G4Media.ro

Ministrul Digitalizării: Republica Moldova este la ani lumină din punct de vedere…

Sursa foto: Unsplash / Austin Distel

Ministrul Digitalizării: Republica Moldova este la ani lumină din punct de vedere al digitalizării statului faţă de România

Ministrul român al Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că Republica Moldova este ”la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului şi că a reuşit acest lucru printr-un program al Băncii Mondiale ce a fost implementat în 10 ani.
Sebastian Burduja a precizat, sâmbătă, la Digi24, că Republica Moldova este peste Estonia, din punct de vedere al digitalizării instituţiilor statului.

”La ani lumină (este Republica Moldova, faţă de România, din punct de vedere al digitalizării statului – n.r.). O să vă surprindă, este peste Estonia şi nu o spun eu, o spun evaluările internaţionale. Soluţiile fraţilor noştri de peste Prut sunt peste cele estoniene”, a declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a explicat că a făcut o vizită în Republica Moldova pentru a lua modelul din această ţară, în ceea ce priveşte digitalizarea.

”Am fost la Chişinău la o lună, o luna şi jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Ţurcanu, un om excepţional, un specialist adevărat şi un profesionist desăvârşit. Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziţie practic gratuit soluţiile pe care le-au dezvoltat şi le-au luat 10 ani de zile”, a spus Burduja.

Întrebat ce fac exact moldovenii, Sebastian Burduja a precizat că aproape orice serviciu poate fi accesat online.

”În primul rând pot să îşi facă aproape orice serviciu public online: înmatriculări de autovehicule, plata taxelor şi impozitelor, diverse petiţii, răspunsuri şi aşa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi am preluat acest model şi am pus în Ordonanţa pe cloud.

Ca să revin, pentru a da siguranţă şi încredere românilor că datele lor vor fi mult mai bine protejate, decât în prezent, în momentul în care o instituţie a statului le va accesa datele, scrie în ordonanţă, există o jurnalizare, exact cum au făcut şi moldovenii, o jurnalizare de neşters în care eu ca cetăţean voi şti în momentul în care o instituţie accesează datele, voi ştii când, de ce a făcut-o şi cu ce temei legal”, mai adăugat Sebastian Burduja.

Totuşi, puţini moldoveni accesează serviciile online, a mai declarat Burduja.

”Au reuşit printr-un program al Băncii Mondiale foarte bine gândit, cu o mână de oameni şi cu o voinţă politică de continuitate, cu toate problemele pe care le-au avut, cu toată instabilitatea de la un guvern la altul, timp de 10 ani, au dat importanţă maximă transformării digitale a statului şi rezultatele se văd. Din păcate, ce problemă au moldovenii astăzi, la o populaţie de 2 milioane de cetăţeni, aproximativ 200.000 apelează la aceste servicii”, a declarat Sebastian Burduja.

(Sursa: News.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Mai bine ne-ar lamuri daca obligativitatea folosirii unor aplicatii soft pentru indeplinirea unor sarcini curente se stabileste prin lege data de guvern sau prin legislatia secundara emise de ministere.
    Ca poate unu’ vrea dar nu da bani iar ceilalti nu vor pentru ca au pe ce sa dea banii si fara… digitalizare.
    Ca sa fiu mai clar: bugetul alocat av0katului p0p0rului cine-l stabileste si mai ales cum justifica banii cheltuiti pentru rezultatele obtinute

  2. Râde ciob de oală spartă! Faceți comparațiile cu Anglia, Germania, Franța, țările dezvoltate. Sau ăsta este un motiv să fentați digitalizarea din PNRR și pe noi să ne duceți cu preșul?

  3. Noi inca votam cu partide care are politicieni care le e frica de vaccinuri, cipuri si trotinete.

  4. @ pro european – Inclin sa cred ca ai citit doar titlul si l-ai interpretat exact invers… Pai tocmai asta e subiectul, Moldova e cu ani lumina peste Romania la digitalizare

  5. O sa ramanem ultima natiune de pe planeta daca tot asa merge treaba.

  6. Peste 5 Miliarde de ani , Galaxia Noastra Calea Lactee , se va uni cu o alta Galaxie Andromeda . Nu stiu daca in Galaxia Andromeda , mai exista un alt Soare . Deoarece Soarele va mai avea viata doar 5 Miliarde de Ani , iar in loc de Soare , probabil , va fi alt Soare din Galaxia Andromeda . Dar depinde la ce distanta se va fi aflat Terra , de Noul Soare din Galaxia Andromeda .

  7. Vai, vai, vai.. Ai omorât limba romana!

  8. Evident, nu i pentru Mircea!!

  9. Cum se cheamă atunci când, chit că ești ești varză la toate capitolele, nu pierzi nicio ocazie să mai și semnalizezi, ca nu cumva să rămână careva nelămurit in privința ta?

  10. V-am zis, in 2024 daca nu votez electronic, nu votez. Rusine Romania.

  11. E usor sa subliniezi probleme. Greu sa le rezolvi.

  12. Si la urma urmei, daca tot asa-i pusa problema : Angajam niste moldoveni. QED.

  13. + ca vrem s-o votam pe Maia Sandu Presedinte 2024. Apasati butonul de ‘Turbo’. Usor cu RAM-ul.

  14. P.S. : Vedeti ca ce aveti un buzunar e echivalentul a 1000 Pentium 2. (care-i de 5-20x mai puternic decat 486-le vostru, depinde ce model..)

  15. *5-7x , pardon.

  16. De fapt, echivalentul a 1000 Pentium 2 , e un iphone 8, deci, deja, vorbim de alte numere …

  17. Va dati seama ca noi nu stim bob de matematica raportat la ce supercomputere folosim ‘idle’ …

  18. Bine , procesoarele de matrici din ele va fac un profil psihologic cum n-au visat 1000 de Freud. :)) (totul pe banii si timpul vostru !)

  19. Mie inca nu mi s-a facut o Oferta … Nu caut, ca n-am nevoie. Plec de la 3000 de euro si nu stiu absolut nimic. :))

  20. + nu lucrez cu limbaje imperative sau ‘OO’, nici in ruptul capului . Imi sar sigurantele la cat de profund eronate sunt ‘by design’.

  21. Si nici 50 000 de ‘clojures’ n-o sa folosesc, ca. iar. imi sar sigurantele.

  22. Ceva de genul https://www.roc-lang.org/ , cand oi avea carti de ‘Structuri de Date si Algoritmi’ de cel mai inalt Standard, din care sa Invat …

  23. Ceva de genul ” roc-lang.org „, cand oi avea carti de ‘Structuri de Date si Algoritmi’ de cel mai inalt Standard, din care sa Invat …

  24. Evident, gandite 100% sub Paradigma ” Purely Functional „. (cel putin 100% Functional, INTEGRAL!)

    Sunt mai pretentios, ca asa m-a facut mama …

  25. (incerc sa nu-mi tocesc nervii cu mizerii…)

  26. App. , vedeti ca Guvernul Marii Britanii are foarte mult ‘open-source’ git-at . Have a look, there, also. Denmark, also. Just learn to learn. The best way to learn is to learn just the best.

  27. Golānasul āsta e bun doar de aruncat loazinci. Daca n-are nicio meserie face afirmatii exaltate despre oameni normali. Probabil ca sa-l invete elemente de digitalizare. Toata voma debitata dovedeste ca omul n-are ratiune ci doar lozinci; ani lumina, profesionist desavarsit, limbi.

    Ce mare lucru mai trulea sa dai un sms cand acceseaza un fisier?
    Zero competente, maxim marketing blurp. Un carnat!!

  28. Mama, ce ‘loop’ am facut. :))

  29. *Higher Functions, Lambda Calculus.

  30. Vedeti ca pun copyright pe ea. :))

  31. „The best way to learn is to learn just the best.” — *

  32. I-as da-o lui Bill Gates pt. un pret bun … De la el mi se trage … Dau Caesarului cel al Caesarului.

  33. *Logical Palindrom. (with side-effects…)

  34. Dar nu trebuie să ne uitam la MD, ci mai peste gard la vecinii ucraineni. Țara lor e in plin război, dar trenurile nu au întârzieri mai mari de 5-10 min, dacă au. Ucrainenii au ID card pe telefon, își pot achita toate dările printr-un click…
    Suntem ultimii din curte. Din curtea in care încă avem wc, evident.

  35. E ‘Purely’ ! :))

  36. Big(O) = n! , sper ca se observa.

  37. D’asta : ” Ai Carte, Ai Parte ” .

  38. Acum puteti citi linistiti tot ce v-am tot dat p’aici … Folositi un ‘crawler’ pt. a aduna tot. Dati un factor comun si vedeti cine sunt …

  39. Pai dacă era drulă și usr, eram acum digitalizati la maxim.

  40. „Moldova e la ani lumina distanta”… si nu-i e deloc macar pic de jena cand o spune…
    La multe capitole ne-a depasit deja Bulgaria, acum si Republica Moldova!
    Bravo voua, Burduja te rog transmite felicitari monsttruoasei coalitii PSD+PNL+UDMR care practic de 32 de ani tine Romania in loc si fura cat poate!!!!
    Rusine, incompetentilor!!!

  41. 16.01.2020: „Daniel Dăianu: Digitalizarea ANAF va arăta cine nu achită datoriile la stat. Nu întâmplător s-a renunțat la Programul cu Banca Mondială.
    Dacă Fiscul va fi digitalizat, atunci s-ar transparentiza fluxurile economice și ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. El a precizat că astfel ar fi bani pentru sănătate, asistență medicală etc.
    „Se poate colecta mai bine? Sigur, eu am convingerea că dacă vom digitaliza… și aș mai spune ceva. Nu întâmplător s-a renunțat la acel program (cu Banca Mondială n.r.) și nu s-a dorit. Există conivențe multiple. A face așa ceva introduce o transparetizare a fluxurilor economice și ți-e clar cine nu plătește și cât nu plătește. Nu se dorește așa ceva, așa cum nu cred că se dorește o transparentizare a funcționării sistemului nostru economic”, a spus Dăianu, într-o conferinţă de presă.
    Potrivit acestuia, digitalizarea este absolut necesară și „ea cred că va zgâlțâi nu numai ANAF și va fi bine pentru societatea românească”.

    2 Iulie 2018: „Ministerul Finanțelor a renunțat la proiectul de modernizare a ANAF împreună cu Banca Mondială.
    Modernizarea ANAF cu un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială (programul RAMP) s-a aflat în analiza Finanțelor în ultimele luni, după ce la începutul acestui an a fost făcut publică situația cheltuielilor. Astfel, deși din împrumut autoritățile au cheltuit sume mari de bani, peste 10 milioane de euro, toate cheltuielile au vizat servicii de consultanță și analize, fără să fie cumpărat un singur computer.
    Recent, la începutul lunii iunie, reprezentanții Băncii Mondiale anunțau că proiectul pentru modernizarea ANAF este analizat împreună cu Ministerul Finanțelor. Programul RAMP a fost foarte aproape de a fi oprit la începutul acestui an, după progrese limitate în ultimii ani. Precedentul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat, în ianuarie, că de la semnarea acordului, în 2012, ANAF a cheltuit doar 60 de milioane de lei pentru analize și consultanță, dintr-o linie de IMPRUMUT de 70 de Milioane de Euro, dar nici măcar un leu pentru sistemul IT.
    Ionuț Mișa declara în ianuarie, cu puțin timp înainte ca postul de ministru al Finanțelor să fie preluat de Eugen Teodorovici, că ANAF a cheltuit doar 23,5% din banii alocați în programul de modernizare desfășurat din 2012 în cooperare cu Banca Mondială, suma respectivă, de 60 MILIOANE lei, fiind cheltuită doar pentru analize și consultanță, niciun leu nefiind încă alocat pentru sistemul IT.”

  42. Read again, ca esti un analfabet functional.

  43. Adica Ciolacu vrea impozit progresiv ca asa e in Germania/Franta ….
    Dar la digitalizare ne comparam cu Moldova. Bravo ma.

    • Nu ne comparam nici cu Moldova… „la digitalizare, Moldova e la ani lumina”….
      Cum sa ne comparam??!!!
      La Digitalizare, poate ne comparam cu Uganda, Rwanda, Burundi….

  44. Asa este si nu numai la digitalizare.
    Ei au președinte respectabil, al nostru e un gunoi. Ei bagă mafioții in pușcării, noi ii aducem la guvernare.
    Desi nu este dansa singurul factor de progres din Moldova, as sugera Maiei Sandu sa candideze ca președinte al României la următoarele alegeri, sa reeditam manevra lui Cuza, încercata si de Mircea Druc acum multi ani.

  45. Romania avea banii pregatiti pentru digitalizare, erau depusi la Bancorex
    Marinel Burdujel si-a luat o vila cu piscina pe Coasta de Azur
    Sebastian Burdujan si-a luat diplome si nevasta din State
    Moldova – digitalizare
    Bancorex – jaf
    Digitalizare – Burduja

  46. Burdujel ai uitat sa spui daca sunt in fata sau poate in spate La cine se ocupa la noi de digitizare e greu de crezut ca poate fi cineva in spate

  47. S-au tocat munți de bani pentru asta,cu toate că știau că nu se va digitaliza nimic! dacă senatori vorbesc de cipuri,date furate din minte,ce profesionalism să aibă funcționarii?s-ar vedea prostia lor mediat!și furturile,și găurile,și tunurile date!și averile enorme nemeritate ale multor otrepe ascunse!și cine le are!

  48. Apropo de digitalizarea Moldovei, acolo funcționarii responsabili au răspuns cu capul și pușcăria pentru implementarea proiectului, pentru ca au avut indicatori de performanta foarte stricți, exact ca în privat, lucru de neimaginat la noi. Asta desi, atenție, salariile bugetarilor sunt mici la ei și nici nu-i vezi sa iasă în strada sa se plângă de inflația de 30 %. Maxim ce au luat, au fost niște bonusuri de performanta pentru finisarea proiectului.

  49. Exprimare defectuoasa sau voit gresita .
    Nu digitalizarea statului ( ststul sintem noi cetatenii ) ci digitalizarea institutiilor publice ale statului .
    Institutiile publice ale statului sint pline de tilhari si mincinosi . De capuse ordinare care stiu ca digitalizarea reduce locuri de munca . Din acest motiv capusele se opun .