G4Media.ro

Ministerul rus al apărării: Circa 10 mine ucrainene plutesc în derivă în…

Sursa foto: MApN

Ministerul rus al apărării: Circa 10 mine ucrainene plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre / Ucraina a amplasat 420 de mine navale în Marea Neagră și în Marea Azov

Rusia a acuzat joi Ucraina că a amplasat circa 420 de mine navale în Marea Neagră şi Marea Azov, iar aproximativ zece dintre acestea s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform acestuia, forţele ucrainene au plantat în perioada 25 februarie – 4 martie circa 370 de mine navale în Marea Neagră şi alte circa 50 în Marea Azov, fiind vorba despre mine foarte vechi de tipul YaM-1.

”Ca urmare a furtunilor de pe Marea Neagră şi condiţiilor tehnice nesatisfăcătoare, cablurile de ancorare a circa 10 mine ucrainene s-au rupt. De atunci, sub influenţa vântului şi a curenţilor de suprafaţă, minele ucrainene s-au deplasat liber în partea vestică a Mării Negre, în direcţia sud”, explică Ministerul rus al Apărării.

Declaraţia acestuia survine după ce Ministerul ucrainean de Externe a acuzat miercuri Moscova că minele care plutesc în derivă în Marea Neagră au fost eliberate de Rusia, care le-a preluat din stocurile de muniţii ucrainene de la Sevastopol după anexarea Crimeii în anul 2014.

”Pe lângă faptul că sechestrează şi distruge ambarcaţiuni maritime civile şi bombardează teritoriul Ucrainei de pe mare, Rusia a conceput o nouă formă de furt pe mare, în care foloseşte mine navale ca muniţie în derivă fără control. Dintre aceste mine în derivă sunt cele care au fost descoperite pe 26 şi 28 martie în faţa coastelor Turciei şi României”, susţine MAE de la Kiev.

România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia, alte două mine fiind dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.

Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că blochează 68 de nave comerciale străine în porturile sale de la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării susţine că are deschis un coridor sigur pentru aceste nave în fiecare zi între orele 05:00 GMT şi 16:00 GMT pentru a putea ieşi din apele internaţionale ale Ucrainei în direcţia sud-vest, dar echipajele afirmă că autorităţile ucrainene interzic orice ieşire a vreunei nave străine.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Super, intrati n ele.

  2. Si la final numaratoare o sa sara de mie, asta ca rusii nu sunt implicati… saracutii.

  3. „A amplasat” inseamna ca le-a pus pe o pozitie. De regula asta inseamna pozitie fixa cand au scop defensiv – cazul Ucrainei. Altfel nu-si fac treaba. Adica sa impiedice patrunderea navelor inamice intr-un perimetru prestabilit.
    Cine le-a dezlegat are alt scop.
    Cine crede ca Ucraina le-a dezlegat ca sa elibereze intrarea navelor inamice e …
    Ucraina e in razboi doar cu Rusia – nedeclarat si cu Belarus dar in cazul de fata nu conteaza – deci nu si-ar da singuri cu tesla in oo atacand alte state…

  4. Rusia a furat minele din Crimeea și acum ne atacă cu ele. Rusia trebuie desființată, e cancerul lumii.

  5. Din poza, se vede clar ca elementele care inițiază explozia mine – acele tuburi/țatani montate pe suprafața sferica exterioara a mine, sunt protejate de tecile de siguranță. Pentru ca mina sa fie efectiva, aceste teci trebuiau scoase înainte de lansarea în apa. Cu tecile montate, și chiar asigurate împotriva scoaterii cu acel cablu metalic care se vede și în poza, minele nu servesc scopului. Nu cred ca ucrainenii le-ar fi lansat asa.
    Este clar deci, cine a lansat minele in starea asta, și în ce scop.