G4Media.ro

Ministrul israelian al Apărării, către absolvenți ai forțelor aeriene: „În doi sau…

Sursa foto: Facebook/ Benny Gantz

Ministrul israelian al Apărării, către absolvenți ai forțelor aeriene: „În doi sau trei ani, s-ar putea să traversați cerul spre est și să luați parte la un atac asupra unor situri nucleare din Iran”

Israelul ar putea ataca siturile nucleare iraniene în doi sau trei ani, a declarat miercuri ministrul israelian al Apărării, în comentarii neobișnuit de explicite cu privire la un posibil conflict între cele două state, relatează Reuters.

În condițiile în care eforturile internaționale de reînnoire a unui acord nuclear din 2015 au intrat în impas, iranienii au accelerat îmbogățirea uraniului, un proces cu utilizări civile care poate, de asemenea, să producă în cele din urmă combustibil pentru bombe nucleare – deși ei neagă că ar avea un astfel de proiect.

Experții spun că Iranul ar putea crește în scurt timp puritatea fisionabilă a uraniului său până la calitatea de armament. Dar, potrivit acestora, construirea unui focos portabil i-ar lua ani de zile – o estimare împărtășită luna aceasta de un general israelian din cadrul serviciilor de informații militare.

„În doi sau trei ani, s-ar putea să traversați cerul spre est și să luați parte la un atac asupra unor situri nucleare din Iran”, a declarat ministrul apărării Benny Gantz în fața cadeților absolvenți ai forțelor aeriene într-un discurs.

De mai bine de un deceniu, Israelul a lansat amenințări voalate de a ataca instalațiile nucleare ale dușmanului său de moarte dacă va considera că diplomația puterilor mondiale cu Teheranul este un punct mort. Cu toate acestea, unii experți se îndoiesc că Israelul are puterea militară de a produce daune de durată asupra țintelor iraniene care sunt îndepărtate, dispersate și bine apărate.

Conform previziunilor serviciilor de informații militare israeliene pentru 2023, Iranul „va continua pe calea actuală de progres lent” în domeniul nuclear, potrivit ziarului Israel Hayom de duminică.

„Iranul își va schimba politicile doar dacă i se vor impune sancțiuni extreme; atunci ar putea decide să accelereze îmbogățirea până la gradul militar”, se arată în raport, pe care un purtător de cuvânt militar a confirmat că citează evaluări autentice ale serviciilor de informații.

În cadrul unei politici de ambiguitate menite să descurajeze dușmanii din jur, evitând în același timp provocările care pot stimula cursele înarmărilor, Israelul nu confirmă și nici nu neagă faptul că deține armament nuclear. Cercetătorii cred că are, deoarece a achiziționat prima bombă la sfârșitul anului 1966.

Spre deosebire de Iran, Israelul nu este semnatar al Tratatului de neproliferare voluntară din 1970, care oferă acces la tehnologiile nucleare civile în schimbul renunțării la armele nucleare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. De ce nu acuma? Așteaptă sa-si facă iranienii bomba atomica?