G4Media.ro

Ministrul Educației: La Cluj, dacă se păstrează trendul ascendent, şcolile trec în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Educației: La Cluj, dacă se păstrează trendul ascendent, şcolile trec în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri şi de spitalizări, judeţul Cluj va trece în online peste o săptămână. El a precizat că 776 de copii sunt internaţi în unităţi medicale din cei 8.800 de pacienţi. De asemenea, 27.000 de copii sunt infectaţi, cei mai mulţi fiind depistaţi la testele pe bază de salivă, relatează news.ro

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, duminică seara, la Digi 24, dacă şcolile trec în online în judeţul Cluj, dacă acolo continuă acelaşi trend al îmbolnăvirilor.

„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale.

„Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai afirmat că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

„Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de  27.000 de copii infectaţi. Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile. De asemenea, mai mult de judeţe au primit şi ultimul lot de peste cinci milioane de teste, cele cinci milioane de măşti au fost deja distribuite, deci testarea şi respectarea regulilor sanitare rămâne o măsură extrem de importantă”, a mai spus Cîmpeanu.

El a precizat că Franţa de două săptămâni nu mai suspendă cursurile la confirmarea a trei cazuri într-o şcoală, ci elevii bolnavi sunt izolaţi.

„Aş vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitaţi-vă la state precum Franţa, care a funcţionat luni de zile cu regula la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezenţa fizică în acea clasă. De  două săptămâni a renunţat la această regulă. E vorba de o ţară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franţa, dacă apar cinci, şase, şapte, opt, zece cazuri de copii infectaţi, acei copii infectaţi rămân izolaţi şi şcoala merge mai departe”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă se pune problema unei relaxări în ceea ce priveşte păstrarea şcolilor deschise, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Nu e vorba de o relaxare care să privească numai şcolile. Atunci când estimezi că 60% din populaţia UE, alţii estimează mai mult, alţii spun că într-un an de zile cu toţii 100% vom trece prin această boală trebuie să iei măsuri adecvate, nu este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică şi socială.  (…) Am discutat de două ori astăzi cu ministrul Sănătăţii şi de fiecare dată concluzia a fost foarte clară, avem reguli, trebuie să le respectăm. La 75% grad de ocupare şcolile şi grădiniţele vor trece în online şi vor reveni când gradul de ocupare al paturilor destinate pacienţilor COVID va scădea la 70% pentru a nu avea 75, 74, 76”, relatează news.ro

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Doar un prost poate crede ca trendul se opreste de la sine.

  2. pai,la ce masuri ati luat cu pastila de rafila normal ca se duce scoala in online.
    rafila este pe langa,el merge pe principiul ca decat sa isi asume niste decizii mai bine lasa sa scape cine poate.
    unii cu pupatul clantei la biserica altii cum le e norocul…
    ori cu rafila si cimpeanu ori fara tot acealsi deznodamant,numai ca pe astia ii mai si platim sa nu faca nimic si sa ridice din umeri ca omicronul este mai contagios…daca era delta numaram mortii cu miile acum.

    • Adevarul ca nu prea mai este mare lucru de făcut.
      Poate un lock-down, dar când ieșim din el revenim repede de tot la starea de acum si lungim chinul degeaba.

    • @scuMuițo,
      Ar fi bună o carantinare a iubitorilor de waxxx. În Siberia, să și știm o treabă, că vă dezinfectează temperatura.

  3. cu putin ajutor in timp o sa ajungi pe mana astora de fac scoala doar in zilele impare, suntem langa tine la nevoie

  4. Si puscaria cu prezenta fizica pentru tine. De departe cel mai prost ministru al invatamantului