G4Media.ro

Ministrul Rafila: Anul trecut au fost peste 1.700 de urgenţe, avem o…

Sursa foto: Pexels

Ministrul Rafila: Anul trecut au fost peste 1.700 de urgenţe, avem o situaţie anuală a consumatorilor. Opinia mea este că sunt doar o parte, pentru că unii nu se prezintă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statisticile realizate la nivelul ministerului arată că, anul trecut, spitalele de psihiatrie au primit peste 1.700 de cazuri considerate urgenţe medicale din cauza consumului de droguri, relatează news.ro.

Rafila este de părere că numărul real al celor care au avut nevoie de asistenţă este mai mare, dar că aceştia sunt reticenţi şi nu merg la medic din cauză că legislaţia românească incriminează consumul de droguri. Medicul consideră că singurele cazuri în care trebuie încurajat consumul de opioide sunt cazurile medicale ”serioase”, cum sunt bolnavii de cancer care suferă.

Întrebat, marţi, într-o emisiune la TVR Info, cât de pregătit este sistemul medical să asigure asistenţă consumatorilor de droguri, ministrul a explicat că urgenţele sunt preluate.

Conform ministrului Sănătăţii, anul trecut au fost înregistrate peste 1.700 de cazuri de urgenţe legate de consumul de droguri. El a spus că acest număr reprezintă doar o parte din cel real de oameni care ar fi avut nevoie de asistenţă în urma consumului de stupefiante.

”Anul trecut au fost peste 1.700 de urgenţe, avem o situaţie anuală a consumatorilor. Opinia mea este că sunt doar o parte dintre cele care sunt cu adevărat pentru că unii nu se prezintă, ascund lucrul ăsta, faptul că acest consum, deţinerea şi consumul de droguri sunt incriminate poate duce la reticenţă şi te prezinţi foarte târziu, când lucrurile sunt destul de avansate. Aici cred că mai avem lucruri de făcut, pentru că dezincriminarea este importantă, nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri şi aici avem păreri, unii şi alţii. Aţi văzut că în Parlament sunt colegi care au promovat o lege a utilizării canabisului. Eu nu am nicio problemă să utilizezi din motive medicale serioase opioide, pacienţii care au cancer primesc astfel de substanţe opioide pentru terapia durerii, dar de acolo şi până la a da drumul – de exemplu, canabisul este una dintre substanţele consumate destul de multe – mai ales într-o situaţie ca asta, nu ştiu dacă e lucrul cel mai bun”, a afirmat Alexandru Rafila.

Conform acestuia, statisticile arată că există preponderent două categorii de consumatori: cei cu mulţi bani, dar şi cei foarte săraci, care folosesc substanţe cu efect psihoactiv cu ”acţiune devastatoare” şi din cauza cărora ”se ajunge rapid la infirmitate sau deces”. Rafila a spus că, în ceea ce priveşte lupta împotriva consumului de droguri, ”trebuie adaptată acţiunea pe fiecare dintre aceste zone”, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Rafila NU apune despre cei care se prezinta la urgente ca efect al injectarii drogurilor . Cred ca sunt Multi . Un protocol MAI si Ministerul Sanatatii ar conduce catre prinderea traficanților .

  2. nea doctoru’ rafil, spune-le că ai un grajd, funie, și joakă-te cu o brichetă …..

  3. Bai, Rafila, Domnu’ mare profesor doctor, canabisul nu e opioid. Opioide sunt toate celelalte pastile legale autorizate pentru prietenii tai din big pharma.

  4. Și ca sa mai aduc o lămurire … canabisul nu duce la halucinații și nici la dependentă. Încetinește reflexele, ce-i drept, ceea ce însemna ca ar trebui penalizat ca alcoolul la volan, e drept și nu se da nimeni cu capul de pereți când nu mai are pentru consum, ci doar e trist ca după o bere pentru care tânjește după o zi caniculară …dar ii trece repede. Mai mult, legat de marele drugtest al poliției, canabisul are efect 2 ore maximum, însă drugtest-ul îl detectează și dupa o săptămâna in saliva. Mai pe întelesul tuturor, dacă facem o analogie cu alcoolul, e ca și cum Gheorghe bea o bere luni și dacă face un accident, chiar fără vina, duminica, face închisoare ca ăla care bagă heroina sau coca cu juma de ora înainte de accident. Totodata, majoritatea fumătorilor de canabis nu folosesc niciun opioid, însă majoritatea celor care folosesc opioide folosesc canabis când vor sa o lase mai moale. Legiuitorul nostru este exagerat in mai toate, ca sa lase loc autorităților pentru șantaj.