G4Media.ro

Ministrul Boloș, despre despăgubirile record de la Roșia Montană: ”Dacă se va…

sursa foto: Alba24.ro

Ministrul Boloș, despre despăgubirile record de la Roșia Montană: ”Dacă se va considera că există o persoană responsabilă, organele statului vor acționa/ Soluția poate fi plata în rate”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit, marți seară, la Realitatea Plus, despre despăgubirile record pe care statul român trebuie să le plătească în cazul exploatării aurului de la Roșia Montană. Ministrul a spus că ”dacă se va considera că există o persoană responsabilă, organele statului vor acționa”.

Cât despre soluția pe care statul ar putea să o aibă pentru a-și achita datoria, ministrul a spus că una dintre ele ar putea fi plata în rate. Boloș a mai spus că decizia de la Roșia Montană și valoarea despăgubirilor ”provoacă fiori oricărui ministru”.

  • ”Decizia provoacă fiori oricărui ministru. Impactul asupra deficitului bugetar este unul direct. Ar fi total nedrept ca peste noapte din această decizie… Soluția poate fi și plata în rate, totul depinde de discuțiile care vor avea loc cu cei care sunt îndreptățiți la plata acestor despăgubiri (…) (Veți recupera vreodată banii?, n.red.) În astfel de situații organele statului își fac datoria. Și în situația asta dacă se va considera că există o persoană responsabilă, organele statului vor acționa”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în 19 februarie, la Târgu Mureș că România ar urma să plătească ”vreo 6 miliarde de euro” în procesul intentat de firma Gabriel Resources pentru zăcămintele de aur de la Roșia Montană. Detalii, aici. G4Media a arătat în exclusivitate care a fost rolul guvernelor succesive de după anul 2000 în exproprierea companiei canadiene. Detalii, aici.

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, despre care au susținut că ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate, s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis atunci la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Sau mai romaneste, poate ne dau pe caiet… 🙂
    Intotdeauna la aceste manarii exista vinovatul/vinovatii pe care toata lume informata ii stie. Insa, daca „prada” s-a impartit cu cine trebuie, toti se uita in alta parte (vezi cazul celebru „Floata” sau „Oltchim”).

  2. Bolos asta e dus cu pluta, sa plateasca vinovatul in rate 6 miliarde de euro. Asta nu are notiunea banilor si este si ministru de finante.

  3. Plata in rate? Cate?

  4. Exista mai multi vinovati. dar cea mai mare vina o au cei care nu au asigurat o aparare competenta si serioasa a Romaniei in acest proces.
    Existau multe argumente in apararea Romaniei, dar procesul a fost tratat cu o nesimtire cum numai in Romania se mai intampla. Este exact atitudinea pe care politicienii ajunsi la putere o au mereu fatza de interesele tarii.

    • Dar sa nu uitam de unde a inceput totul.

      Guvernul Romaniei, adica Ponta, a semnat niste contracte care angajau statul roman intr-un mod extrem de periculos. Acelasi Ponta a votat apoi in parlament (impreuna cu tot parlamentul, a fost unanimitate) in 2014 pentru RESPINGEREA proiectului. Vezi si celebra declaratie: ca prim-ministru m o opinie, ca parlamentar am alta.

      De aici a pornit totul. Pe baza acestor date si-au facut cei din RMGC dosarul de atac. Evident, faptul ca „apararea” noastra a fost coordonata de caricatura numita Bolos nu ne-a ajutat deloc.

    • @silicon…si cand te gandesti ca Ponta-i mare consilier azi tocmai la guvern, la guvernul ala care a anuntat „in avans” ca Ro. va pierde miliarde…..

  5. Nu inteleg cum s-a ajuns la suma de 6 miliarde care trebuie platita ca despagubire. A venit firma respectiva cu facturi care sa justifice asemenea cheltuieli? Acest lucru nu este explicat niciunde.

    • Pai ati citit undeva decizia Tribunalului de Arbitraj? Statul Român, în acord cu Gabriel Resources, a cerut Tribunalului să nu publice documentele depuse în arbitraj! Oare de ce?

  6. Pacat ca avem niste institutii de tot rahatul – Parchet, DNA – care dorm in papuci in loc sa investigheze in ce conditii s-au pus bazele acestei afaceri. As baga mana in foc, avand in vedere ce sume invarteau in afacerea asta, ca s-au dat niste spagi frumoase sus de tot, care acum trebuie recuperate. De la platitorii de taxe.

  7. Au ajuns la 6 miliarde de euro ca au pus și profitul care il obtineau daca exploatau cariera de la Rosia Montana.

  8. Să te văd de unde scoți 6 miliarde, dom Ponta. Vorbește cu nen-tu Năstase, poate te împrumută…

  9. El e bomboana…radacina raului e mai demult, prin ’98-’99 R. Berceanu in calitate de ministru a pus prima „caramida” la nenorocirea de azi. Nici nu stiu cata prostie/incompetenta profesionala sau coruptie este in acest caz. Toti, dar absolut toti sunt vinovati si manjiti, mai putin Ciolos (si implicit societatea civila) dupa parerea mea, care a incercat in al 25-lea ceas sa salveze….). Pana in 2017 se putea foarte bine si usor sa se rezolve juridico-legislativ, dar nu s-a vrut, la mijloc este vorba despre sume incomensurabile pentru noi…..

  10. Un lucru este cert: PSD-PNL-UDMR sunt vinovați de asta, deci NU TREBUIE VOTAȚI, AUR sunt cu dușmanii noștri milenari, rușii, deci NU TREBUIE VOTAȚI!

  11. Tuturor celor care au pus o virgulă pe documentele referitoare la aurul de la Roșia Montana, din Minvest, ANRM, ministere, guverne, APM, etc, tuturor celor care au participat cât de puțin la această devalizare, să li se confiște banii din conturi și să li se vândă toate bunurile deținute de ei și familia lor, să fie plătiți ulterior pe toata viața doar cu minim pe economie, restul salariului să meargă la plata datoriilor, iar restul platim noi ca fraierii fiindcă nu am fost in stare sa găsim alții români adevărați nu vânduți

  12. ”dacă se va considera că există o persoană responsabilă” – Minunat. Cine să ”considere” ? Cazul este notoriu, are istoric, cu actori arhicunoscuți. Statul nu a fost în stare să recupereze sume muult mai modeste, decât 6 miliarde. Acest caz este monumentul incapacității, suficienței și neseriozității crase a clasei politice.