G4Media.ro

Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, acuză Rusia de crimă împotriva umanităţii…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, acuză Rusia de crimă împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele ocupate de forţele ruse

Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, a acuzat autorităţile ruse că au comis o crimă împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele pe care forţele ruse le-au ocupat de la invadarea ţării în urmă cu 5 luni şi jumătate, relatează The Associated Press.

Într-un interviu pentru The Associated Press, ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, a declarat că autorităţile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenţionate de stat oamenilor din oraşele şi satele ocupate.

”De-a lungul celor şase luni de război, Rusia nu a permis coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem oferi propriile medicamente pacienţilor care au nevoie de ele”, a afirmat Liaşko, vineri seara, la Ministerul Sănătăţii de la Kiev.

”Credem că aceste acţiuni sunt întreprinse cu intenţie de Rusia şi le considerăm crime împotriva umanităţii şi crime de război care vor fi documentate şi vor fi recunoscute”, a mai spus ministrul.

Guvernul ucrainean are un program care oferă medicamente persoanelor bolnave de cancer şi care suferă de afecţiuni cronice de sănătate. Distrugerea spitalelor şi a infrastructurii, precum şi strămutarea a aproximativ 7 milioane de oameni în interiorul ţării, au interferat şi cu alte forme de tratament, potrivit Naţiunilor Unite şi oficialilor ucraineni.

Războiul din Ucraina a provocat perturbări grave serviciului de sănătate al ţării, care era în curs de aplicare de reforme majore, în mare parte ca răspuns la pandemia de coronavirus, când preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze pe 24 februarie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că a înregistrat până la 11 august 445 de atacuri asupra spitalelor şi altor instituţii de îngrijire a sănătăţii, care s-au soldat cu 86 de decese şi 105 de persoane rănite.

Liaşko a subliniat că efectele secundare au fost mult mai severe.

”Drumurile şi podurile au fost avariate în zonele controlate acum de forţele ucrainene… este dificil să duci la spital pe cineva care a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral”, a mai spus el.

Oficialul ucrainean a adăugat că de multe ori, ambulanţele nu pot ajunge la timp, iar numărul victimelor nu poate fi calculat cu exactitate din această cauză.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ” crimă împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile” asta se întâmplă și în România fără sa fie ocupata de putin. Euthyrox?

  2. @Eugen si @anonim – sper ca va dati seama ca sunteti doi bieti postaci frustrati de faptul ca mintea voatra, cam golasa pe dinauntru, nu mai poate tine ritmul evolutiei, modernitatii, progresului, etc. si ca n-are nicio legatura sistemul medical deficitar din Romania si masurile luate in pandemie in UE n-au nicio legatura subiectul articolului de mai sus.

  3. Apropo de „blocaje” Sa speram ca dupa terminarea razboiului sa nu uite nici ei ca patru tari printre care si Romania a solicitat in mod repetat ani de zile respectarea minoritatilor nationale si drepturile ce lu se cuvin…daca tot viseaza la UE.