G4Media.ro

Ministrul Muncii ia în calcul implementarea unui sistem electronic de contorizare a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii ia în calcul implementarea unui sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pentru muncitorii din construcţii/ ITM a constatat că nu e ţinută riguros evidenţa orelor suplimentare pe şantierul unde s-au infectat muncitorii indieni

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că ia în calcul implementarea unui sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pe care le fac muncitorii din domeniul construcţiilor, ea făcând această afirmaţie în contextul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă a constatat că nu este ţinută riguros evidenţa orelor suplimentare pe şantierul de construcţii din Bucureşti unde mai mulţi muncitori indieni au fost confirmaţi cu COVID-19, transmite News.ro.

Violeta Alexandru a prezentat, marţi seară, la TVR, principalele concluzii ale raportului încheiat de Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la condiţiile de muncă de pe şantierul dezvoltatorului imobiliar din Sectorul 4 al Capitalei unde mai mulţi muncitori aduşi din India au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.

„Din verificările făcute rezultă foarte clar că este necesar un sistem mult mai riguros de contorizare a orelor suplimentare de muncă. (…) Nu este o evidenţă corespunzătoare a orelor suplimentare”, a declarat Alexandru.

În acest context, ministrul Muncii a declarat că ia în calcul implementarea unei evidenţe electronice, „eventual într-o activitate pilot”, pe şantierele de construcţii, astfel încât cei care muncesc în acest domeniu să fie pontaţi cu ore suplimentare.

În ceea ce priveşte concluziile verificărilor făcute de ITM în cazul şantierului unde lucrează muncitori indieni, ministrul de resort a mai arătat că ITM a dispus măsuri cu privire la lipsa unei instruiri prealabile cu privire la COVID-19 şi că inspectorii au constatat că există contracte de muncă încheiate conform legii pentru cei care lucrează acolo.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, declara că 32 de muncitori au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus. Ei sunt din India, stau de un an în ţară şi lucreaxă la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial din Sectorul 4 al Capitalei. El preciza că starea de sănătate a muncitorilor este bună, unii prezintă simptome uşoare. Aceştia au fost duşi cu un autocar al ISU, la Spitalul Babeş în principal şi la Matei Balş.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Itm ul este înfrățit cu patronii iar dacă faci o sesizare esti divulgat imediat. Dacă itm și ar face treaba cu simț de răspundere și ar aplica legea in spiritul si litera ei alta ar fi treaba . Patronii nu ponteaza orele suplimentare dar sa le plătească. Nu se respecta programul de muncă , zilele libere de la stat sau sambetele și duminicile legale. Pe cartea de munca se trece salariul minim iar în mâna se dau bani la negru ,nefiscalizati din care omul nu beneficiază de pensia meritată. Autoritățile statului sa isi facă datorita.

    • +1.

      Și doar în construcții? Mergeți în spitalele private din Iași(Elitis, mai ales) să vedeți ce-i acolo și sigur nu doar acolo.
      Se trage de oameni până la epuizare…

  2. Demagogie ordinară, atât știe Violeta să facă.

  3. Hahaha, adica nu merge DESul si astia vor alt sistem? Practic este inca un tun dat un iT cu dedicati.

    Tara de oameni fara perspectiva si de ploconiti la marea poarta.

  4. Avem incredere ZERO in ITM si tot ce indruga doamna ministru. Plecati si lasati pe altii sa faca treaba. Singura conditie sa nu mai fi fost in „sistem”.

  5. Doamna ministru mergeti dumneavoastră sau corpul de control al ministerelor in agricultură pe câmp in campanii agricole sa vedeți cum se respecta codul muncii . Oameni tratați ca pe sclavi munciți până la epuizare fără forme legale zi lumină cu 40-50 de lei pe zi. Oamenii de la țară lucrează in condițiile astea ptr ca nu au unde , nu alternative ,nevoile îi împing să lucreze in condițiile astea. Ce cărți de muncă, ce registru electronic cu zilieri, toată lumea vede dar nimeni nu scoate un cuvânt de frică. Primarii comunelor stiu exact ce se întâmpla dar nu au curajul sa facă demersuri de frica ori sunt complici. Din cauza asta muncitorii noștri aleg să plece din țară pe pandemie in orice colţ de lume.

  6. Măsurile care se iau împotriva muncii la negru sunt permisive . Dacă măsurile ar fi drastice nu cred ca cineva are curajul sa mai angajeze la negru. Salariul minim pe economie este o mizerie,patronatele vor sa țină salariul minim la nivelul cel mai scazut din UE. Muncă la negru este peste tot in toate ramurile economiei dar cea mai mai mare ramură cu munca la negru este agricultura. In zootehnie , în viticultura, pomicultura, legumicultura, sere și solarii, cultură mare etc se practică muncă la negru dar cel mai rău este ca se face cu minori care abandonează școala. Mergeți la stani de oi de vaci de capre sa vedeti cum copiii pasc animalele. Acești copiii beau alcool fumează aloooo Dgaspc alooooo itm, poliția autoritățile locale primăriile , simțul civic al oamenilor ce văd a dispărut complet, controalele se fac din birouri de unde guvernanții și funcționarii sunt rupți de realitate.

  7. Hai că la roabă îi punem tahometru, la ciocan pedometru, dar la mistrie cum facem?