G4Media.ro

Ministrul Muncii: O nouă lege a salarizării va reglementa inechitățile din sistemul…

Sursa foto: Facebook

Ministrul Muncii: O nouă lege a salarizării va reglementa inechitățile din sistemul bugetar, inclusiv sporurile nejustificate din sistemul public

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a informat miercuri seara, la Antena3, că se lucrează la o nouă lege a salarizării care va elimina inechitățile din sistemul bugetar, inclusiv o parte din sporuri. În maxim doua luni, noua lege a salarizarii va ajunge spre consultare la ministere, urmand ca după ce se ajunge la un consens cu miniștrii, să fie trimisă în Parlament – a dat asigurări Turcan.

„În prezent, legea salarizării nu este unitară. Salariile de bază au crescut disproporționat. Și sporurile se raportează la salariile de bază, ceea ce este profund inechitabil, de aceea există și tensiune între categorii socioprofesionale”, a spus Turcan.

Ministrul a explicat că sunt salarii care au fost majorate la nivelul 2022, iar altele au rămas la nivel 2019, la fel și sporurile, unele aduse la nivelul 2022, altele au rămas la nivelul 2019. În mare parte, sporurile care se adaugă la salariul de bază nu depășesc 13% din venit, însă sunt multe domenii în care sporurile sunt mai mari decât venitul de bază, respectiv 85%, precum se întâmplă în sănătate și justiție.

„Din acest motiv avem nevoie de multă precauție, să găsim instrumente cu adevărat echitabile, atunci când evaluăm aceste sporuri”, a comentat Turcan.

Ministrul a precizat că nu se urmărește tăierea salariilor: „salariile care au crescut rămân în plată”, fără a mai fi majorate, urmând să fie ajunse din urmă de salariile care n-au mai fost majorate.

Despre noua lege a salarizării, Turcan a subliniat că nu va putea să se atingă de toate sporurile, fără a avea acordul ”miniștrilor de linie”.

„Noi în noua lege a salarizării ne uităm la salariile de bază. Vedem ce sporuri pot fi eliminate, vedem cum putem să le introducem pe unele să fie în sumă fixă – cum e sporul pentru conditii periculoase. Sperăm să teminăm în două luni și mai apoi chemăm ministerele de linie să se pronunțe” , a spus Turcan.

În sistemul administrativ va fi introdusă o grilă de salarizare, tocmai pentru că în prezent e o mare dezordine în modul în care sunt remunerați inclusiv primarii, a spus Turcan. Ea a făcut referite inclusiv la instituții precum ASF, ANCOM, ANRE unde veniturile sunt disproporționat de mari față de veniturile din sistemul public bugetar și unde, în mod clar, este nevoie de o grilă de salarizare.

Turcan a concluzionat că venitul angajatului trebuie raportat la salariul de bază și nu la sporuri.

Vrem ca sporurile să fie acordate pe categorii profesionale, că sunt categorii unde este nevoie de sporuri, iar acolo unde nu se justifica sporurile, angajatul să fie motivat prin creșterea salariului.

Dintre sporurile „aiurea”, nejustificate, Turcan a amintit: sporul de calculator, sporul de condiții periculoase (care se acordă inclusiv unor oameni din birouri), sporul de confidentialitate (anumiti inspectori au salarii de 4000- 9000 de lei si spor de confidențialitate între 600 si 1400 lei/lunar, în conditiile în care ei, prin contractul de muncă, sunt obligați oricum să păstreze confidențialitatea). Sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică e de asemenea un spor care necesită a fi evaluat, a spus Turcan.

„Este extrem de disproporținionat acest spor. Un magistrat are salariul de pste 29200 lei, cu acest spor de 5650 de lei, în timp ce un medic are salariul de peste 15.200 lei, iar acest spor este de 2300 de lei. Il avem și în educație, însă profesorii ar prefera să le fie majorate grilele de salarizare”, a comentat Turcan.

Raluca Turcan. Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Hoataaaa
    Esti amanta lui Orban , faci ce zice el

  2. Spor de televizor le mai lipseste.

  3. BLA, BLA, BLA!

    • Vorbeste in februarie 2021 pentru presupuse fapte din 2022…

    • PAN UNA ALTA FISCUL A TRIMIT FOARTE MULTOR CONTRIBUABILI NOTIFICARI CUM CA NU SI-AR FI FACUT DECLARATIILE!
      CE ZICETI DE ASTA ? MAI TARE CA AMNISTIA FISCALA! DIABOLIC !

      ciorbea NU SI-A PLATIT 10 ANI IMPOZITE! CATI CA EL ?
      fratilor nevoita LE-AU FOST STERSE DATORII DE ZECI DE MILIOANE DE EURO! CATI CA EI ?

    • În actuala lege exista plafonarea sporurilor prin legea 153 pe 2017 care sunt sigur ca doamna Tyrcan nu a citit-o. Aste este clar. Nu exista spor de calculator. Dacă va referiți la numite sporuri care se dau și se dau demult pentru aputea atrage forță de muncă pentru anumite profesii este cam greu de macerat în mintea unora. Da trebuie sa dai spor la mineri, la profesorii care predau la şcoli speciale, la doctorii care sunt la ATI sau UPU de radiologie. Aveți idee. E deficit are România la doctorii de ATI. Dobitocii aceștia de la PDL actual PNL când au foat la guvernare numai au vândut tara, au facut demagogie rupând societatea în doua. Cei care se pronunța împotriva unor sporuri le aduc aminte ca în afara unor greșeli făcute de guverne indiferent de coloratura politica dea lungul anilor dând sporuri acolo unde nu trebuia le aduc aminte ca da unele sporuri se justifica. Se da spor și la anatomie patologica. Nu mai da spor sa vedem cine mai vine la laborator. Se da spor la medicina legală. Pai nu mai da sa vedem cine mai face autopsii șamd. Deci doamna Tyrcan ciocul mic cu demagogia.

  4. Salariul unui profesor este mai mic decât acest spor de 5650 de lei.

    • Exact ! Cu 40 de ani vechime, toate gradele luate si eventual gradatie de merit, si tot nu sunt sigur ca un profesor de generala sau liceu ajunge la suma asta.

  5. Cica are nevoie de 3 ani ca sa schimbe Legea pensiilor?!!!
    Ajungi sa-i dai dreptate lui Ciuvica(nu sunt telespectator LATRINA 3!) atunci cand afirma ca astia nu o sa modifice nicio lege pt. ca sunt prosti, nu sunt in stare.

  6. Imi place ca la educatie nu mai da exemplu de salariu. Va e rusine cu cat platiti profesorii in comparatie cu super-bugetarii?

    • Hai nu zău… Păi sunt extrem de bine plătiți. Ei scot 44% analfabeți funcțional.
      La privat, dacă greșești o piesă o plătești. Profesorii plătesc ceva pentru 44% rebuturi?

  7. Asta-i vai steaua ei, la fel că hOrganu și Cuțu.
    Toate sporurile trebuie desființate. Toate!!!

    • Barbu ,esti un criminal care veea Raul aproapelui ,pai bai nebune sporurile alea au rostul lor lucrează tu in secții cu hiv pe salarii minim pe economie dacă se elimina sporurile .

  8. Nu credeți că a trecut vremea lui”vom face și vom drege”? Eu unul m-am săturat de PNL ca de mere acre. Asta să nu zic ca de PSD.

  9. Plastifiata asta vorbește si ea ca sa se bage in seama.Habar nu are de nimic doar da din gura ca da bine la tv si in presa.Vai de capul nostru ce miniștrii avem.O clasa politica jalnica cu oameni nepregătiți pusi in functii politic probabil sa ne ingropape de tot ca tara.Va dati seama ce legi proaste (Ca si ei de altfel).fac.Doua proaste incompetente si asta si primaria Craiovei care au ajuns miniștri la acest minister.Sa le vedeti acum ce se cearta ca 2 tate ce sunt,una mai proasta decât alta.

  10. O sa faca un rahat cum au facut si pana acum,in 2017 cand a intrat in vigoare legea salarizarii unitare,lege facuta la misto,lege facuta cu dedicatie pentru anumite categorii,de exemplu un doctor ajunge sa ia 30000 de lei pe luna salariu,iar o infirmiera cu 30 de anii vechime are 2000 de lei salariu de baza,si sunt multe categorii de angajatii care au fost defavorizati, marirea prin legea sslarizarii era de 25 la suta in fiecare an pe distanta de 4 ani,smecherii au luat toate maririle iar la fraierii nu au mai dat nimic,asta fac jigodiile astea care vorbesc mult si prost si nu fac nimic,decat pentru eii,tot pe aia cu salariile cele mai mici ii lovesc ,este un dezastru peste tot,nu mai stiu cum sa mai fure si ce sa mai fure,in toate modurile posibile,iar la fraierii le dam 2 lei si le-am inchis gura,asta este politica lor de jaf si distrugere,eii isi fac ce salarii vor ce pensii vor ce sporurii vor ce prime vor ce protocoale vor,tot,tot,tot la cheremul lor pe banii nostri,asta este dreptatea lor,si pentru noi dezastru.