G4Media.ro

Ministrul de interne din Serbia promite să renunţe la o listă neagră…

sursa foto: G4Media

Ministrul de interne din Serbia promite să renunţe la o listă neagră cu opozanţi, după arestări repetate pe fondul protestelor anti-litiu

Ministrul sârb de interne a declarat vineri că a ordonat serviciilor sale să nu mai recurgă la o listă controversată de 300 de militanţi arestaţi aproape sistematic la frontiere, în cadrul unei audieri parlamentare privind gestionarea manifestaţiilor anti-litiu, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am cerut ca aceste liste să nu mai fie utilizate, cel puţin în ceea ce priveşte Ministerul de interne”, le-a spus Ivica Dacic parlamentarilor. „Sper că şi alte agenţii vor urma de asemenea recomandarea preşedintelui” Aleksandar Vucic, care a promis la sfârşitul lui august că se va renunţa la listă.

În ultimele săptămâni, mai mulţi militanţi au afirmat că au petrecut ore în şir blocaţi la frontierele sârbe. Sâmbătă, 31 august, Sofia Todorovic nu a reuşit să ajungă în Germania pentru a primi premiul pentru pace Aix la Chapelle, după ce autorităţile sârbe au blocat-o mai multe ore pe aeroport.

Arestată şi joi la întoarcerea din Germania, tânăra, directoare a Iniţiativei tinerilor pentru drepturile omului, a fost reţinută de nouă ori de la 6 iulie, potrivit organizaţiei sale.

Parlamentarii opoziţiei au cerut audierea lui Ivica Dacic pentru a-l întreba despre arestările şi intimidările vizând, potrivit lor, opozanţii unui proiect de anvergură de extracţie a litiului de către gigantul minier australian Rio Tinto în vestul Serbiei.

Deputaţii acuză guvernul că a folosit arestări nejustificate, ascultări telefonice, detenţii arbitrare şi intimidări.

De la anunţul reluării lucrărilor exploratorii la Jadar, mii de persoane demonstrează cu regularitate împotriva extracţiei de litiu, care ar duce, potrivit lor, la un dezastru de mediu.

În cadrul uneia dintre aceste manifestaţii, în capitala Belgrad, manifestanţii au blocat drumurile şi au ocupat gara centrală timp de mai multe ore. Poliţia a arestat atunci zeci de persoane.

„În 99 de manifestaţii au fost reţinute 38 de persoane”, a spus Dacic, dintre care două au fost încarcerate, iar alte 21 au fost urmărite penal.

În raportul său din 2023 privind Serbia, Amnesty International notează că manifestaţiile, în principal cele ce vizează protecţia mediului, „se derulează cu o puternică prezenţă poliţienească şi participanţii sunt supuşi la o utilizare excesivă a forţei”.

Pe 19 iulie, la o săptămână după aprobarea de către Belgrad a relansării extracţiei de litiu, Serbia şi UE au semnat un parteneriat pentru a asigura aprovizionarea cu litiu, considerat crucial în cadrul tranziţiei ecologice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează