G4Media.ro

Ministrul Culturii publică harta României Mari de Ziua Trianon, episod negru în…

sursa foto: Facebook/ Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii publică harta României Mari de Ziua Trianon, episod negru în istoria maghiarilor, și amintește eronat de teritoriile primite de România la 1918: ”O public din interes strict istoric, sărbătoarea de astăzi este doar pentru români și deloc împotriva cuiva”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (PSD), a publicat harta României Mari în Ziua Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), un episod negru în istoria Ungariei care a pierdut atunci Transilvania, și a comis o eroare când a amintit de teritoriile primite de România la 1918.

Ministrul susține că România ”s-a reîntregit prin tratatele de la Versailles, Trianon și Saint Germain”, în urma Primului Război Mondial (1914-1918), însă tratatul de la Versailles nu aduce în discuție decât situația Germaniei postbelice (considerată vinovată de război) și nicidecum teritoriile românești. Mai mult, ministrul nu menționează de Tratatul de la Neuilly, prin care României i-a revenit Cadrilaterul bulgăresc.

sursa foto: Captură foto Facebook Lucian Romașcanu

În fapt, România a primit teritoriile de la 1918, astfel:

  • Bucovina, de la Austria (în urma dizolvării Imperiului austro-ungar), prin Tratatul de la Saint-Germain, la 10 septembrie 1919;
  • Cadrilaterul sau Dobrogea de Sud (județele Caliacra și Durostor), de la Bulgaria, prin Tratatul de la Neuilly, la 27 noiembrie 1919;
  • Transilvania, de la Ungaria (în urma dizolvării Imperiului austro-ungar), prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920;
  • Basarabia de la Rusia, prin Tratatul de la Paris, la 28 octombrie 1920.

Ministrul a făcut precizarea că a publicat harta României Mari ”din interes strict istoric”. De precizat este că în momentul în care reprezentanți politici de la Budapesta, mai ales premierul Viktor Orban, publică sau se afișează în cadre în care apare și harta Ungariei Mari (adică înainte de momentul Trianon, când Transilvania aparținea lor) gesturile lor stârnesc controverse și uneori revoltă în spațiul public românesc.

România a introdus în 2020, în timpul mandatului de ministru al Afacerilor Externe al lui Titus Corlățean (PSD), Ziua Tratatului de la Trianon, fapt care a stârnit revolta comunității maghiare și a UDMR, cu care PSD guvernează astăzi, pentru că, în istoria Ungariei, este considerată o zi neagră, având în vedere că a pierdut un teritoriu însemnat cum este Transilvania. Este poate și motivul pentru care ministrul Culturii a subliniat în mesajul său că ”sărbătoarea de astăzi este doar pentru români și istoria noastră și deloc împotriva cuiva”.

România a pierdut ulterior toate teritoriile, cu excepția Transilvaniei și a actualei regiuni Bucovina: Cadrilaterul a fost pierdut în urma Tratatului de la Craiova (7 septembrie 1940), iar Basarabia, Ținutul Herței și nordul Bucovinei (în Ucraina de astăzi) au fost pierdute prin cedările teritoriale de la 1940, ca o consecință a ultimatumului sovietic în vremea când funcționa Pactului Ribbentrop-Molotov (alianța URSS-Germania nazistă).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Romascanu „Cancan”o da in nationalismul gretos,de tip sosocar?Uite …cultura la asta.

    • Am fost întotdeauna înfocat împotriva PSD dar această postare este cât se poate de decentă și necesară. Nu văd de ce considerați că trebuia adus în discuție și tratatul de la Neuilly, din moment ce este vorba despre harta României întregite, deci ar fi fost inutil să se aducă vorba despre cadrilaterul bulgarilor. În rest observ multă atiudine critică de parcă subiectul ar fi tratat de presa maghiară nu de o platformă românească de știri. Modul trunchiat în care ați citat postarea de pe fb îmi dă iarăși de gandit. Cum să te oprești la mijlocul unei propoziții cu citarea? Dacă tot am început un citat hai măcar să-l redăm integral. Sancționăm niște greșeli inexistente doar ca să motivăm că nu suntem de acord cu această abordare.

  2. Da, sigur. Din interes istoric si pentru a mai excita un pic gnomii cu minte putina, ca asa stie psd sa lucreze.

  3. Învărtoșat penibil de provocator acest jalnic trepăduș PSD.

    • Într-adevăr, trepăduș PSD, dar nu a greșit în privința Tratatului, așa cum se înțelege din text. Iar motivul demersului său este legat de o sărbătoare stabilită de parlamentul român prin Legea 256/ 2020.

  4. Și dacă o să.dormiti in fotoliile alea ,o sa.pierdetinim curând și Transilvania .Orban joaca la doua capete sempod,una cu rușii în speranța de a readuce Transilvania în fostul teritoriu ungar.Puteti vedea vizitele neobișnuite ale președintei Ungariei în Ro cât și a înalților funcționari de.la Budapesta .Se investește masiv cu sute milioane de euro în transilvania ,intarindu-se relațiile între comunitatea de aici și Ungaria .Ungaria a mai fost odată invadata de Romania ,a doua oară va dispărea de.pe fata pământului ….

    • Sa nu uiți sa îți iei medicamentele la timp.

    • Ai observat corect, Joe, asta se și dorește, pierderea Transilvaniei numai că de data asta nu cred că vom mai trece așa
      repede Carpații ( s-au pus de-a curmezișul când a fost vorba de autostradă care să traverseze munții). Frații ardeleni n-au învățat nimic de când le-am redat demnitatea de oameni liberi. Memoria lor istorică e intr-o amnezie continuă. Să-i lăsăm, așadar să-și decidă singuri destinul….”Regățenii” nu mai sunt dispuși să -și sacrifice copiii și soții pentru himerele unora. Ajunge!

  5. Iar Muzeul Național de Istorie stă în reparații de prin 2002!

  6. Dar manualul de istorie cum arată?În acesta e prins si evenimentul cu Ciolacu,cand ca presedinte al Camerei Deputatilor a lasat sa treacă legea cu autonomia teritorială a „Tinutului Secuiesc”?

    • ”legea cu autonomia teritorială a „Tinutului Secuiesc”? – aș înțelege să fii indignat, omule, dacă așa ceva ar exista. Poate că nu sunt eu informat, așa că, te rog, dă-mi numărul și data legii în care se acordă autonomie teritorială secuilor. Muțumesc anticipat.