G4Media.ro

Ministrul Finanțelor: Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor: Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a fost refinanţare din împrumutul din trecut/ Deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%

Ministrul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, afirmă că există o scădere a deficitului bugetar pentru primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi primele două luni ale anului trecut nu au fost marcate de cheltuielile generate de criza sanitară. Nazare a afirmat că o parte a împrumuturilor contractate de Guvern anul trecut a fost folosită pentru refinanţări ale unor credite mai vechi.

„Haideţi să vedem ce comparăm, totuşi! Luna ianuarie şi februarie anul trecut totuşi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul ăsta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii, au fost şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două uni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Şi vestea bună pe care vreau să v-o dau este că o să vedeţi datele consolidate din martie, care arată foarte bine, adică deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a afirmat Alexandru Nazare, luni seară, la Antena 3.

Nazare a declarat, de asemenea, că împrumuturile care au fost contractate de statul român acoperă deficitul, dar refinanţează şi împrumuturi mai vechi, luate cu ani în urmă.

„Acel deficit e acoperit prin împrumuturi pentru că nu există altă soluţie de acoperit. Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut. Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a fost refinanţare din împrumutul din trecut, pentru că tot timpul ai de refinanţat împrumuturi care au fost efectuate în cursul anilor, vorbesc aici inclusiv împrumuturi luate în 2014, 2015”, a susţinut el.

Ministrul Finanţelor a precizat, referindu-se la credite, că „altă soluţie nu există” atunci când există deficit bugetar.

„Ar trebui să vă puneţi şi o altă întrebare: de ce în cursul acestor ani, 2016, 17, 18 ani cu creştere economică, de ce nu a scăzut şi mai mult datoria publică, pentru că noi am avut, totuşi, nişte creşteri economice în acei ani”, a adăugat ministrul.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nu ati redus beneficiile demnitarilor si functionarilor publici / bugetari . Din contra .
    Pentru asta o sa platiti .
    Toti guvernantii de pina acum au luat cu japca legala din ce in ce mai mult din rodul muncii mediului privat pentru a oferi pomeni . Guvernanti tilhari .

    • In românia se guvernează și cu 25-30%, si cred ca asta si urmăresc.

    • @ii doare fix in dos ca nu ieșim la vot: Corect!
      Acum guverneaza 4 ani PNL cu USR PLUS si UDMR, peste 4 ani vin la osul de ros PSD si acolitii lor, apoi iar PNL, uite-asa se rotesc si isi fac plinul si chiar NU le pasa!!
      Iar Reformele promise in Programul de guvernare le vom primi ca oferte fara egal si la viitoarele alegeri!!
      Si de la PSD si de la PNL si de la UDMR…!
      Toti o apa si-un pamanT!!!

  2. Hai sa vedem un pic evolutia datoriei publice in ultimii 14-15 ani.
    2007 PNL 19,8%
    2008 PNL 21,3%
    2009 PDL (actula PNL) 23,6%
    2010 PDl 30,5%
    2011 PDL 34,7%
    2012 PSD PNL 38,1%
    2013 PSD 38%
    2014 PSD 39,8%
    2015 PSD 37,8%
    2016 Ciolos 37,4%
    2017 PSD 35,1%
    2018 PSD 34,7%
    2019 PSD 35,3%
    2020 PNL 47,3%
    Despre ce datorii vorbeste individul asta? Alea care le-au facut cu basescu? Nu ii e rusine sa deschida gura? S-au imprumutat mai mult de 100 de miliarde de lei in pandemie si sprijinul dat firmelor si cetatenilor e unul dintre cele mai mici din lume. Tari africane ca Gambia isi sprijina mai mult cetatenii decat guvernul PNL USR.

    • Corect!
      16 Decembrie 2020: „Date FMI: România printre țările sărace ale lumii în funcție de SPRIJINUL acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei.
      Suntem pe locul 114 în lume, în rând cu state din Africa, Asia și America Centrală.
      Măsurile introduse de autorități pentru susținerea firmelor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează România pe ultimul loc în UE și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia, relevă date analizate de Profit.ro.
      În cele mai multe țări din aceste regiuni, guvernele au făcut un efort de la buget mai mic de 2,5% din PIB pentru susținerea firmelor și a populației prin cheltuieli cum ar fi cele pentru sănătate sau prin amânări și scutiri de taxe.
      În funcție de aceste cheltuieli, România, cu un efort bugetar de 2,17% din PIB, este ultima în UE și pe poziția 114 dintre 191 de state analizate de Fondul Monetar Internațional (FMI). În cazul în care adăugăm și programele pentru susținerea lichidității în economie, România urcă pe locul 74, iar măsurile ajung la 5,38% din PIB.
      Măsurile pentru susținerea lichidității sunt însă în mare parte garanții ale statului pentru credite acordate de sistemul bancar firmelor. În astfel de cazuri, statul are costuri doar dacă firma nu poate plăti.
      La măsuri fiscale, însă, potrivit bazei de date a FMI, actualizată în octombrie cu informații valabile la 11 septembrie, România nu stă prea bine, fiind devansată chiar și de Republica Modova, care a alocat 2,24% din PIB pentru sprijinirea firmelor și populației.
      Statul român are printre cele mai mici VENITURI la buget din UE, calculate ca pondere în PIB. Situația Veniturilor foarte mici ale statului este EXACERBATA de faptul că se duc în foarte mare măsură pe Salariile angajaților de la stat și Cheltuieli de asistență socială, în principal pensii.”
      Model tipic de Tara subdezvoltata!

    • Corect!
      In Anul 2020, Romania a imprumutat in TOTAL de pe piata interna si externa Suma de ~164 MIliarde Lei!(~ 33,6 Miliarde Euro!).
      Din care, conform analizei FMI a alocat pentru sprijinirea Firmelor si a populatiei, in rand cu tarile sarace din Africa, numai 2,17% din PIB: adica Suma de 5,40 Miliarde Dolari Sprijin direct de la Buget plus Suma de 7,98 Miliarde Dolari Sustinere de lichiditati acordate firmelor(pe care Statul o plateste Bancii doar daca Firma NU mai poate Plati Creditul luat!).
      Deci: unde-s cele 134 Miliarde Lei imprumutate in 2020, dle Nazare?!!!
      https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/infografic-date-fmi-romania-printre-tarile-sarace-lumii-functie-sprijinul-acordat-buget-firmelor-populatiei-contextul-pandemiei-locul-114-lume-rand-state-africa-asia-america-centrala-19518811

  3. Romania e ca un betiv care se imprumuta ca sa plateasca cate ceva din ce are trecut „pe caiet” si in paralel face alte datorii. Sperand ca, la un moment dat, nu ca o sa scape de datorie, ci o sa i-o plateasca altii sau o sa fure de prin buzunare (inflatie) cand nu s-o mai putea si-l ameninta ca il dau afara din crâşmă.

    Ah, da! Am uitat, mai e si argumentul ca multi alti betivi fac la fel. Tare argument, uite ca nu m-am gandit …

  4. Am vazut emisiunea, omul bate campii cu nerusinare, uite de ce!
    Spune Nazare:
    „deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, O SA vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a afirmat Alexandru Nazare, luni seară, la Antena 3

    Dupa publicarea Executiei bugetare pe primele 2 Luni din 2021 e DEZASTRU(evident ca dl Nazare a tacut chitic, NU a iesit public sa explice dupa ce Minsiterul de finante a publicat in 30 Martie Executia bugetara pe primele 2 luni 2021):
    30.03.2021, cursdeguvernare.ro: „Deficitul bugetar la 2 luni – majorat cu 54% față de perioada pre-Covid: de unde provine.
    Bugetul general consolidat a consemnat după primele 2 luni din anul 2021 un Deficit de circa 12,8 miliarde lei, echivalent cu 1,14% din PIB estimat pentru anul în curs. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când încă nu se manifestase pandemia Covid 19, rezultatul este cu 54% mai slab în termeni nominali și cu 44% în termeni raportați la PIB.
    De remarcat trendul negativ, „temporizat” doar în primele 2 luni din 2019, deși pe final am consemnat în acel an o depășire semnificativă a țintei de deficit (-4,63% în loc de 2,76% din PIB). Diferența între 2020 și 2021 sugerează o compoziție a Deficitului de doar 1/3 Pandemie și 2/3 PROBLEME STRUCTURALE în Economie, fapt confirmat în comunicatul MF, care precizează pentru primele 2 luni, ca din acest Deficit suma 4,18 miliarde lei a fost pentru pandemie din Totalul de 12,76 miliarde lei Deficit.
    Deci: din TOT Deficitul de 12,76 Miliaarde Lei, numai 4,18 Milairde lei au fost alocati pentru pandemie!
    RESTUL sunt bubele Economiei!(adica Cheltuieli cu salariile si sporurile uriase ale buigetarimii, de care chiar dl Nazare a amintit in emisiune, dar fugitiv, in treacat, „da, atarna greu”, spunea el, DAR nu a dat CIFRE!!!)
    Individul a tot povestit, a venit FARA Cifre, un Minsitru de finante trebuia sa prezinte CIfrele de mai sus si toate Cifrele din articolul citat de mine de pe cursdeguvernare, articol scris de PROFESIONISTI!
    Nazare a povestit cum va fi bine, cum va recupera Romania precum Fat frumos, exact cum povestea Anca Boagiu ca va face Autostrazi cand ea era Ministru la Transporturi iar Nazare ii era Consilier!
    Povesti, povesti…
    Gasiti articolul pe cursdeguvernare.ro, cu CIFRE si Date de la Minsiterul de finante, Date oficiale de care dl Nazare s-a ferit sa vorbeasca… m-a uimit ca Radu Tudor nu l-a provocat, cerandu-i CIFRE, Date OFICIALE!
    CAT inseamna aia si aia, dle Nazare?!

    In 2020, Datoria publica a explodat, Romania a imprumutat in 2020 peste 164 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială.
    NU exista nici un Document OFICIAL public, care sa arate explicit UNDE au ajuns cele 33 Miliarde Euro imprumutati!(in sacul fara fund de la MF!)