G4Media.ro

Ministerul Mediului lucrează la modificarea legii pentru a se putea interveni de…

Sursa foto: Captură video

Ministerul Mediului lucrează la modificarea legii pentru a se putea interveni de urgență în cazul urșilor care coboară în localități / Cele trei scenarii de intervenție

Ministrul mediului, Barna Tánczos, a declarat, joi, că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, care să permită intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor în localități, una dintre posibilități fiind ca animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a declarat Barna Tánczos la Digi24.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic, iar populația de urși a crescut an de an.

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație an de an”, a declarat ministrul mediului.

Barna Tánczos a explicat că modificarea legislației ar trebui să prevadă ca în situație de forță majoră să se intervină în interesul omului, prezentând trei scenarii.

„Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie. Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol”, a explicat Barna Tánczos la Digi 24.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Sigur ursii s-au inmultit asa de tare in cativa ani si au inceput sa terorizeze localitatile de capul lor. Omul sigur nu are nici o legatura. Imi plac mai ales acei ursi care sunt surprinsi prin localitati hoinarind si care nu intra prin curtile oamenilor si nu scormensc. Stiti voi, astia care sunt filmati cu telefonul. Zici ca parca sunt turisti si vin sa vada ce mai fac oamenii, nu ca sunt in cautare de papa.

  2. Ursului ca si romanului ii e mai usor sa fure un porc sau un vitel crescut de altul.

  3. Lăsați urșii și râșii în pace ordinarilor, mai bine chemați prințul să vâneze cel mai mare șobolan din sectorul 1 condus de Prințesa Gunoaielor, să și ia trofeul și să plece cu tot cu ea

    • Pai du-te ma tu si stai la munte in locul taranilor si sa vedem ce faci cand dimineata in timp ce dai de mancare la vaci, te trezesti cu ursul la usa grajdului in timp ce esti inauntru. Face foarte bine ministrul. Ar trebui sa se permita impuscarea de catre oricine are o arma autorizata de vanatoare cu aprobarea scrisa a CL din comuna.

    • dar de cati ursi omorati ai auzit? ca anul asta doar de unul. mare scula. si mai bine stai cu sobolanii, ca tot esti fan tudorache.

  4. Psihopatul ăsta trebuie să zboare urgent din scaun!

  5. Populatia de urs era aproape constanta pana in 2016 cand s-a trezit o ministreasa din guvernul Ciolos, Pasca-Palmer, care era in plina campanie de PR pe plan mondial, drept dovada ca a ajuns secretar general al CBD-Convention on Biological Diversity-sub egiga ONU, pentru perioada 2017-2019. Cucoana trebuia sa vina cu o mare realizare si a sistat vanatoarea la urs. Din acel moment, ursii au crescut exponential. Pentru cine nu stie, daca ursul iti mananca porcul din curte, statul roman e bun de plata(despagubiri pentru pagube produse de fauna protejata)…asa ca toti suntem buni de plata. ONG-uri de mediu au speculat momentul, de atunci sunt multe proiecte pe fonduri pentru a gasi solutii…dar totul se rezuma la floricele pe campii, de zeci de milioane de euro. Mai e povestea cu gardurile electrice(in fapt niste plastice cu un fir electric subtire alimentat de o baterie, are curenti slabi), functioneaza pana vine ursul, se sperie odata si apoi il culca la pamant….bani aruncati.
    Singura solutie e vanatoarea( asa mai vin niste bani in tara), dar facuta cu un control strict, un trofeu vanat, de valoarea celui impuscat de printul celebru costa…si nu 7500 euro, se liciteaza tot pachetul, cu gonaci, cazare, vanatori asistenti, preparare trofeu, etc…poate depasi suta de mii partida. Asa ai un control strict al speciei, pana la limita de suportabilitate a habitatului
    Inteleg si iubitorii de animale, e uman, dar aceasi persoana urla ca din gura de sarpe ca sunt sobolani in Sectorul 1, tantari in parcuri etc.
    Copii, care cunoasteti ursul de la tv sau zoo, de ce e mai simpatic Baloo ?…Jerry era asa enervant?
    Credeti-ma actiunea de PR a ONG-urilor e bine targhetata, vorba aia: daca ai impresia ca nimeni nu te manipuleaza, inseamna ca ai intrat pe mainile profesionistilor, cum zicea unul mai destept ca mine

  6. . Si astfel padurile pot fi taiate la ras fara probleme si lemnul facut servetele, hartie igienica sau de impachetat.
    Daca ministrul asta face atita tamtam ( in loc sa vada de mediul ultrapoluat ) insemna ca banul , fie euro sau forinti, este gros si pe aproape.

  7. Ministrul este un gunoi de vanator…demisia gunoiule

  8. In sfarsit, sper sa vedem cat mai curand si fapte. Cui nu-i convine sa adopte un urs si sa-l duca acasa.
    Cei ce vorbesc de taiat padurile la ras n-au iesit niciodata afara din sat.