G4Media.ro

Ministrul Sănătății: ”Nu am pârghiile legale să împiedic un medic să-şi exercite…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Ministrul Sănătății: ”Nu am pârghiile legale să împiedic un medic să-şi exercite profesia în sistemul privat după încheierea programului de lucru în sistemul public”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că un medic poate lucra simultan în sistemul public şi în cel privat, cu condiţia să nu existe o suprapunere între cele două şi să semneze un angajament că nu va redirecţiona niciodată un pacient din spitalul public în care lucrează către unul privat, „în care poate lucrează el sau o cunoştinţă de-a lui”.

  • „Nu am, în momentul de faţă, pârghiile legale să împiedic un medic să-şi exercite profesia în sistemul privat după încheierea programului de lucru în sistemul public (…). Nu poate să existe suprapunere între cele două, adică să am program până la 3,00 şi am consultaţii la privat de la 12,00. Cel de-al doilea element, care de fapt confirmă ceea ce spuneam în luna septembrie, trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte circuitul pacientului. Pacientul nu trebuie să fie examinat, evaluat într-un spital public cu resursele spitalului public şi ulterior îndrumat de acelaşi medical la spitalul privat. Eu nu pot să fiu inconştient, nu eu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, oricine ar fi el, încât să redirecţioneze resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat. Asta nu are niciun fel de legătură cu îngrădirea medicului de a lucra şi într-o parte şi în alta, cu condiţia să existe un angajament – poate să fie şi scris (…) în care el (…) respectă programul public şi face un angajament că nu va redirecţiona niciodată un pacient din spitalul în care lucrează către un alt spital privat, în care poate lucrează el sau lucrează o cunoştinţă de-a lui”, a precizat, sâmbătă, Rafila, la Prima TV.

În opinia sa, un astfel de angajament nu ar trebui să fie complicat de pus în practică şi l-ar putea da orice medic care lucrează atât la stat, cât şi în unităţile sanitare private.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Poate ai șansa să te îmbolnăvești de ceva și să vezi că la ora 14.00 deja nu mai este nici un medic specialist prin spital (deși nu li s-a terminat programul), toți fug la clinici private…

    • Domnule Rafila, dar ati uitat cine trebuie sa corecteze legile atunci cand ele au hibe? Ati uitat ca sunteti ministru?
      Sau va este frica sa nu va chelfaneasca colegii cand va veti intoarce la locul de munca?
      Adevarul este ca, cel putin la Sanatate si Justitie, ministrul trebuie sa fie un om care cunoaste domeniul, dar nu face parte din sistem.
      Ce ar pati dl Rafila daca face ceva care convine sistemului de sanatate, dar nu convine colegilor!
      Sau ce ar pati Predoiu daca o supara pe Savonea si redevine avocat..

    • Nu toti fug, dar multi. E dreptul lor legal, daca au terminat cele 7 ore legale zilnice.

      Nu e OK sa ‘fuga’ de la munca inainte de a se termina programul, dar este OK sa ‘fuga’ cand se termina, da? Daca nu e gata operatia, las pacientul pe mana colegului de garda si o sterg acasa la familie? E OK pentru tine ca pacient sa fac asa, corect?

  2. Dacă munceste 8 ore pe zi la spitalul de stat va spun eu ca nu se mai duce la al doilea job

  3. Are doar părghii de parvenire politică și nu vrea să supere sistemul ce-l tolerează tocmai pt.că nu face nimic să-l îmbunătățească.

  4. Întreabă pe aia din vest ce pirghii au ei.
    Trebuie ue sa dea o directiva in acest sens?

    • Munca la privat este permisa dupa programul realizat la stat in mai toate statele ‘din vest’. Stiu. Am facut asta un deceniu, in cele mai vestice insule ale Europei. Despre ce vorbesti, asadar?

  5. Dl. Rafila, cine-i dom’le la putere!?!?!

    Pai?Ne batem joc de scoala!?

  6. citez „după încheierea programului de lucru” , rafila ne iei de p.r.osti?

    • Da. Corect. Vreau si eu corectitudine. La 15:00 fix parasesc spitalul, sala de operatii, un consult in UPU, oriunde as fi. Ca si cum s-ar suna de iesire intr-o scoala americana.

  7. Bla, bla, bla… Nu e nici o problema legala ca spitalele de stat sa ceara exlusivitate, sunt spitale private si multe alte firme din alte domenii care fac lucrul asta si nu e ilegal. Vrei sa te lucrezi la spitalul x nu ai voie sa lucrezi la concurenta sau unele cer sa le dai conflictele deninterese (celelalte colaborari) si ei decid daca sunt acceptabile sau nu.

    • Se poate trasa o lege in acest sens, de exclusivitate. Eu as alege stat pana pe la 50 maxim si privat dupa. Mi-ar place mult sa vad asta, ca medic.

      Nu cred ca mi-ar place insa ca pacient. Privatul reuseste sa faca cat de cat o concurenta statului, ca sa nu domneasca si mai rau lenea si decadenta la stat. Chiar daca contribui la sanatate cu peste €500 pe luna, nu merg la stat pentru majoritatea problemelor familiei. Prefer sa platesc in privat pentru ordine si curatenie. Si pentru ca eu prefer sa-mi platesc colegii medici, pe langa pensia Larisei Iordache la 26 de ani.

  8. Medicii trebuie sa faca pontaj! Sa lucreze la spitalul privat dupa 8h de munca in spitalul de stat, nu am nici o problema!

    • Cunosc medici care lucreaza intr un spital de stat si la ora 14 trebuie sa fie la cabinetul privat situat la 120 km departare.Cum ajung?Se teleporteaza?Nu!Pleaca din spital la ora 10.30

    • Programul medicului este de 35 de ore pe saptamana. Asadar 7 ore pe zi. Conform legii. De acord cu pontajul.

      De acord insa si cu parasitul institutiei la ora fixa, cand expira cele 7 ore, indiferent in ce activitate sunt prins cand ‘suna de iesire’. Tocmai a murit pacientul intraoperator si trebuie anuntata familia? I don’t care. S-a sunat. Am plecat. Colegul de garda va anunta sec, insa nu va sti exact ce s-a intamplat. Discutam a doua zi. Are rabdare familia. Doar trebuie respectat programul de munca la ‘litera de lege’!

  9. dar nu asta e problema. problema e ca te duci la stat si ei iti zic, mintind sau omitand adevarul, ca nu au aparatura buna la stat si ca sa vii la ei la privat. ia sa ii lase fara jobul la privat, sau ala la stat, si adio clienti. ok, atunci nu vreau sa mai dau asigurari de sanatate. imi fac eu ce asigurare de sanatate vreau si ma duc pe ea unde vreau eu. nu sa imi ia ei mii de lei in fiecare luna degeaba.

    • Total de acord. Votez pentru amenzi si ridicare licenta de practica pentru practici de genul: de la stat te mut la privat. La modul cel mai serios. Si abia astept sa nu mai platesc cotizatii de sute de euro lunar la sanatate si sa pastrez banii in cont pentru privat!

      Toata lumea ce plateste asigurari la stat (eu inclusiv) va astepta la stat programarea. In UK pacientii asteptau intre 6 si 18 luni o programare la mine pentru o patologie cronica. La fel vreau sa se ajunga si in Ro. Iar pentru o interventie cronica, intre 3 si 12 luni. La fel sa fie si in Ro. E OK. Medicul sa respecte programul iar pacientii programarile.

      Este comic cum isi cere pacientul roman osanda dar este tragic ca nu recunoaste adevaratele probleme ale sistemului medical.

  10. Si totusi,prin octombrie -noiembrie Rafila condidera ca este conflict de interese in cazul medicilor care lucreaza si la stat si la privat.L-au razgandit colegii intre timp?

  11. E evident, dar ai in schimb TOATE „calitatile” unui incompetent!!!
    NU ai facut nimic la viata ta de bugetar, Rafila, NIMIC nu ai lasat in urma desi ai avut numai si numai inalte functii publice, bine platite, esti milionar bugetar de-o viata!
    Desi NU ai facut nimic la viata ta!

  12. E dezastru în spitalele de stat! Oamenii bolnavi sunt plimbați de la o ușă la alta zile în șir iar medicii încasează salarii de zeci de mii de lei de la spitalul de stat pe.un program de 3-4 ore maxim!!! Cum sa nu existe pârghii??!!! De ce un medic poate încheia contracte cu CNAS și în sectorul de stat și în sectorul privat??!! De ce nu schimbați legislația astfel încât sa asigurați continuitatea acordării asistentei medicale în condiții optime iar cei care nu sunt găsiți la serviciu sa răspundă?!! Cum sa facă gărzi la spitale aflate la sute de km distanță și sa mai aibă o norma întreaga intr-un spital de stat di încă o norma intr-o clinica privata??!!!

    • Este imposibil de avut 2 norme in 2 spitale diferite. Mai ales daca unul este privat (presupunand ca exista ilegalitati), pentru ca cel privat chiar te munceste. Dar, in primul rand datorita legii (recent adnotata acum 6 luni).

      Permisiunea CNAS de a avea cote multiple nu este in beneficiul medicului ci a pacientului. Exemplu: pentru un consult realizat la privat, medicul in contract cu CNAS primeste 20-30 RON, iar cel ce nu se afla in contract, isi negociaza plata. De la un minim de 100 RON pana la oricat.

      Sunt de acord cu dezastrul din spitale. Insa solutiile moderne nu avantajeaza pacientul roman, ce nu este obisnuit sa astepte 12-18 luni pentru o programare in ambulatoriu de stat, ca, spre exemplu, in UK.

      Circuitul haotic al pacientului este insa total de neinteles. Absenta asistentei primare (medicul de familie, ce ar trebui sa centreze tot pentru pacient) ar trebui pedepsita. La fel ca lipsa interconectarii specialitatilor din spitale, pentru a nu se ocupa pacientul de programarile necesare pentru a ajunge la un diagnostic si un tratament. Pacientul ar trebui sa faca o singura programare. La medicul de familie. Restul drumului prin sistemul medical nu are cum sa il cunoasca el.

  13. Luati la puricat, ministrule Rafila, toate clinicile private si o sa cititi ca mai toti medicii au cartea de munca in spitalele de stat, ba unii lucreaza la trei spitale. Stiu cel putin 4 exemple de asemenea doctori. Cei care s- au intors ca medici din strainatate, tari vest europene, au facut acest lucru ca pot sa lucreze, la noi, si la stat si la privat.

    • Folositi termenii colocviali si cei legali la liber. Carte de munca per se nu are nimeni pe 2 norme intregi, ca persoana fizica. Nu de 6 luni incoace, daca e sa cititi legea.

      La privat, majoritatea, lucram pe contracte de colaborare, ca persoane juridice. Ceea ce e perfect legal, chiar daca ai 10+ contracte de colaborare.

      In strainatate imi era cerut sa lucrez saptamani de minim 80 ore, multe insa avand peste 100 ore. Fiecare ora platita, desigur. Era obligatoriu a acoperi toate spitalele arondate spitalului principal, ce platea leafa, in genere insemnand 2-3 spitale. O norma intreaga in Ro = 35 ore/sapt, conform legii spitalelor. Fa calculul pentru a intelege cate ore sunt obisnuit sa muncesc.

  14. Nu știu măi ministrule… poate inițiezi un proiect de lege? O ordonanță? Ceva concret? Nu ai pârghii? Le construiești. Cu plăcere pentru idee.

    • In traducere, Rafila zice: „cand e vorba despre cerintele romanilor, eu sunt INUTIL”

  15. Serios! I-a aruncă o privire în codul muncii!

  16. Domnule Rafila trebuie o lege data și clarificat ori la stat ori la privat.sunteti părtași daca nu luați măsuri urgente.

    • Ai grija ce iti doresti, pentru ca s-ar putea intampla! (O vorba inteleapta, ce nu-mi apartine).

      Esti pregatit pentru un exod al medicilor performanti la privat? Dar pentru a astepta 12 luni o programare in ambulatoriul de stat?

  17. Foarte bine. Nu mai deconta spitalelor private bani prin CNAS.Adica banul strans la CNAS sa fie cheltuiti doar in sistemul public de sanatate.Sau PRIVATIZARE.Doar Urgenta sa ramana la stat.

  18. E cineva care nu stie cum functioneaza sistemul?
    Ai pile serioase si bani prinzi post in spital, unde pe linga mita mai racolezi si pacienti pentru cabinetul privat, unde le faci tratamentele pe care trebuia sa le faci gratis la spital.
    La spital stai 3 ore si la revedere.
    Ati vazut ginecolog angajat la spital care sa nu cheltyie de 10 ori mai mult decit cistiga legal?