G4Media.ro

Ministrul Economiei, despre falimentul RADET: Termoenergetica nu are licență pentru distribuția de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Economiei, despre falimentul RADET: Termoenergetica nu are licență pentru distribuția de energie termică

Primăria Capitalei ar trebui ca, în cursul zilei de marţi, să vină cu soluţii astfel încât Termoenergetica să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, în condiţiile în care RADET nu mai există, însă această companie nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică, a afirmat luni ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.ro.

„ELCEN este îngrijorată de datoriile curente care se pot ridica la 3 milioane de lei pe zi dacă Primăria nu îşi plăteşte datoriile. De aceea, suntem foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca ELCEN să furnizeze căldură, iar Primăria să nu plătească, dar mergem pe buna credinţă. ELCEN nici nu se gândeşte să oprească furnizarea apei calde şi a căldurii bucureştenilor. Aşteptăm mâine (marţi, n.r.) cel mai devreme, dar şi cel mai târziu, ca Primăria Municipiului Bucureşti să vină cu soluţia, cu acea entitate juridică, Termoenergetica, care să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, pentru că RADET intrând în faliment nu mai are capacitate juridică, practic nu mai există”, a declarat ministrul la Digi24.

El a explicat însă că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică, iar Consiliul General al Capitalei trebuie să îi delege acestei entităţi serviciu de utilitate publică.

„Nu se va opri energia termică a bucureştenilor, dar bucureştenii trebuie să ştie că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică. Astăzi am avut o discuţie la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie, n.r.) şi mi s-a confirmat acest lucru. Pentru a avea această licenţă trebuie să îi fie în primul rând delegat serviciu de utilitate publică. Acest lucru se face de Consiliul General Bucureşti. Trebuie să se întrunească Consiliul General, să delege acest serviciu, ulterior să se licenţieze. Se poate livra pe comenzi ale Primăriei Bucureşti direct către ELCEN”, a mai spus ministrul Economiei şi Energiei.

Acesta a explicat, de asemenea, că reţeaua de termoficare este în proprietatea Primăriei iar investiţiile sunt făcute în prezent de către Primăria Municipiului Bucureşti printr-un program de reabilitare şi de modernizare.

„De aceea vedeţi pe anumite locuri, bulevarde, reparaţii, probabil şi schimbări de ţevi. Astea trebuiau evident făcute în perioada de vară”, a subliniat Virgil Popescu.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.

Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

Producătorului de energie ELCEN a arătat luni, într-un comunicat remis AGERPRES, că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice, atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti.

ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atâta timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

„Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşea 400 milioane lei”, se arată în comunicatul producătorului de energie.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Primaria Bucuresti plimba in fata bucurestenilor un mort caruia nu vrea sa ii constate decesul .
    Bucurestenii , prin taxele si impozitele ce le platesc tin in viata o megastructura a furtului . Iar daca pentru tinerea ei in viata au folosit si bani de la guvern inseamna ca si nebucurestenii au platit pentru ca acest sistem de furt sa fie mentinut in viata .

    Poporul in situatia de a fi sclav politicului .

    • Tovarășe… Trolleskovici.
      Nu mai repeta la infinit aberația cu „toată țara plătește încălzirea bucureștenilor”, că deja depășești limita admisibilă de prostie. Știu că oricine are dreptul să fie prost, dar ‘mneata ți-ai epuizat cota.

      Afirmi peste tot că bucureștenii primesc bani „de la guvern” ca să-și plătească cheltuielile. Nu pot crede că există cineva care nu știe care-i circuitul banilor într-o economie, așa că-mi rămâne să cred că ești un troll, plătit să arunce fumigene.
      Pentru restul, fac o scurtă prezentare: toți locuitorii, indiferent de oraș, plătesc impozite către buget. De aici, banii se redistribuie înapoi către localități, pe baza anumitor criterii, mai mult sau mai puțin transparente, în funcție de cine-i Orlando-ul de la Finanțe sau de cine-i primul sinistru mustăcios. Localitățile mai mari primesc mai mult, cele mai mici mai puțin.
      Mai devreme anul ăsta, Bucureștiului i-au fost tăiați o grămadă de bani din sumele cuvenite, din cauză că prima cititoare de prompter s-a luat în gură cu primul mustăcios al țării. Căutați informațiile, că-s reale și verificabile. Apoi, Bucureștiul a mai primit niște bani. Chipurile suplimentări „de la Guvern”, dar, de fapt, din sumele cuvenite de prima dată.
      Din banii ăștia, „de la Guvern”, fiecare localitate face ce vrea cu ei: pune trei rânduri de borduri, plantează panseluțe, toarnă banii în biserici sau, unde-s primarii cu trei ouă, îi bagă direct în propriile buzunare.

      Deci. Nu plătește nimeni dintr-o localitate vreo lucrare făcută în altă localitate. Nu plătesc „nebucureștenii” încălzirea bucureștenilor.
      Nu mai lansați în spațiul public idei autonomiste de sorginte budapestană sau moscovită. Nu suntem fiecare cu p!zda mă-sii, fiecare trăiește din ce produce, că asta ar însemna ca o grămadă de localități să dea faliment. Ar fi echivalent cu ideea ca pensionarii să nu mai primească pensie, pentru că ei nu mai muncesc! Înțelegeți că afirmați aici?
      Toată lumea contribuie la buget, de unde banii se distribuie unde e nevoie de ei. Simplu.

      Cât despre limba atroce de lemn, de sorginte comunistă, în care înfierați cu mânie proletară „megastructura furtului”… fără comentarii. Ceaușescu măcar a făcut ceva din țara asta. Voi tovarăși, care vreți să dărâmați tot, ce ați făcut? Ce ați lăsat în urma voastră?
      Aproximativ nimic.

  2. Din partea mea pot sa se duca dracului si RADET si ELCEN si Primaria Generala si Primaria de sector .

  3. @Anton
    Ia si verifica domnule Anton o factura de energie electrica.Vei gasi o taxa de cogenerare in pretul total al energiei. Aceasta taxa merge la CET-uri , adica in final la Bucuresteni.
    Asaca da toata tara plateste caldura Bucurestenilor.

  4. Domnule ministru , daca aveti sange in instalatie , sistati livrarea de la ELCEN a aburului .
    Foarte simplu , tare mult imi doresc ca Bucurestiul sa fie precum Orsova .
    Eu nu beneficiez de nici o subventie pentru incalzire .