G4Media.ro

Ministrul Muncii susţine că e nevoie de un audit în sistemul de…

sursa foto: Pexels

Ministrul Muncii susţine că e nevoie de un audit în sistemul de pensii/ Violeta Alexandru recomandă pregătirea dosarului cu jumătate de an înainte de momentul pensionării

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susţine că este nevoie de un audit în sistemul de pensii unde există unele disfuncţionalităţi şi inechităţi. Aceasta spune însă că o nouă lege a pensiilor ar „bulversa” sistemul şi că este nevoie despre modificări acolo unde se constată că sunt probleme, transmite News.ro.

”Consider că sistemul de pensii are nevoie de un audit. Principala problemă este una de management în casele teritoriale. Dar nu mă voi feri să vorbesc despre modificări în lege de îndată ce ele vor fi necesare” a afirmat Violeta Alexandru sâmbătă, într-o emisiune la România Tv.

Ministrul Muncii a adăugat că o nouă lege a pensiilor ar „bulversa” în acest moment sistemul şi că trebuie identificate înainte disfuncţionalităţile din sistem.

„Schimbarea radicală a tuturor elementelor care compun modul de calcul al unor elemente perturbă, inclusiv în ceea ce priveşte platforma de calcul”, a spus Alexandru.

Aceasta a arătat că softul nu este unul adaptat. Ea a dat ca exemplu situaţia românilor care au lucrat în străinătate, susţinând că în aceste cazuri sistemul de pensii este unul „rudimentar” se aşteaptă şi câte trei ani pentru a clarifica ce contribuţii au avut la sistemul de pensii iar comunicarea cu reprezentanţii caselor de pensii din afara ţării este una dificilă.

„Sistemul public lucrează primitiv. (…) Sistemul face faţă la avarie şi trebuie un management performant şi o nouă abordare plecând de la recunoaşterea slăbiciunilor pe care le are” a mai spus ministrul Muncii referindu-se la sistemul de pensii.

„Sunt probleme de sistem, dar aş vrea să insist pe faptul că în acest moment văd nişte obstacole în privinţa capacităţii caselor teritoriale de a gestiona în mod corespunzător relaţia cu pensionarii.(…) În primul rând, nu comunică suficient, de aceea am cerut ca odată cu decizia de pensioare să se dea şi buletinul de calcul. (…) Însă o problemă reală o constituie pe de o parte dificultatea cu care se accesează informaţiile despre contribuţiile pe care angajatorii le-au plătit pentru cei care ies la pensie”, a mai declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii susţine că statul „a eşuat” în a ţine evidenţa contribuţiilor angajaţilor, şi că arhiva în ceea ce priveşte contribuţiile este una greu accesibilă. Alexandru susţine de asemenea că în calculul pensiilor există probleme în ceea ce priveşte sporurile care sunt luate în considerare.

Violeta Alexandru le-a recomandat viitorilor pensionari să înceapă să pregătească dosarul de pensionare cu jumătate de an înainte de momentul pensionării.

„Nu este vina nimănui pentru că angajatorul nu a fost pus la punct cu tot ceea ce trebuie pentru ca angajatul să beneficieze de grupa I sau II; sunt şi situaţii în care persoanele se lovesc de realitatea crudă a stabilirii unei pensii şi (..) veniturile pe care le-au avut au fost relativ mici şi atunci şi contribuţiile au fost pe măsură. Toate acestea în lanţ arată faptul că avem o problemă de sistem. Eu consider că e nevoie de un moment zero în care să discutăm despre probleme (…) cum ar fi faptul că o persoană care a desfăşurat o activitate în condiţii deosebite poate ajunge să aibă o pensie mai mare decât o persoană care a avut studii superioare. Nu spun că e rău sau e bine, eu spun că trebuie să găsim un mod de a trata cu respect, după o viaţă de muncă, toate categoriile” mai spus Alexandru.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Corect.

    Sa nu se mai plateasca pensii uriase securistilor si tortionarilor.

  2. Daca aveti o problema cu lipsa informatiilor apelati doamna la SRI.
    Daca aveti o problema cu lipsa informatizarii apelati la fonduri europene sa va faceti un soft performant.
    De fapt la noi e o problema cu secretomania.
    Nu trebuie sa afle populimea sau ITistii care administreaza sistemele ce se intampla cu banii. Hoții praduiesc, proștii muncesc.

  3. Eu credeam ca auditul s-a facut!!!!!!!!!!!!

  4. „Alexandru susţine de asemenea că în calculul pensiilor există probleme în ceea ce priveşte sporurile care sunt luate în considerare.”

    Si nu numai!
    Acel Coeficient de Corectie care DIFERA de la An la An si care face ca Pensionarii sa aiba Pensii DIFERITE desi inainte de Aplicarea acelui Coeficient de corectie aveau Punctaje IDENTICE!
    In final, DUPA aplicarea Coeficientuilui de corectie, ajung la pensii diferite, cu SUME mari!
    Exemplu: Pe anul 2013(dupa 22 Ianuarie 2013) cand OUG 1/2013 a lui Ponta a introdus Coeficientul de corectie, acesta a fost STABILIT din PIX la 1,06!
    In anii urmatori a variat, conform modului de calcul din aceasta OUG1/2013!
    Am ajuns ca in Anul 2020, acest Coeficient de corectie(calculat de Ministerul Muncii!) sa fie de 1,41 si sa duca la Diferente uriase la Pensiile unor oameni care au avut acelasi Punctaj calculat pe baza salariilor!
    Adica: La calculul pensiei, la Punctajul mediu anual DETERMINAT in conditiile art. 95 din Legea Pensiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se aplica un Indice de corectie calculat conform OUG 1/2013.
    Punctajul mediu anual rezultat in urma aplicarii indicelui de corectie reprezinta punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizeaza la Determinarea Cuantumului Pensiei.
    EXEMPLU:
    1) La un punctaj mediu anual de 63 de puncte, in Anul 2013, cand Indicele de corectie a fost de calculat(conform OUG 1/2013) la valoarea de 1,06 rezulta pentru un Pensionar cu Punctaj mediu anual stabilit la 63 Puncte un Punctaj FINAL de 63×1.06=66,78 puncte.
    La un stagiu obligatoriu de 30 de Ani(la femei) rezulta un Numar de puncte de 66,78: 30=2,226 puncte.
    La o valoare a Punctului de pensie de 1265 Lei, rezulta o Pensie de 2,226×1265= 2815 Lei.
    Scadem Impozitul de 10% pus la suma ce depaseste 2000 Lei si rezulta Pensia finala de 2815-81= 2734Lei

    2) In Anul 2020, la un Coeficient de coretcie de 1,41, pentru pensionarul cu acelasi Punctaj rezultat in urma calculului pe baza salariilor(conform Legii 263/2010) rezulta:
    63×1,41=88,43 puncte.
    La un stagiu obligatoriu de 30 de Ani(la femei) rezulta un Numar de puncte de 88,43: 30= 2,961 puncte.
    La o valoare a Punctului de pensie de 1265 Lei, rezulta o Pensie de 2,961×1265=3746 Lei.
    Scadem Impozitul de 10% pus la suma ce depaseste 2000 Lei si rezulta Pensia finala de 3746-175= 3571 Lei

    DIFERENTA e mare, la pensiile oricum mici, rezulta o DIFERENTA de 3571 lei-2734 lei=837 Lei!
    Si asta doar pentru ca cei 2 pensionari s-au pensionat in ANI diferiti, NU exista nici o alta diferenta, conform Legii pensiilor!
    Uite si aici:
    http://www.contributors.ro/editorial/surprinzatoarea-formula-de-calcul-a-pensiei-de-stat/