
Ce citesc profesorii de la Litere? Patru recomandări de lectură de la Rodica Zafiu, Carmen Mușat, Adela Toplean și Adrian Stoicescu, despre comunicare, artă și lingvistică, etnologie și istoria secolului trecut
Patru profesori de la Facultatea de Litere a Universității din București (FL-UB) au vorbit despre cărțile care i-au influențat profund. Volumele alese nu sunt doar repere academice, ci și puncte de plecare pentru reflecții mai largi asupra artei, limbajului, istoriei și vieții cotidiene, scrie Edupedu.ro. Recomandările lor pot fi o sursă valoroasă pentru studenți, cititori pasionați sau oricine caută lecturi care deschid perspective.
Fiecare titlu vine cu o justificare personală și conceptuală, conturând un portret al unei gândiri formată nu doar în sălile de curs, ci și prin lecturi cu impact durabil. Iată cele patru cărți propuse.
Rodica Zafiu: „Arta și percepția vizuală”, de Rudolf Arnheim
- O carte de teorie a artei care deschide drumuri și în lingvistică
„Am citit-o într-un mod în care n-am mai citit alte cărți”, spune Rodica Zafiu despre volumul „Arta și percepția vizuală” de Rudolf Arnheim. Publicată pentru prima dată în 1954 și tradusă în română în 1979, cartea i-a modelat felul de a gândi imaginile și nu doar pe cele vizuale. „Mă opream la fiecare frază, aveam impresia că mi se deschid niște orizonturi noi… când am ajuns la sfârșitul ei, am fost foarte dezamăgită că s-a terminat.” Cartea explorează cum percepem forma și echilibrul în imagini, fără a recurge la măsurători sau compuneri algoritmice, ci printr-o intuiție globală, modelată de experiență și cultură.
Zafiu remarcă influența psihologiei gestaltiste în felul în care interpretăm nu doar vizualul, ci și limbajul: „Sensul nu se compune cuvânt cu cuvânt, ci îl percepem prin schemele noastre preexistente”. Cartea devine astfel un instrument de înțelegere a comunicării, a frazelor incomplete, a tăcerilor care spun mai mult decât cuvintele. „Citind această carte, am înțeles mai bine cum funcționează limbajul… nu totul e spus, foarte mult rămâne implicit, dar noi integrăm și implicitul acela într-un întreg”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.