G4Media.ro

Ministrul Energiei: Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot…

Sursa: Pexels

Ministrul Energiei: Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până pe 16 august / Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 50 milioane euro pe întreprindere

Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la data de 16 august iar valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită este de 50 milioane euro pe întreprindere, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

„Investim în energie curată! 149 de milioane de euro prin PNRR pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile. Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro! Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii”, a scris marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.

Solicitanţii eligibili sunt: producători de gaz natural, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare de energie electrică, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare/consumatoare de hidrogen, unităţi administrativ-teritoriale, institute naţionale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Comisia Europeană a aprobat, luni, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă („MRR”) pentru a sprijini producţia de hidrogen din surse regenerabile, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.

„Această schemă în valoare de 149 de milioane euro permite României să îşi consolideze capacităţile de producţie de hidrogen din surse regenerabile, limitând în acelaşi timp posibile denaturări ale concurenţei. Măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen şi a ambiţiilor Pactului verde european. Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele şi petrolul din industriile greu de decarbonizat şi din transporturi şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi, în conformitate cu planul REPowerEU”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Schema notificată de România, care se va desfăşura până la 31 decembrie 2023, va fi finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema va sprijini construcţia de noi instalaţii pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacităţi de producţie a hidrogenului din surse regenerabile de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză care să producă cel puţin 10.000 de tone de hidrogen, adaugă Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Încă nu exista tehnologie de fabricat hidrogen care sa fie rentabilă economic. Nu o sa se înghesuie nimeni sa faca uzine de produs hidrogen daca si productia nu va fi subvenționată.

  2. Foarte interesant. Proiectele trebuie depuse până pe 16 august. Adică mai puțin de 10 zile. Oare se poate face un proiect de 50 mil € în 10 zile. Care sunt standardele tehnice ce trebuie respectate? Se spune că se va obține H2 prin electroliză. De unde apă? Trebuie Certificat de Gospodărire a Apelor. Acest document nu este simplu și emiterea lui durează. Mai departe. Ce se face cu H2, va fi stocat așa indefinit?? Care sunt consumatorii de H2 și de ce cantități au nevoie. Stocarea trebuie făcută prin criogenie deci alte costuri. Și alte semne de întrebare. O soluție ar fi să fie alimentate cu H2 locomotivele cu pile de combustie pe H2 care s-a zis că se vor achiziționa. Nu se știe decât că în 10 zile trebuie gata cu proiectele. Simplu!!!

  3. 10 zile ca sa depui un proiect de 50M EUR. Totul e pe aranjament in Romania.TOTUL! Macar Orban Viktor e cinstit, spune si face ce gandeste. SCHIZO locali pe sub masa, prin tufisuri. Consecintele sunt perfect predictibile.

  4. Nu ma pricep eu prea bine dar logic unii se gandesc numai la transporturi.
    Hiďrogenul este o resursa inepuizabila.
    In orice proces tehnologic are randament mai mare decat gazul natural.
    Vad ca trenurile alea pe hidrogen in Germania nu prea merg in pierdere.
    Nu se apuca nimeni de nebun sa dezvolte ceva ce ii aduce pierderi.

  5. Retorica huserista, toti fura numai noi suntem Maica Tereza.
    Romania are 13 producatori de hidrogen.
    Probabil astia or sa acceseze.

  6. Banii deja au un destinatar chit că hidrogenul,la acest moment, are cel mai neeconomic proces de producție. ‘Afacere’ de băieți deștepți.

  7. Vad ca au PR serios Baietii Destepti din Hidrogen au de tocat 179 meleoane pe care dl.Vergil Popescu o sa il bage in buzunarele cui trebuie.
    Romanika nu v-a consuma un gram de hidrogen in productia de energie in urmatorii 10 ani.
    Postacii pot sa faca spume dar asta e realitatea.