G4Media.ro

Ministrul Energiei: Va fi o iarnă complicată/ Avem depozitele de gaze la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Energiei: Va fi o iarnă complicată/ Avem depozitele de gaze la 49%, estimez că vom depăşi 80%/ Ne vom atinge această ţintă indiferent dacă intră sau nu gazul rusesc/ Nu se pune problema ca populaţia să nu aibă acces la încălzire

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, crede că iarna care va veni va fi complicată, precizând că, în acest moment, depozitele de gaze naturale sunt la nivelul de 49% şi estimează că va fi depăşită ţinta de 80% care trebuie atinsă până la data de 1 noiembrie. El a menţionat că această ţintă va fi atinsă indiferent dacă intră sau nu gaz rusesc. Popescu a mai declarat că nu se pune problema ca populaţia să nu aibă acces la încălzire în această iarnă.

Virgil Popescu a fost întrebat, joi, la Digi 24, cum înţelege declaraţia vicepremierului Kelemen Hunor care a afirmat că ne aşteaptă o iarnă grea.

“Este o iarnă, eu aş spune complicată. Când te gândeşti la o iarnă grea, te gândeşti la o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, te gândeşti la altceva. Eu aş spune o iarnă foarte complicată, pentru că aici trebuie să evaluăm foarte multe scenarii, de la cel mai rău scenariu în care se întrerup toate fluxurile de gaze din Federaţia Rusă către Europa, până la scenariul optimist sau, să zicem, normal, care ar trebui să fie în care nu se întâmplă absolut nimic cu fluxurile de gaze în care e o iarnă ca oricare alta şi lucrurile merg absolut normal. În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite toate scenariile la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul”, a precizat Virgil Popescu.

El a menţionat că România caută soluţii pentru a înlocui gazul rusesc.

“De asta mergem în diverse discuţii bilaterale în diverse ţări producătoare de gaze naturale pentru a suplini cantitatea de gaze de care are nevoie România pentru a înlocui gazul rusesc. România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziţie mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă ar fi undeva de un miliard jumate, două miliarde. Jumătate de iarnă a trecut pentru că vorbim şi de ianuarie – martie, iarna care s-a terminat. Avem posibilitatea să facem acest lucru. Black Sea Oil & Gas a început producţia din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producţia internă, avem posibilitatea să facem acest lucru”, a explicat ministrul Energiei.

El a mai afirmat că România a depăşit gradul de umplere al depozitelor de gaze, angajat în faţa Comisiei Europene.

“Astăzi avem un miliard 493 de milioane de metri cubi de gaze naturale dintr-un total de capacitate de trei miliarde. Avem 3 miliarde, aproape 1 miliard jumate. 49%. Aproape jumătate. (…) Există recomandarea de 80%. Nu vă uitaţi după structura gradului de umplere în alte state. România are un alt tip de producţie, are producţia de gaze naturale care e constantă, vă pot spune că a crescut faţă de luna trecută, la aproape 24 de milioane de metri cubi zilnic în momentul de faţă, iar noi la 1 august, în faţa Comisiei Europene, ne-am angajat pe gradul de umplere că vom avea 46%. Noi avem deja acum aproape 49 la sută. La data de 1 septembrie că vom avea 57 la sută, la data de 1 octombrie că vom avea 68 la sută şi 1 noiembrie 80 la sută. Este un grafic de umplere. Eu estimez că vom depăşi, vom ajunge la acest 80 la sută şi probabil că vom şi reuşi să depăşim acel grad de 80 la sută. Şi să nu uităm că iarna trecută, e adevărat a fost o iarnă OK, şi am avut două miliarde 400, că am avut 80 la sută. (…) Avem luat în calcul inclusiv scenariul de întrerupere a gazului rusesc şi ne vom atinge ţinta de 80 la sută fie dacă intră fluxul de gaz rusesc, fie dacă nu intră fluxul de gaz”, a explicat Virgil Popescu.

El a mai declarat că nu se pun problema ca populaţia să nu aibă încălzire la iarnă.

“În niciun caz nu se va pune problema în niciunul din scenarii ca populaţia sau clienţii protejaţi, cum le spunem noi, producţia de energie termică şi energie electrică, producţia critică de energie electrică, spitale, grădiniţe sau tot ce înseamnă clienţi protejaţi să nu aibă acces la gaze, să nu aibă încălzire. Deci producţia României plus depozite asigură mai mult decât lucru”, a mai transmis ministrul Energiei.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sa-i spuna cineva lu’ domnu’ ministru’ (ca poate n-are destui consilieri…) ca Polonia are din iunie 90% in depozite, dar na, polonezul poate sa faca si sa aiba, ca mananca spanac si urzici precum „fortosul” ala vestit din desenele animate, nu fasole si mamaliga precum….

    • Polonia a reusit sa isi umple rezervele din LNG, au infrastructura bine pusa la punct si porturile construite cu ajutorul americanilor. Tocmai de aceea au si renuntat complet la gazul rusesc, inainte de invazie mai luau maxim 10-15% de acolo. In rest, toate tarile europene din Vest stau la fel de prost sau chiar mai prost decat Romania. Germania are sub <40%, Italia si Austria la fel, Olanda cumpara mult din Germania deci oprirea Nord Stream 1 o sa ii afecteze major … cam singura tara din Vest care sta cat de cat bine este Franta, datorita centralelor nucleare.

      Urmeaza o iarna foarte grea. Cei din Est au mai trecut prin chestii similare si inca au memoria zilelor fara caldura si apa adanc infiripata in cap, o sa se descurce. Cei din Vest, in schimb, o sa traiasca niste momente nemaivazute de acestia de vreo 60-70 de ani. O sa fie interesant de urmarit, ce pot sa zic.

  2. Mie nu mi-e frică de Bau Bau.

    Până la iarnă sper să-mi găsesc o brunetă fierbinte, dar până atunci mă mulțumesc și cu o blondă rece!

  3. Statu se bucură are de unde să plătească pensiile speciale îl doare în cot de consumatorul final,mălai să iasă.
    Vedeți că bordeii sunt foarte actuali numai un petic de pământ să aveți,mai dați și cu sapa,e și ieftin.În loc de geam puteți folosi beșica de porc.Ion Creangă tot mai actual.

  4. …… bulgar, nu ne spune nimic nenea ministrul ? Ne vor conecta la conducta care vine din Grecia, sau ne vor ține izolați și iarna viitoare ?
    Fondurile europene pentru racordările la gaze, fondurile ăstea se folosesc în continuare chiar și fără gaze, sau sunt redirijate pentru alte obiective, ungurii ce prevestesc ?

  5. Acum m-am linistit , ma duc sa-mi iau calorifer electric. Nu e prima data cand PeNaLii mint.

    • Nu e prima data, dar i-am văzut și pe neomarxisti… Concluzia: politicienii au oroare de adevăr.

  6. Gaz va fi… Dar nu-l vom putea plati…

  7. Domnul ministru a spus zilele trecute ca sa platim mai putin trebuie sa facem economie si sa lasăm caldura la 21 de grade.
    Insa imi poate spune dl. MINISTRU de ce sunt obligata sa platesc la furnizorul de apa calda din București prețul intreg cand fe un an incoace 9 din 10 zile apa calda este sub parametri? Apa calda asa pleaca din centra… Oare asta nu este furt din banii nostri?

  8. Pentru redactia G4M. Sa nu uitati sa-l intrebati pe ministru in Oct daca ce a spus acum a facut? Si daca nu a facut sa-l intrebati pe generalul Ciuca care sa fie pedeapsa daca ministrul nu a livrat ce a promis?