G4Media.ro

Mircea Geoană transformă corupția clasei politice în subiect de campanie / Cumnatul…

sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană transformă corupția clasei politice în subiect de campanie / Cumnatul lui Geoană a fugit din România după o condamnare pentru corupție / Secretarul general adjunct NATO a scăpat de o anchetă penală pentru că faptele s-au prescris

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a avut o rară ieșire publică la adresa corupției din clasa politică. Într-un interviu la Digi24, Geoană a spus că ”sistemul nostru politic, clasa noastră politică, a rămas în urma transformărilor din societate. Aceste lucruri sunt agravate şi de metehne mai vechi: nepotism, clientelism, prea multă corupţie”.

Mai mult, fostul președinte al PSD a mai spus că ”n-am să încetez să vorbesc despre ţara mea, pentru ţara mea şi despre valorile occidentale, democraţie, libertate şi domnia legii. Este ceva greşit să vorbeşti despre domnia legii ca valoare fundamentală a NATO atunci când vezi încă prea multă corupţie în ţara ta? Este o problemă politică? Nu. Este o problemă de obligaţie morală şi civică pentru orice om care ţine la ţara lui şi care ţine şi la reputaţia lui”.

Geoană, care este într-o campanie de imagine de peste un an și a sugerat în mod repetat că ar putea candida la alegerile prezidențiale, a vorbit extrem de rar despre corupție în discursurile și prezențele mediatice.

Context. Ionuț Costea, cumnatul adjunctului secretarului general NATO Mircea Geoană, a fost condamnat în mai 2023 la 6 ani de închisoare printr-o sentință definitivă în dosarul DNA privind reabilitarea căii ferate București-Constanța. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Costea e dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară.

Într-un alt dosar, procurorii DNA au clasat în decembrie 2019 acuzaţia care îl viza pe Mircea Geoană după ce a fost denunţat de Şerban Pop, fostul şef al Fiscului. Informația apare în rechizitoriul prin care Pop a fost deferit Justiţiei pentru luare de mită, iar acuzaţia care îl viza pe Geoană a fost clasată, scria G4Media în ianuarie 2020.

Fostul lider al PSD, actual secretar general adjunct al NATO, era vizat pentru săvârşirea infracţiunii de la articolul 13 din legea 78/2000 privind combaterea corupţiei, „folosirea influenţei pe care o deţinea pentru obţinerea unor sume de bani” ce urma să le folosească în campania electorală de la alegerile parlamentare din 2008. Geoană a fost denunţat de fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, abia în ianuarie 2017, însă procurorii au constatat că fapta era prescrisă încă din 2013.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Morala la articol – in Romania nu poti condamna coruptia pt ca imediat se aduc dovezi ca si tu esti corupt.

  2. G4m, greu, greu cu „moderatul „, aveti nevoie de 1h pt o fraza.

  3. Sa nu mai condamnam coruptia pt ca toti suntem corupti, nu-i asa? Asta ati vrut sa spuneti ?