G4Media.ro

Mircea Miclea: Boilere sau avioane?

Mircea Miclea: Boilere sau avioane?

Analiză semnată de Mircea Miclea, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, fost ministru al Educației. Analiza trimisă Edupedu.ro:

Asistăm la ascensiunea unei noi religii: cea a Siguranței. S-a instalat treptat, insidios, în ultimele decenii (a se vedea, spre exemplu, F. Furedy – Cultura fricii; U. Beck – Risk Society), când lucrurile firești au început să fie considerate periculoase. Înainte vreme, o furtună de vară era o furtună de vară; acum are coduri de periculozitate: galben, portocaliu, roșu. La fel și pentru vânt, frig, căldură etc. Vedem riscuri peste tot în evenimentele firești ale vieții. Acum, cu pandemia, noua religie s-a răspândit și mai mult în mințile noastre, cu o viteză mai mare decât cea a coronavirusului. Are preoții ei – cei care zi de zi decupează din realitate doar pericolele și ne arată cât de mari sunt (dar, mai ales, vor fi!) ele. Are inchizitorii ei, cei care nu te mai pot arde pe rug, dar care te pot linșa pe rețelele de socializare dacă ai încălcat ritualurile de (auto)protecție, ba chiar și miliția proprie, cu carnet de amenzi!

O nevoie firească, de a ne simți în siguranță, s-a transformat într-o religie! Are tot mai mulți adepți: unii, pentru că își pot justifica prin ea propriile spaime, alții, pentru că prin ea își pot vărsa ura și frustrările, iar alții, pentru că pot obține câștiguri frauduloase, dar fabuloase, de pe urma ei. Cultul excesiv al siguranței poate fi însă dezastruos, atât pentru individ, cât și pentru societate. El inhibă realizarea altor nevoi, la fel de firești: de relații proximale cu semenii noștri, de a fi liberi, de a avea realizări personale. Cu cât ne apărăm mai mult, cu atât ne dezvoltăm mai lent. Ajungem să ne protejăm, cu costuri tot mai mari, un mod de viață tot mai lipsit de valoare. De aceea, transformarea siguranței dintr-o nevoie într-un cult trebuie contracarată prin analiză critică. Fac aici începutul, gândind câteva aspecte.

  1. Reprezentarea, în mintea noastră, a pericolului, e altceva decât pericolul. Ca orice fenomen complex, pericolul, indiferent care, are mai multe aspecte, poate fi privit din mai multe perspective. Ne apropiem de reprezentarea corectă a pericolului prin integrarea perspectivelor asupra lui. Dacă ne uităm acum la ce ni se spune despre COVID-19, apare că suntem în preajma Apocalipsei. Ni se prezintă zilnic date absolute, care se cumulează cu cele din ziua precedentă. Toate graficele (despre persoanele infectate sau decedate) arată o creștere înfricoșătoare. Dar, dacă raportăm exact aceleași date la datele din alte țări sau dacă raportăm mortalitatea COVID-19 la milionul de locuitori și comparăm cu alte rate de mortalitate (de cancer, de accidente auto, de gripă sezonieră, de tulburări cardiace, de accidente cerebrovasculare), semnificația datelor se schimbă. Arată că ne confruntăm cu un pericol, dar care este mai mic decât altele cu care ne-am obișnuit și, în niciun caz, nu e anticamera Apocalipsei. Diferența este aceea dintre un adevăr care paralizează și un adevăr care zidește, cum s-ar spune în limbaj teologic. Așadar, să nu punem botu’, să nu consideram o perspectivă, un decupaj tendențios asupra pericolului ca fiind pericolul real. Să ne uităm și în alte părți, nu doar acolo unde ni se indica cu degetul de către „autorități”  și, mai ales, să integrăm perspectivele, informațiile. Prin gândire critică și integrare ne vom apropia mai mult de adevăr și, cum zice Cartea, adevărul ne va face liberi!
  2. Relația dintre măsurile de siguranță și starea de siguranță este non-liniară. Adepții cultului siguranței vin cu o idee simplistă (care, tocmai de aceea, intră ușor în mintea oamenilor), care susține că, cu cât vom lua mai multe măsuri de siguranță, cu atât vom fi mai în siguranță. Fals! Relația este non-liniară. Doar până la un punct plusul de măsuri de siguranță duce la o stare de siguranță mai bună, după care costurile pe care le incumbă și excesul lor le fac disfuncționale. Este firesc să ne spălăm pe mâini, de pildă, pentru a ne proteja de virusuri sau de microbi. Dar, dacă facem acest lucru excesiv, ajungem la tulburare obsesiv-compulsivă, care ne ruinează viața, cariera și relațiile relevante! Așadar, orice măsură de siguranță suplimentară trebuie judecată riguros, în funcție de circumstanțe. Carl von Clausewitz, un general prusac, scria în celebra lui carte Despre război că cine se apără mereu nu poate câștiga niciodată!
  3. Cultul siguranței încetinește învățarea și inovarea. Ca să învățăm, trebuie să experimentăm, să avem curajul să facem lucruri. Evident, adesea vom greși. Dar, cum ne spun științele cognitive, învățăm mult mai mult și mai repede dintr-o greșeală decât dintr-un succes. Greșelile sunt neplăcute dar utile, pentru că ele stau la baza învățării și a inovației. Dacă, dimpotrivă, vrem să fim cât mai în siguranță, vom experimenta tot mai puțin, deci, vom învăța tot mai puțin și vom inova și mai puțin. Dacă stăm de pildă, cu copiii închiși în casă, fără să începem, treptat, să reluăm școala, nu vom învăța cum să facem educație în noile condiții. Noroc cu alții care, la rate mult mai mari de mortalitate, au înțeles că trebuie să riște, să experimenteze ca să învețe! Măcar să învățăm de la ei, dacă nu suntem capabili pe cont propriu. Ca indivizi și ca țară, trebuie să alegem: vrem un plus de învățare și inovare sau un plus de siguranță, vrem să fim  tot mai înapoiați, dar mai în siguranță, sau mai în față, riscând.
  4. Siguranța unei părți subminează siguranța întregului. Știm de la Maxwell că siguranța unui sistem fizic se bazează pe fluctuația (nesiguranța) părților. Știm din ecologie că un ecosistem este mai în siguranță cu prețul unei nesiguranțe mai mari în unele părți. Erbivorele se vor simți mai în nesiguranță dacă apar carnivorele, dar împreună asigură reziliența mediului ecologic ca întreg. Trebuie să ne gândim întâi la sistem, apoi la părți. Acum se face invers: partea e totul, întregul nu contează. Suntem obsedați de siguranță sanitară legată de COVID-19 și ignorăm orice altceva. Din cauză că numai urgențele se tratează, sute de bolnavi de inimă, cancer, diabet mor cu zile! Credeți că celelalte boli au luat o pauză și doar coronavirusul există? Câteva sute de mii de oameni vor rămâne fără loc de muncă, cu mai puțini bani, deci cu mai puține șanse de a-și cumpăra medicamentele necesare ca să-și trateze bolile. Dacă vine o criză economică, ce se va întâmpla cu țara, ca întreg, cât de în siguranță va fi? Religia siguranței ne face să nu mai vedem întregul, din cauza unei părți, să facem sistemul nesigur, de dragul siguranței unei părți. Gândire mioapă!

Mă opresc, deocamdată, aici. În inginerie, când se construiește ceva, un pod, de exemplu, se stabilește care este rezistența pe care el trebuie să o aibă ca să își facă treaba. Apoi, această rezistență se înmulțește cu un factor de siguranță, adică de câte ori trebuie să crească rezistența pentru ca să facă față unor riscuri neprevăzute. Când faci un boiler, de pildă, factorul de siguranță este 6. Când faci un avion, factorul de siguranță variază între 1,2 și 2! Pentru că, dacă iei prea multe măsuri de siguranță, avionul devine sigur, dar nu se mai poate ridica de la sol!

Oamenii și societățile sunt la fel. Unii vor să fie ca boilerele: să fie în siguranță, chiar dacă fierb în interior. Alții preferă să fie ca avioanele: să poată zbura, chiar dacă riscurile sunt mari. Ne așteaptă o alegere: ce vrem să fim, boilere sau avioane? Eu prefer zborul.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

65 comentarii

  1. cu asemenea gandire sigur va primi amenda pentru „combaterea raspandirii bolilor”…
    dar mai intai va fi linsat mediatic drept discipol al lui trump/boris johnson

    • Nu mai fiti lasi oameni buni! nu asa progreseaza omenirea in stil democrat! Sau mai vreti inca 50 de ani de dictatura?

    • @Adi. M
      progresul, de multe ori e o chestie darwinista. dinozaurii au aflat-o.

      ce nu spune profesorul Miclea e ca avem un „razboi” intre „specialisti”.
      pe de-o parte „specialistii” pandemiei care ne atrag atentia asupra riscului de a muri din cauza covid. pe de cealalta parte „specialistii” economiei care ne atrag atentia asupra riscului de a muri de foame. si unii si ceilalti sunt „specialisti”. cel mai grav este insa ca libertatea de a alege a individului (liberul arbitru) a fost aruncata la gunoi prin „starea de urgenta” si ordonantele „militare” (o colectie de ineptitudini).
      personal nu sunt de acord cu tot ce spune profesorul miclea acolo imai ales cu motivarea prin prisma „progresului” a ineptiei starii de urgenta.

    • cu astfel de strategie s a construit si statul romin: frica fata de unguri, frica fata de exploatatori si strins uniti in jurul partidului

  2. O abordare cel putin curioasa . Toata lumea stie si ce este aceasta pandemie si care este diferenta intre virusul ucigas numit coronavirusul si alte boli umane , toata lumea stie ca deocamdata nu avem solutii de aparare ,vindecare , prin consumul medicamentelor .Toata lumea stie ca este o situatie temporara ce provoaca disconfort ,dar nu pina in masura de a ne modifica capacitatea de intelegere . Toata lumea stie ca trebuie sa se fereasca , prin izolare , mare parte din timp,sau ca masca iti asigura o protectie sporita atunci cind te afli in mari aglomerari urbane . Ce nu stim inca este tratamentul , putin probabil vaccinul , ca data a aparitiei . Sa speram ca Europa(poate Franta sau Germania )va fi prima care va pune in functiune un tratament ,probabil preventiv , ce va fi luat de catre noi toti in perioadele de recrudescenta a virusului ,posibil primavara si toamna si care va omori intrusul inca din prima zi .

    • „toata lumea stie” ce i s-a spus – de fapt indus – obsesiv, nu ce e in realitate

    • Asa o fi la tine sa crezi tot felul de baliverne – ioane ioane ….doarme

    • De acord cu dvs si in total dezacord cu profesorul Miclea, conform caruia omul si societatea functioneaza fie ca un boiler fie ca un avion.

  3. Cu mare placere citesc orice de la Dl!
    …are mare dreptate in tot ce zice. Nici școala, nici societatea nu ne-a învățat să gândim critic.

    „Ca indivizi și ca țară, trebuie să alegem: vrem un plus de învățare și inovare sau un plus de siguranță, vrem să fim tot mai înapoiați, dar mai în siguranță, sau mai în față, riscând” -oare citesc cei care ne conduc?!?!

  4. Asta este problema tuturor celor care vad totul in alb si negru sau a celor care se conduc dupa dictonul cine nu e cu noi e impotriva noastra. Pentru ei nu exista alternative. Daca te uiti in jur si vezi doar boilere si avioane, sigur problema e la tine. In viata avem nevoie si de boilere si de avioane, si de usi si de televizoare si de mancare. Domnul miclea poate fi responsabil de avioane, daca vrea, dar sa lase pe altii mai priceputi sa se ocupe de restul.

    • Aici nu e vorba de boilere vs avioane, aici e vorba de cultura stagnarii sau a progresului(tehnic, nu social). Pana la urma putem spune ca deja s-a inventat totul si de ce avem nevoie de ceva in plus daca noul presupune riscuri.

  5. Avem nevoie de toate „condimentele ” Vietii,problema noastra este ca trebuie sa stim cum ne condimentam propria viata. Totul depinde de noi…

  6. Sunt foarte surprins de articolul asta al dl Miclea. E plin de idei dar contine doar o informatie(si aia mincinoasa prin formulare) : se moare mai putin din cauza altor boli decat de coronavirus. Unde a vazut el aceste date, o tara de ex cam ca romania, fara masuri de distantare sociala.. in care se moare mai mult de infarct miocardic decat de efectele coronavirus. Nasol..

    • De infarct în România mor cca 40 de oameni zilnic, adică 2400 în două luni. De cancer cca 50000 într-un an (2018), deci cam 8000 în cele două luni de coronavirus.

    • Pentru prieten și Miclea. De coronavirus mor 20-30 de pers pe zi în condiții de distanțare socială. Să ne imaginăm care ar fi numărul decedaților in condiții normale de îmbulzeală…

    • Se moare mai mult din cauza altor boli, a zis.

  7. Cat de greu gasim un echilibru in toate….!!!
    Il apreciez pe domnul prof.Miclea si imi place atitudinea pe care o are, de cand a fost Ministru al Educatiei (daca statea macar 4 ani ,alta era situatia de acum in invatamant)…
    Ceea ce nu inteleg este usurinta cu care trece peste pregatirea sociala a unui popor…noi avand o lejeritate de gandire si spirit critic din ce in ce mai atrofiate. Sistemul politic din ultimii 70 de ani din Romania a distrus mare parte din valorile umane ale tarii!!!Priviti cine ne conduce, ce viziune au si cum vom reusi sa supravietuim…ca de dezvoltare nici nu poate fi vorba cu asemenea …vizionari!

  8. Un articol exceptional ! Am regasit in el idei extrem de valoroase. Din pacate, noaptea mintii ii impiedica pe analfabetii functionali sa vada lumina, asa cum rezulta din comentarii.

  9. Mi-e greu sa-mi imaginez cum unii „pot obține câștiguri frauduloase, dar fabuloase, de pe urma ei” (a carantinei, care-va-sa-zica). Poate presa, un pic, dar restul pierd toti. Cred ca o alta metafora potrivita in contextul asta e pendula. La o extrema sunt presa (in vanatoarea ei de senzational) si politicienii de tip boiler, iar la cealalta sunt politicienii corupti servind interesele marilor business-uri carora le lipsesc clientii, precum si membri altei religii – conspirationismul. Solutia optima ar fi sa oprim cumva pendula-n mijloc, asa cum au facut Suedezii, protejandu-i pe cei mai vulnerabili si lasand viata sa continue pentru cei mai putin vulnerabili. Ajutand astfel imunitatea de turma sa se creeze si economia sa nu colapseze.

    • Nu doar presa. Mulți cultivă frica, pentru că aceasta e un bun agent de vânzări: dezinfectanți, materiale sanitare, medicamente, alimente (provizii) etc.

    • Carantina este o etapa….De castigat castiga statul si cei care se servesc de el, castiga producatorii de medicamente si de aparatura medicala, castiga media si mediile de comunicare si manipulare, furnizorii de aparatura specifica comunicarii la distanta si IT…Sueprmarketurile si comertul online. Ramane ve vazut cat de fabuloase sunt pierderile.

  10. Parerea mea este ca nu cine ne-a condus ,ne conduce si ne vor conduce in viitor ,incepînd de 30 de ani incoace este problema ,problema este propriu societatea noastra in momentul când sunt alegerile. Toti promit lapte si miere iar prostimea îi crede ca mâini va fi mai bine ,pentru bani ,alimente ,bauturi inainte de alegeri ,persoane inculte dau votul acestor indivizi care au distrus ,distrug si vor distruge societatea româneasca.

  11. Un articol poate fi bun sau mai putin ….in functie de cum il percepe fiecare cititor….
    Ceea ce scrie dl.prof.Miclea este valoros ,indiferent cum inteleg unii sau altii…
    Dar avem drepul sa avem unele…nelamuriri….

    • Ce sofism slabuț … 🙂

      Binele si raul sunt valori morale, deci am rezolvat-o pe aia cu articolul bun.
      Acum, care e criteriul pentru valoarea unui articol de opinie?
      Daca am presupune ca ramane doar Dl. Miclea, singur, in Univers, se modifica sau nu valoarea articolului?

    • Ce comentariu!

  12. Mortalitatea COVID e comparabila cu alte cauze in conditiile actuale de izolare si de isterie. Care ar fi mortalitatea fara masuri de protectie?

    • Pentru a afla o estimare a ceea ce intrebi tu, trebuie sa asteptam sfarsitul pandemiei si apoi sa comparam (si sa extrapolam putin). Cel mai devreme anul viitor.
      Momentan avem doar speculatii.

    • se cunoaste mortalitatea fara masuri de protectie, este cea de pe vasul Pricess si este extrem extrem de mica la pacientii fara comorbiditati masive.
      De altfel e suficient sa te uiti caz cu caz la cei care mor in Ro sa vezi ca toti au cate 3-4 comorbiditati grave, de la obezitate la diabet si cancer.

      dar stiu ca e greu sa mai vezi prin perdeaua de frica ridicata de mass media cu sprijinul autoritatilor.

  13. Exceptional articol, multumim domnule profesor! Păcat că, adevăratele personalități ale țării nu sunt ascultate .Promovăm ignoranta. Sper să învățăm din această LECȚIE cu pandemia, dar sunt sceptică.

  14. Un articol pentru cei destupati la minte! Pentru ignoranti doar apa la moara! E poate si o provocare sa va largiti orizontul !!!! Cum? Citind din surse cat mai independente si variate!!! Exista si alte limbi pe mapamond; chiar multe
    bravo G4 pt publicare!!! Se deschid noi orizonturi

  15. Poate este nevoie sa ascultam mai degraba parerile medicilor despre aceasta problema medicala. Pentru ca atunci cand nu mai suntem in siguranta, la ei vom apela.

  16. Doamne, câte idei tâmpite, ce logică stâlcită…de la domnul ăsta învață studenți?
    1. Să compari Covid cu gripa sezonieră (anti care există vaccin, tratament), cu accidente cardiovasculare sau infarct, molime individuale, netransmisibile, cu un virus care se răspândește și omoară virulent, fără leac, arată lispa crasă de înțelegere și distincție între fenomene și situații diferite.
    2. Cică sunt prea drastice măsurile, și că o dăm în OCD dacă ne spălăm prea mult pe mâini. Din nou, de la certitudine că poți păți nasoale dacă nu te speli pe mâini în plină pandemie, până la o maladie mintală care se dezvoltă în ani de zile, dacă se dezvoltă,….wow, mai bine te expui virusului ca sa nu faci OCD?
    3. Și nu în ultimul rând, fractura imensă de… orice… cică întregul nu mai contează, doar individul. Păi bă ne-a profesor, tocmai pentru întreg, pentru colectiv, pentru protejarea lui, ne-au închis în casă, să nu luăm unii de la alții, să protejăm societatea în ansamblu.

    Nu știu… ăștia care aplaudă la nenea ăsta… și rumegați înainte să aplaudați? Întreb pentru un prieten.

    • Ca să înțelegi articolul trebuie să fii avion, nu boiler.

    • Era sa iti raspund la modul serios, dar cand am vazut ca ai incheiat cu stereotipul atat de uzat „Întreb pentru un prieten”, mi-am dat seama ca ar fi fost pierdere de vreme.

  17. Domnule profesor, aveți dreptate!
    Ați spus lucrurilor pe nume, ați atins corzi sensibile!
    Cu acest articol, ați adus *soarele* în mintea multora.
    De ce? Puțini au curajul să *mai spună ceva inteligibil* în haosul creat de…pan-demios (?!).

  18. Dar despre raidurile miliției asupra țiganilor? Este inadmisibil ce se întâmplă. Iar gradul ipotetic de infracționalitate nu este scuza pentru abuzurile și bătăile administrate. De 30 de ani au functionat ai inca funcționează ONG-uri numaipentru ei, pentru apărare drepturilor omului. Unde sunteti sa ii apărăti? Chiar este o crima o postare pe faisbuci? Chiar este crima sa petreci în curte sau in fața curții? Țineți minte, așa ce s-a întâmplat la data de 10 august 2018 este minor, numai ce au prins gustul puterii și al sângelui , iar chiar si vinovăția in fata legii NU constituie justificare, indiferent de etnie, sunt conaționali.

  19. Este o discuție plină de relativism. Am cunoscut nu doar pui de rândunică, dornici să zboare prea devreme, dar și elevi. De mult prea multe ori, aventura s-a sfârșit prost.
    Este păcat să încerci să zbori pentru a-ți prinde din urmă trecutul.
    Mai bine intri în incubație și reevaluezi țintele cu care erai obișnuit, orizonturile din ce în ce mai poluate și ucigașe unde te-ai aventurat inconștient. Cine știe, poate poți crea/descoperi un orizont nou, unde zborul să nu mai fie risc pur, ci și responsabilitate.

    • Multumim!
      Iata un om deştept!!

    • Good point, dupa cum spunea si Adrian Cioroianu 😉

    • Dl este Profesor de filosofie și științe socio-umaniste la un liceu din Călărași
      Este un om ” low profile ” dar un caracter/verticalitate morală indubitabilă.

    • Puiul de condor, când se desprinde din cuibul aflat la sute de metri înălțime, pe stâncile Marelui Canion, trebuie să se avânte, singur, în primul zbor. Își încearcă întâi aripile, evaluează înălțimea, pericolul, iar apoi își dă drumul. Jumătate dintre ei se prăbușesc și mor. Dar dacă nu și-ar asuma acest risc, ar muri doar mai încet, de sete și de foame, căci părinții nu-i mai poartă grija.
      Arnold Swarzenegger îi sfătuia, pe cei care doresc succesul, să se avânte fără plasă de siguranță, fără un plan de rezervă, care nu face decât să consume din resursele necesare planului principal. Când ai un singur plan, nu mai privești în dreapta și în stânga, ai renunțat la dileme, chiar și la frică, pentru că ai o singură țintă, iar orice în afară de ea reprezintă un eșec.
      Dl Miclea nu face apologia riscului absurd, prostesc. Nu spune că nu trebuie să ne gândim la siguranța noastră, ci că preocuparea pentru siguranță trebuie să aibă limite. Până la acea limită ea este benefică; dincolo de ea face rău.

    • Tare. Am ajuns sa ni se dea citate din culturisti? Cand se deschide sala de sport, o sa repet lista de exercitii a lui Miclea.

    • @Dacian: Nu că e fost culturist are relevanță, ci relevant e faptul că e un om de excepție, care și-a construit succesul cu un efort susținut, în spatele căruia stă o anumită filosofie de viață – una de luptător; sau de avion, vorba lui Miclea.

  20. Corect spus, sa inteleaga si cretinii !

  21. O analiză cu rezon. Sunt destui care vor sa zboare. Se cheamă proximity flying și are destui adepți, suficient de trăzniți să realizeze izbânzi frumoase. Riscul e pe măsură…dar viața e una. Dacă o protejezi excesiv se cheamă că n-ai trăit. Dacă trăiești prea intens, arzi repede.

  22. Excelent! Bravo G4 pentru preluarea articolului!

  23. Reprezintă doar o opinie frumos stilizata, fără date și fără substanța. Traim un moment istoric care va modifica profund societatea, iar noi (tipic) ne uitam in direcția greșita. Nu susțin ca măsurile actuale sunt perfecte, departe de asta… și se vede cât de nepregătiți suntem, dar se poate spune ca deja avem o vagă ideie unde suntem deficitari. Doua scurte exemple: spitalele(fie ele de stat sau privat) funcționează pe principiul minimului necesare pentru eficacitate maxima… practic un concept capitalist de genul cerere și oferta: anual is x cazuri care necesita ventilatoare, deci dotam cu X plus una sau doua… Lipsa totala de viziune in acesta arie.
    Iar al doilea exemplu este cel al furnizorilor pentru spitale, magazine alimentare sau farmacii care funcționează pe principiul “Just in time”. Acest principiu este unul simplu: un agoritm luat pe ultimii 5 ani care îmi zice cât s-a consumat in diferite perioade ale anului și eu cumpăr aceasi cantitate pentru perioada respectiva +5% ca marja de eroare. Asta, după cum s-a și întâmplat, a dus la un deficit de produse medicale și produse de baza (alimentare și de igiena).
    Astea is doar doua probleme, din probabil x deficiente care vor ieși la suprafața, odata ce scăpăm de aceasta perioada dificila.
    Tot ce ne rămâne e sa înțelegem ca suntem NOI Versus virus, nu noi Versus noi – cel puțin asa percep gândirea multora in ultimele zile.

  24. nu a reușit să ii împace pe Newton și Enstain, adică să îi aduca la olaltă, nici măcar fizica cuanticadin domeniul științei și vine cretinul asta și va împarte pe doua clase: boilere sau avioane. Hai sictir, nesimțitule!

    Pe înțelesul masei, se resping reciproc, dar fiecare este adevărat și cuprinde științific și cum vreți, pe sine. Si, cel mai important sunt acceptați ambii cu valente de adevăr științific.

    Și cine sunteți dvs. sa pumeti egal între om și realitate. Nici măcar vreun simbol al filosofiei nu a îndrăznit. Și apoi să reduceti complexitatea unei singure ființe umane la cheremul unui inginer de aeronave sau boilere? Cine te recomanda?
    Șezi blând că ești infatuat și crăcănat! La revedere plec la/spre PARIS

    https://m.youtube.com/watch?v=3KjIo3-tABM

  25. Extraordinar de bun acest articol! Oare câți dintre Dvs., cei care ii criticati conținutul, va trageți masca sub barbie ca sa puteți fuma? Câți știți cum sa purtați și mai ales cum sa va dispensati de masca de protecție? In ultimele zile am văzut atâtea măști soioase agate la oglinda retrovizoare a multor mașini. Credeți ca așa va protejați? Fals! Și totul se intalmpla pentru ca oamenilor le este frica. O stare care creste treptat pe măsura ce autoritățile instileaza zilnic câte o noua porție de … frica … prin statisticile ridicole pe care le publica. Acestea, rupte din contextul altor cauze de îmbolnăviri sau mortalitate, devin pt omul de rând care înghite orice, numere absolute… Ce popor trist suntem…
    Mulțumim G4 pt ca va păstrați coloana vertebrală și capul limpede și sprijiniți mințile normale!

  26. 1. e ok sa fie o furtuna de vara etichetata de coduri colorate, important este sa fie etichete corecte.
    2. ti-o place matale sa fii avion dar nu traiesti singur in societate, mai sunt si altii, iar daca majoritatea vor boilere ata ete, ori accepti ori cauti o comunitate in care majoritatea sunt avioane.
    3. tocmai de ce nu putem sa invatam si din ce se petrece acu? de ce nu putem sa invatam cum sa facem invatamant si in conditiile astea pana ne spun specialistii ca putem sa reluam activitatea?
    4. o fi ingreunand invatatura abordarea extra-safe. insa unde ne grabim cu invatatura asta? varianta extr-safe nu te duce a nu mai invata ci a invata intr-un ritm mai putin alert, cu alte cuvinte, inveti mai incet dar mai bine, si fara sa risti situatii cu o probabilitate mica e adevarat dar daca se intampla o sa regreti profund.

    uneori exista o linie fina intre a pastra o atitudine sanatoasa, balansata, fata de a te duce intr-o extrema sau cealalta. aici e arta celor gratiosi, intelepti.

  27. de acord cu dl Miclea (referitor la Cultul excesiv al siguranței), cu o exceptie:

    coronavirusul nu se poate compara cu nici o alta boala dintr-un un singur motiv:
    inca nu se stie totul (sau macar suficient de mult) despre el

  28. si ma rog, de ce autoritatile ne arata obsesiv covidul cu degetul fiind cele mai constiente ca se moare mult mai multi de alti virusi? de ce covid si de ce acum?
    de ce se misca toti in sincron cu intrarea in carantina si iesirea din carantina daca fiecare tara are specificul ei si ratele ei de mortalitate?

    ce se urmareste cu inchiderea istorica a tuturor economiilor mondiale? lucru nemaifacut nici in vremea sars nici in vremea gripei din hong kong ? (comparabile sau chiar mai rele decat covid).

    Ce se va intampla cu sutele de milioane de someri si cu industriile intregi puse la pamant? s-a facut vreun calcul inainte despre cati vor muri ca efect al recesiunii profunde in care vom intra? sau s-a actionat rapid, dupa un plan prestabilit?

    • Ba, daca esti oligofren, macar nu te da in stamba unde te vede lumea

    • Ai sa fii surprins. Calcule din astea se fac non-stop. Exista modele care prezic cati oameni mor, si in cat timp, in functie de caderea burselor.

      Deciziile privind reactia la epidemie se iau pe o baza combinata – efectele directe ale epidemiei asupra populatiei (cati oameni mor, cati raman cu sechele, care-s costurile etc.), efectele epidemiei asupra economiei (cate firme stau inchise, cat costa ajutoarele, ce economii se estimeaza ca mai are populatia etc.) si efectele scaderii economiei asupra populatiei (cati oameni saracesc, cate firme se inchid si-si lasa oamenii pe drumuri, care rata de sinucideri raportat la concedieri etc.)

      Socotelile astea-s foarte complicate si niciodata nu-s precise, pentru ca datele problemei se schimba de la o zi la alta, si variatii infime ale cate unui factor (de ex. rata de epuizare a economiilor sau nivelul EURIBOR) pot avea impact disproportionat de mare, pentru predictiile pe termen de cateva saptamani. Asa ca nu poti lua masuri de care sa fii absolut sigur ca-s cele mai bune. Poti doar urmari trendul, si te poti adapta, schimband, chiar si usurel, directia, in functie de probabil ce, nu cu certitudine ce, urmeaza sa se intample.

      Asa o abordare evident nu te scapa nejumulit. Da’ din pandemia asta n-o sa scape nimeni nejumulit. Dar o strategie mai buna pentru a scapa cat mai lutin jumulit n-avem.

  29. Cred ca prof Miclea s-a grabit evaluand pericolul coronavirusului ca fiind „mic”, in contextul in care este insuficient studiat. Ma mira asta de la un cercetator cum este dumnealui!!

  30. Multumim, pentru mostra de luciditate. Multumim, pentru exercitiul de constientizare a riscului de a exista si a posibilitatii de a nu fi…

  31. Și o întrebare: daca dl Miclea ar fi părintele unui copil cu astm sau cancer cum l-ar proteja, altfel decât prin distanțare sociala, într-o țară în care măștile se poarta doar de cei care vor si doar atunci când vor ei sa le poarte?

  32. Ce usor e sa bati campii in mod tamp despre avioane si boilere si sa amesteci idei despre societatea ultra-protectoare cu masurile de care e nevoie pentru a combate o pandemie, cand nu ai avut ghinionul sa ai nevoie de ventilator ca sa poti sa respiri. Sper ca o sa averi ocazia sa testati pe propria piele care e diferenta intre raceala normala si covid. Puteri sa veniti dupa sa ne povestiti de avioane.

  33. Nota 5 (notele mici) contribue mult mai mult, in procesul de educare a omului-elev, decat nota 10 (notele mari).

  34. Domnul Nicolae Guta a ajuns regele virusologilor.

  35. curios, in 2002 , dl. profesor ne vorbea la cursuri despre cum viseaza el ca munca psihologului sa devina administrarea a 20 cc de „ceva”, functie de problema si dorea sa standardizeze viata studentului la „psiho” introducand maretul experiment al invatamantului modular. intre timp, se pare ca a devenit surprinzator de rebel…

  36. am avut răbdare și am citit tot pana la capăt, cuvânt cu cuvânt, pt ca de obicei citesc pe diagonală ca să termin mai repede și cu toate astea înțeleg ce a vrut sa zică autorul cu tot cu virgula.

    As vrea sa fim cu toții liberi, și juca de la începutul articolului m-am gândit la avion, doar ca eu sunt cadru medical și ce vad în spital cu ce este scris aici face parte din 2 lumi paralele.. hai sa nu aduc sistemul sanitar în discuție și sa ma rezum la faptul ca am 2 copii..unul dintre ei cu diabet insulino dependent… ce fac ?! Îmi întorc fata către boiler sau iau boilerul în avion ?

    Eu îmi risc viața dar nu am de gând sa o risc și pe cea a copilului meu 😉

    Sănătate!!

  37. Senzatinalist. Ar fi multe de zis, da’ o sa zic doar ce mi se pare mai important.

    Omu’ se raporteaza doar la ceea ce-si poate el imagina, si nu se informeaza cat de cat mai precis despre ce zic si altii. In vremea de varf a epidemiei in Wuhan un singur om din fiecare gospodarie avea voie sa iasa la cumparaturi, si doar o data la cinci zile. Comparat cu aia, restrictiile de la noi nici macar pistol cu apa n-au fost. Aplicat la noi, modelul care l-a convins pe Boris Johnso sa schimbe abordarea in Regatul Unit zice ca fara restrictii am fi riscat sa trecem de milionul de morti.

    Faptul ca situatia actuala inca nu e anticamera apocalipsei se datoreaza tocmai masurilor de protectie. Care culmea, desi epidemia inca e activa, se relaxeaza. Sa protestezi impotriva masurilor de protectie, in conditiile asea, e cam ca atunci cand sari cu parasuta de la cinci mii de metri, si pe la trei mii o dai jos, ca doar te-a franat destul.

    Nici de epidemiologie nici de economie aparent n-are habar autorul (si aparent nici de inginerie – exemplul cu boilerul si avionul e naiv si prost documentat, factorii aia nu-s subiectivi si n-au de-a face cu faptul ca avionul zboara si boilerul nu). Toate sunt discipline profund matematizate, care nu se fac dupa ureche. Un model matematic care integreaza evolutia economiei cu cea a epidemiei trebuie folosit pentru a prezice numarul de morti – evident nu se poate cu cea mai mare precizie, da’ macar ca trend. Pe baza aia trebuie luate deciziile de inasprire sau relaxare a masurilor de protectie, nu pe cine stie ce considerente vagi despre boilere si avioane. Nu stiu daca guvernantii nostri asa au procedat, da’ totusi, avem un institut national de statisica unde nu lucreaza chiar numa’ dude, si cel putin raportat la evolutia bolii masurile luate s-au cam potrivit foarte bine, si ca timp si ca continut. De-aia avem noi atat de putini morti si bolnavi, fata de alte state cu bani mai multi si populatie comparabila, zic io. Daca eram in situatia Italiei, aveam vreo 15000 de morti. Era mai bine asa? (Care Italia, initial, cand inca nu-si daduse seama cu ce are de-a face, tot avioane visa, ca autorul articolului.)