
Ministru Finanțelor: Până nu finalizăm digitalizarea integrală nu o să reuşim să diminuăm acest gap de TVA / Rezistenţa din sistem a fost foarte mare şi rămâne mare la digitalizare
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat că până nu va fi încheiat proiectul de digitalizare integrală a ANAF România nu va reuşi să micşoreze gapul de TVA, care a ajuns, în prezent, la 30%. El a menţionat că în 2021, când a mai ocupat această funcţie, nu a văzut un entuziasm foarte mare în privinţa ANAF de a face digitalizare şi a adăugat că rezistenţa din sistem a fost foarte mare şi că rămâne în continuare mare, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Alexandru Nazare a fost întrebat, duminică, la Antena 3 CNN, de ce România are decalaj uriaş de încasare la TVA.
„În 2021 era 34%. Am introdus casele de marcat, a mai scăzut, acum e spre 30%. Vă spun foarte sincer, până când nu reuşim să finalizăm digitalizarea integrală nu o să reuşim să diminuăm acest gap. Până în momentul de faţă noi am tot discutat, public, de diverse proiecte, dar până la finalizarea proiectelor, nu o să avem un instrument serios, un instrument care să funcţioneze eficient împotriva tuturor zonelor care fac obiectul acestui decalaj, fie că sunt fiscale, fie că sunt de politici”, a afirmat ministrul Finanţelor.
El a amintit că hubul integrat digital pe care Ministerul Finanţelor trebuie să îl facă cu bani din PNRR se află în etapa a doua din nouă.
”Aici discutăm despre sistemul integrat, de hub-ul integrat digital pe care Ministerul Finanţelor s-a angajat în 2021 să-l facă cu banii din PNRR. Astăzi, după patru ani, suntem în etapa a doua din nouă a acestui proiect. Targetul este următorul, să finalizăm jaloanele până în iunie anul viitor şi să finalizăm complet toate proiectele conexe până la finalul anului viitor. Deci cu foarte multă muncă şi efort, putem să recuperăm acest decalaj de digitalizare, dar cu o cu totul altă atitudine, fără blocaje, fără piedici, fără întârzieri, fără hârtii ţinute ascunse sau netransmise, cu un dialog interinstituţional serios. Că altfel luni de zile să dureze o adresă între o instituţie sau alta pentru fixarea unor jaloane sau unor ţinte sau unor indicatori aşa ceva nu poate să indice că vrem cu adevărat să digitalizăm ANAF”, a explicat ministrul Finanţelor.
El a mai fost întrebat dacă după introducerea e-Factura s-a redus evaziunea fiscală, aşa cum promiteau guvernanţii atunci când aceasta a fost lansată.
”După cum vedeţi din această diagnoză e clar că nu a avut un efect major. Trebuie să lucrăm la multe alte lucruri. Trebuie să lucrăm la modul în care se fac eşalonările, la modul în care tratăm insolvenţa în general, acele breşe din actuala legislaţie privind insolvenţa, care permit firmelor să facă operaţiuni după care să treacă în insolvenţă şi să fie absolvite. (…) ANAF are temă să se ocupe de toate aceste cuiburi de firme care stau acolo şi să se uite după beneficiarii reali, nu după firmele care stau acolo. După beneficiarii reali care au fost în spatele lor că nu se poate să avem firmă săracă, patron bogat”, a mai declarat Nazare.
El a adăugat că în urmă cu patru nu a văzut un entuziasm foarte mare la ANAF de a face digitalizare.
”Nu am văzut în 2021 un entuziasm foarte mare în privinţa ANAF de a face digitalizarea. Rezistenţa din sistem a fost foarte mare şi rămâne în continuare mare şi e o rezistenţă pe care trebuie să o înlăturăm”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.