G4Media.ro

Ministerul Justiției a avut 22.800 de dosare cu magistrați în ultimii 15…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Justiției a avut 22.800 de dosare cu magistrați în ultimii 15 ani, pentru drepturi salariale, și pe majoritatea le pierde, susține ministrul Alina Gorghiu

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat, joi seară, la Digi24, că instituția pe care o conduce s-a confruntat, în perioada 2008-2022, cu 22.800 de dosare cu magistrați, în care aceștia își cereau drepturile salariale. Majoritatea proceselor sunt pierdute de minister, susține Gorghiu:

  • ”Din ianuarie 2008 până la sfârşitul anului 2022, Ministerul Justiţiei a fost în calitate de pârât în dosare cu magistraţi, adică magistraţi care şi-au cerut drepturile salariale în justiţia românească, judecându-se cu Ministerul Justiţiei (…) Le pierdem pe majoritatea”, a declarat Gorghiu.

Înalta Curte a anunțat, într-un comunicat de presă de joi, că va contesta la Curtea Constituțională în întregime legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.

În privința legii pensiilor speciale, Înalta Curte reclamă, între altele, încălcarea articolelor constituționale privind independența justiției și statul de drept, privind apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și încălcarea principiului egalității în drepturi. Detalii, aici. 

Proiectul de reformă a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Senat, aduce câteva modificări de fațadă ale acestei legi, astfel încât pensiile respective rămân neatinse vreme de câțiva ani și nici vârsta de pensionare nu va fi afectată o vreme, arată Economedia. Ministrul Justiției a declarat înaintea votului din Senat că nu este de acord cu protestul din magistratură, deoarece „Justiția este un serviciu public”. Detalii, aici. 

În plus, au fost introduse anumite excepții de la cumulul pensiei cu salariul. Marius Budăi, ministrul Muncii, declara că vârsta minimă de pensionare va fi generalizată la 65 de ani, dar magistrații apar în proiect cu 60 de ani. În plus, această prevedere va fi aplicată din 2035.

Astfel, până în 2025, inclusiv, magistrații se vor putea pensiona în continuare la 50 de ani. Vârsta minimă de pensionare va crește treptat, până în 2035, când va ajunge la 60 de ani. În plus, vechimea minimă minimă în funcția de judecător, procuror urcă la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, abia din 2029.

În ceea ce privește interdicația cumulului pensiei cu salariul la stat, USR a semnalat, printr-un mesaj al deputatei Oana Țoiu, că parlamentarii au introdus ”excepții” pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM, Academia Română. Între categoriile exceptate nu se regăsesc și magistrații.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ar fi culmea ca magistrații să fie și parte în proces și judecători și să și piardă.