G4Media.ro

Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare: ”Școlile, mai ales cele din zone puțin atractive, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar: „Există o temere în sistem, mai ales în zonele considerate greu atractive pentru cadrele didactice, să le scoată la concurs, pentru că, după aceea, se ocupă în ședințele publice de repartizare și, la începutul anului școlar, oamenii pleacă”. „Aici avem o problemă de sistem, pe care trebuie să putem să o remediem”, a continuat Deca.

„Cred că trebuie să găsim o modalitate prin care mai multe posturi, de care noi știm că ar putea fi viabile, să fie date în acest mod în școlile care au nevoie de ele”, a spus Ligia Deca pentru Edupedu.ro.

În prezent, titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

Redăm declarația ministrului Educației despre posturile titularizabile:

Ligia Deca: „În anul acesta am avut 127 de candidați cu nota 10, iar peste nota 7, aproape jumătate dintre candidați. Deci, în primul rând, scopul examenului de titularizare este obținerea unei poziții stabile în sistem. Pentru a putea să ocupe un post după rezultatul de la examenul de titularizare, este nevoie ca acel post să fie viabil. Aceasta e prima, ca să poți să te încadrezi pe un post. Chiar dacă ai dat examenul de titularizare și ai luat notă bună, trebuie să existe un post viabil pe care să-l consideri potrivit. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, atunci postul este ocupat. Cred că trebuie să găsim o modalitate prin care mai multe posturi, de care noi știm că ar putea fi viabile, să fie date în acest mod în școlile care au nevoie de ele. (…)”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce scarba de ministru, cum dracu sa dai vina tot pe eventualii titulari care nu au posturi ca ei ar pleca daca ar obtine post si de asta nu se scot locuri titularizabile????? Cum sa ai nesimtirea asta???? Cand tu stii prea bine ca nu sunt locuri pentru ca profesorii pot prin lege cumula pensia si salariul si stau pana mor la catedra, cand stii ca daca ajungi intr-o functie politica iti poti pastra si postul de profesor (vezi inclusiv cazul presedintelui romaniei) si nu in ultimul rand mafia posturilor unfe directorii fac cum vor si impart posturile intre sotia primarului din comuna si sotul cantabilului din primarie. De ce nu vorbeste despre aceste cauze ale lipsei posturilor????? Ce scarba de sistem in frunte cu ministrul. Jet