
Ministrul Sănătății, susținut de un manager de spital privat, în inițiativa de a stopa furturile din bugetul Casei Naționale de Sănătate
”Concedii medicale, bilete de internare și rețete gratuite – un fel de sac fără fund pentru Sănătate? În sfârșit, văd un ministru care înțelege ce trebuie făcut pentru a limita fraudele.
Susțin ideea noului ministru al Sănătății, domnul Alexandru Rogobete, de a introduce verificarea prin SMS, din partea pacienților/aparținătorilor, fie și prin sondaj, a serviciilor acordate de medicii de familie, spitale sau ambulatoriile de specialitate.
De asemenea, Ministerul Sănătății poate crea posibilitatea ca și angajatorii să poată reclama la Casa de Sănătate, atunci când au suspiciuni cu privire la concediile medicale fictive de care beneficiază angajații.
Noi, în spitalul privat care nu are contract cu Casa de Sănătate, deci care nu beneficiază de fonduri publice, deja am implementat acest sistem de informare a pacienților și aparținătorilor și este foarte eficient”, scrie Alina Ion, managerul Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava cel Sfințit”, din Pantelimon, Ilfov.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat că va stopa plățile serviciilor medicale fictive plătite din bugetul Casei Naționale de Sănătate, printr-o măsură simplă și eficientă: verificarea serviciilor prestate printr-un cod de confirmare pe care pacientul îl va primi prin SMS. În acest fel, declară ministrul, acei medici tentați să încalce legea nu vor mai putea deconta servicii medicale pe care nu le acordă în realitate.
Măsura ar fi asemănătoare celei adoptate de bănci în relaţia cu clienţii și va avea rolul de a exclude fraudele din sistemul medical, prin servicii medicale fictive folosite de către anumiți medici pentru a face deconturi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
”Despre concediile medicale, biletele de internare și rețetele gratuite fictive, am vorbit de multe ori. Este de neînțeles cum cu atâtea instituții de control, totuși, bugetul Casei de Sănătate este devalizat.
- Avem corpuri de control în Casele de Sănătate Județene.
- Avem corp de control și departament antifraudă în Casa Națională de Sănătate.
- Ministerul Sănătății are propriul corp de control.
Spitalele tot n-au bani, deci pacienții sunt, în continuare, prost tratați, în timp ce bugetul Casei crește an de an, iar ”băieții deștepți” din Sănătate prosperă.
Prin Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate din România (S.I.U.I.), portalul Casei Naționale de Sănătate, cel cu cardurile de sănătate, care a costat românii zeci de milioane de euro, s-ar putea rezolva simplu toate problemele de risipire a banilor publici”, scrie Alina Ion pe pagina sa de socializare.
Iată cum se putea rezolva:
- Pe baza codului de parafă al unui medic, sunt verificate câte concedii medicale, bilete de internare și rețete gratuite sau compensate a eliberat acesta.
- Pe baza CNP-ului unui pacient dintre cei care figurează cu multe internări, cu multe rețete compensate sau gratuite și cu multe concedii medicale, se verifică câte sunt fictive.
Ar fi fost simplu! Asemenea controale se pot face din birou, în fața unui calculator.
Susțin ideea noului ministru al Sănătății, domnul Alexandru Rogobete, de a introduce verificarea prin SMS, din partea pacienților/aparținătorilor, fie și prin sondaj, a serviciilor acordate de medicii de familie, spitale sau ambulatoriile de specialitate.
Ministrul Rogobete spune că serviciile medicale vor fi verificate printr-un cod de confirmare pe care pacientul îl va primi prin SMS, iar în acest fel medicii nu vor mai putea deconta servicii medicale pe care nu le acordă în realitate. Desigur, nu putem generaliza, dar există medici care procedează astfel.
Măsura este simplă, ușor de implementat, și eficientă. Noi, la Spitalul ”Sf. Sava” – Ilfov, avem deja implementat acest sistem de informare a pacienților și aparținătorilor cu privire la investigațiile pe care le efectuăm deși nu avem contract de decontare cu Casa de Sănătate. La fel, poate proceda și Ministerul Sănătății – să valideze serviciile medicale primite fie pacientul, fie aparținătorii acestuia, dacă pacientul se află în incapacitatea de a răspunde.
Ministerul Sănătății ar putea introduce această obligativitate tuturor medicilor de familie, spitalelor private și centrelor paraclinice care primesc fonduri de la Casa Națională de Sănătate, precum și instituțiilor publice de sănătate.
De asemenea, Ministerul Sănătății poate crea posibilitatea ca și angajatorii să poată reclama la Casa de Sănătate, atunci când au suspiciuni cu privire la concediile medicale fictive de care beneficiază angajații.
Ministerul Sănătății trebuie să finanțeze dezvoltarea sistemului medical la nivel european, dotarea spitalelor cu echipamente inovative și medicamente eficiente, iar pentru asta este nevoie de fonduri. Scurgerea de fonduri în conturile băieților deștepți din sănătate trebuie oprită.
Să se închidă robinetul!”, scrie managerul spitalului privat de recuperare medicală și îngrijiri paliative ”Sfântul Sava cel Sfințit”, din Pantelimon, Ilfov.
Spitalul a fost construit de la zero din fonduri exclusiv private, este dotat cu echipamente dintre cele mai performante, de ultimă generație, și nu beneficiază de fonduri publice prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.