G4Media.ro

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Noi înșine, profesorii, le suntem datori…

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri – un masterat didactic, manuale școlare pentru copii, nu cărți savante făcute pentru colegii noștri

“Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri, anumite reforme reale ale școlii. De pildă un masterat didactic foarte bine făcut. Nu îl avem”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, care a precizat că o altă luptă de ani de zile a sistemului de educație din România este aceea a dezvoltării manualelor școlare.

Într-un discurs susținut în fața a numeroși profesori de liceu, la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele 2019, Mircea Dumitru a vorbit și despre modalitatea în care sunt realizate manualele școlare.

“Și cand eram la minister m-am pronunțat cu privire la faptul că tradiția la noi în România – și mă refer la manualele din științele umaniste, și eu sunt autor al unui astfel de manual – a fost să realizăm manuale savante, pentru colegii noștri mai degrabă, decât pentru atenția copiilor. Uitându-mă la felul în care scriu anglo-saxonii manualele, mai ales americanii, este de necomparat chestiunea asta“, a declarat Dumitru, care a fost ministru al Educației în guvernul Cioloș.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Domnul acesta, dupa parerea mea, este un oportunist. (unul din multii care au distrus invatamantul romanesc) care spune ce vrea sa auda lumea.

    • ABC ai idee ce a facut acest om in timpul mandatului sau ca ministru al educatiei?
      Sa pui etichete este atat de simplu . . .

  2. Locuiesc in alta tara. Am incercat sa imi invat copiii Romaneste. Cartile de povesti sunt neatractive si folosesc fie cuvinte pretentioase, fie tot felul de arhaisme sau regionalisme. Am incercat cu abecedarul (unul „modern”, dar adaptat pornind de la cel de pe vremea mea – recunosc cateva texte). Textele sunt atat de tampite, ca imi e si rusine sa pun asa ceva in fata copiilor. Pana la urma am adaptat eu cateva texte, fie dupa abecedar, fie din „Povesti nemuritoare” si le-am adaugat poze luate de pe net.
    Limba Romana este o limba dificil de invatat. Abia cand incerci sa inveti pe altcineva iti dai seama de acest lucru.

    • De ce sa-ti inveti copiii romaneste?

      Cand te mai intorci tu in gunoiul asta de tara plina de prosti si ticalosi?

      Fii serios.

    • Sunt de-acord ca romana e o limba dificila de invatat daca nu ai achizitionat-o ca prima limba materna. Si evident ca pentru copii prescolari sau de scoala primara e nevoie de materiale didactice si texte potrivite. Totusi, eu nu sunt foarte confortabil cu ideea de a livra copiilor numai versiuni rescrise, simplificate si scurtate a textelor originale ale unor scriitori romani sau chiar universali (sunt pe piata DonQuijote versiune repovestita, Cocosatul din Notre Dame versiune repovestita etc) care par dificili. Scopul lecturii unor texte orginale a unor scriitori e tocmai imbogatirea limbajului, inclusiv prin invatarea unor regionalisme sau arhaisme (exista dictionare si invatatori pentru asta, sigur poate acum 10-20 ani erau inca invatatori care avusesera si experienta rurala comparativ cu cei de azi), largirea orizontului intelectual, dobandirea unor capacitati de intelegere si exprimare complexe, nu doar dezvoltarea sensibilitatii si placerii estetice, chiar a cunoasterii. Eu astazi nu as mai citi „Pupaza din Tei” sau „Amintiri din Copilarie” de Ion Creanga si daca as reciti-o sigur trebuie sa caut in dictionar cateva cuvinte pe care nu mi le mai amintesc sau nu le stiu nici acum, dar in scoala primara, ultimii ani, faceam la serbarea de Craciun un monolog recitand din ele incat ajunsesem sa stiu pe de rost jumtate din text si era tare amuzant. De asemenea, am citit mai multe opinii si comentarii prin adevarul a unor profesori, chiar universitari, intelectuali, care spun ca povestirea „Puiul” de Bratescu-Voinesti li se pare macabra si complet inadecvata pentru copii. Imi amintesc ca in clasa a 4-a am citit-o si pe asta, si mie mi-a lasat alta impresie, ca e un bun termometru al sensibilitatii unui copil. In ani urmatori de scoala aveam un coleg caruia ii cam placea sa raneasca animale (mai tarziu am invatat si explicatia freudiana), cauta cuiburi de porumbei in parc in mod special si scutura crengile sa cada din cuib, si tot timpul ma gandeam la povestirea asta „Puiul” cand incercam sa il opresc sa faca asta caci daca puiul cadea si nu iti dadea mama si tata voie sa il iei sa il cresti acasa, sau chiar daca iti dadea voie, il condamnai de fapt la moarte sigur….Nu toata literatura romana canonica, care are adesea un iz invechit, recunosc, e de aruncat la gunoi si buna de inlocuit cu povesti cu extraterestri…

    • P.S. Totul tine de cum vrei vezi lumea si cat de mult o respecti si te respecti : sunt unii, si nu doar de azi, care cand aud de poezie singura pe care o stiu e aia de la „Parazitii”…restul e prea grea si prea veche! Astazi tot ce s-a schimbat e ca prostii sunt si mandri de prostia lor si adesea primesc si laude la ziar, no offense!

    • @Aveti ce votati:
      Fiecare loc vine cu bune dar si cu rele. Probleme sunt si aici unde locuiesc acum. Vom vedea cum evolueaza lucrurile. Vreau sa aiba toate optiunile deschise. In ce ma priveste, nu cred ca mai apuc ziua in care sa consider ca merita sa ma intorc. De cand cu „cel mai cinstit guvern”, mi se pare ca lucrurile au mers puternic in jos.
      @Profu:
      Pana la a citi versiunea originala, mie imi trebuie texte atractive cu ajutorul carora sa isi dezvolte vocabularul si sa ajunga sa stapaneasca structurile gramaticale. Stii ce greu e in ziua de azi sa faci copiii sa citeasca? De ce ar citi cand pot vedea filmul? Sau se pot juca pe smartphone sau pe calculator?

    • Goe : am o idee cat de greu e sa pui copii de azi sa citeasca, poate nu intreaga insa imi dau seama; totusi si cu putin timp in urma era parca dificil caci era tv cu desene animate non-stop sau iesitul afara cu alti pusti… 🙂 Nu am o expertiza anume in literatura pentru copii; mi-am exprimat un dezacord cu niste critici aduse la niste scriitori clasici pentru copii prezenti in manualele scolare parca prea superficiali terfeliti; totusi din cate am citit in treacat cica exista in prezent in Romania un val de scriitori contemporani specializati in literatura pentru copii si tineri, cu concursuri de manuscrise, carti publicate, in sfarsit o editura care traduce si publica intens in domeniu care se cheama Arthur. Poti consulta si pagina asta referitoare la un festival de literatura pentru copii unde poate gasesti mai multe piste si experti in domeniu : https://www.usr-literaturacopii.ro

  3. Exista manuale si manuale, adica manuale savante si manuale de incepatori, de doctoranzi si de copilasi de clasa intai. Din pacate Romania nu le are nici pe unele si nici pe altele.