G4Media.ro

Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze sistemul naţional de transfuzie sanguină. Costache: În…

Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze sistemul naţional de transfuzie sanguină. Costache: În planul de investiţii sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, la o dezbatere la care s-a discutat despre reorganizarea şi modernizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină, că în planul de investiţii sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020, transmite News.ro.

„Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică”, a spus el.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii, a prezidat, miercuri, dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului de către Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Compania Unifarm SA şi Comisia de Sănătate din Senat, cu tema „Reorganizarea sisteului naţional de transfuzie sanguină: Realităţi naţionale şi standarde europene”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MS, la dezbatere au participat experţi români şi străini din domeniul medical transfuzional, reprezentanţi din sistemul naţional de transfuzii, reprezentanţi ai pacienţilor, dar şi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului, care au discutat despre situaţia sistemului naţional de transfuzie sanguină, despre îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii de transfuzie, dar şi despre necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.

Toţi participanţii la dezbatere au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat şi modernizat pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la sânge, produse şi derivate din sânge, subliniază MS.

„Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de siguranţă naţională, iar sistemul va primi atenţia cuvenită. Am organizat această dezbatere pentru a consemna toate punctele de vedere – din partea pacienţilor, experţilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii, marii consumatori de sânge şi furnizorii de produse din sânge. Pentru îmbunătăţirea activităţii avem în vedere măsuri pe termen scurt, dar şi măsuri pe termen mediu şi lung. Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislaţiei în domeniu în beneficiul pacienţilor noştri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, citat în comunicat.

sursa foto: Pixabay

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Foarte bine. Am vrut sa donez într-un Weekend pentru o persoana. CTS era închis și după ce am doar la 2 spitale și am fost refuzat din varii motive, am sunat la restul spitalelor din Bucuresti și nu am putut dona. Doar în timpul săptămânii sr poate dona.

  2. Daca nu veti achizitiona autolaboratoare pentru a se putea deplasa in toate comunele, satele din Romania, dupa o campanie adecvata sustinuta inclusiv de biserica-exc.Martorii lui Iehova, totul este in zadar.

  3. A organizat o dezbatere pentru a constata că trebuie reorganizat sistemul de transfuzie. Ce anume trebuie restructurat, cum, de ce, cu ce, de când până când, ce probleme disfuncționale vor fi făcute funcționale, despre aceste întrebări nu aflăm nimic din comunicatul MS. Se pare că fiecare ministru are o agendă secretă de „restructurări”.

  4. D.le ministru, m.am confruntat cu 2 situatii pe care doresc sa le rezolvati in viitorul apropiat: 1.- sotia mea la o donare anterioara a fost trecuta pe lista persoanelor suspecte de hepatita c. Abia dupa 6 luni, cand a dorit sa doneze din nou i s.a adus la cunostinta acesta suspiciune. Nu consider normal acest mod de a preveni raspandirea acestei boli. Ar fi trebuit prin orice mod si orice cale sa fim anuntati de aceasta suspiciune de boala. 2. – a trebuit sa cheltuim peste 1000 lei pe fel de fel de analize, analize pe care a trebuit sa le facem si prin germania. Deci sistemul nostru nu este foarte bine pus la punct si te pune pe cheltuieli si stres fara a se implica absolut deloc prin fel de fel de programe de sanatate care sa previna aceasta boala. Spre multumirea noastra acea suspiciune nu s.a adeverit.