le traim si care se intrevad la orizont, nu contribuie la competitivitatea, atractivitatea si productivitatea economiei noastre.
    Scoala de azi va arata societatea de maine, se spune.
    Nimeni nu a cerut/ dat socoteală pentru rezultatele dezastruoase din învățământ.

  7. De data aceasta Mircea Miclea greșește grav: nu poți afirma că ,,România educată” a fost și este un eșec ,,total” atît timp cît Herr Iohannis a ieșit în cîștig!

    • Mars de-aici troll bolsevic insarcinat sa raspandeasca ura si discordie.

  8. Alegem nume pompoase și credem că e suficient să acopere lipsurile. PSD nu e social-democrație, PNL n-are liberalism, USR+ încă nu știm dacă va salva România, ProRomânia e mai mult pro Ponta și gașca lui, Umaniștii sunt niște securiști vopsiți, Ecologiștii încă aruncă gunoaiele pe geamul mașinii, etc….Numele partidelor politice trebuie să reflecte doctrina și să fie transpusă în practică. În rest, vorbe goale, ca să nu tacă. ”România educată” e doar un slogan, nimic mai mult.