
Ministerul Sănătății modifică în regim de urgență legea, după ce medicul de la Piatra Neamț care a sărit în foc să-și salveze pacienții risca să rămână fără concediu medical / Toți pacienții cu arsuri grave vor avea concediu pe toată perioada de recuperare
Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că a adoptat în regim de urgență un act normativ pentru ca toți pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concediu pe toată perioada de vindecare și recuperare. Anunțul vine în contextul în care Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave încercând să-şi salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, risca să rămână fără concediu medical.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare. Totodată, modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii. Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Medicul Cătălin Denciu nu putea beneficia de concediu medical pe toată durata recuperării, din cauza unor lacune legislative, soţia sa precizând pentru News.ro că problema prezentată este pentru toţi marii arşi şi că ea şi soţul său au înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat.
„Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că, prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă. Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a transmis pentru News.ro soţia medicului Cătălin Denciu, anterior comunicatului Ministerului Sănătății.
În ceea ce priveşte starea medicului, soţia sa afirmă că progresele sunt constante, dar lente.
„Starea lui este intr-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi. Necesită în continuare kinetoterapie şi îngrijirile specifice pielii grefate. Trebuie să avem răbdare în continuare, iar progresele ne motivează”, a precizat ea pentru News.ro, adăugând că medicul face la domiciliu şedinţele de kinetoterapie.
Medicul Cătălin Ioan Denciu a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corpului în urma incendiului produs în 14 noiembrie 2020 la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, el fiind rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii.
Medicul Cătălin Denciu a fost premiat de OMS în luna mai pentru activitate, sacrificiu şi pentru exemplul personal. Cătălin Denciu a afirmat atunci că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă, în numele tuturor pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical.
În 27 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală).
Sursa foto: beldefnews.mil.be
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii