G4Media.ro

Ministerul Educaţiei anunță că va propune demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educaţiei anunță că va propune demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli după 13 septembrie şi nu începând din 27 iulie

Ministerul Educaţiei va propune, luni, Comitetului pentru Dialog Social demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli după 13 septembrie şi nu începând din 27 iulie, cum prevede metodologia aflată în dezbatere publică, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Am discutat şi despre organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori la nivel naţional. Această metodologie, la nivel de proiect, se află în dezbatere începând cu data de 4 iunie, dezbatere publică ce urmează a se încheia luni, 14 iunie. (…) Am primit mai multe propuneri, am încercat să identificăm numitorul comun al acestor propuneri, din partea colegilor din nord-vest, reprezentanţilor primarilor, sindicatelor şi, punând în balanţă argumentele pro şi contra, plusurile şi minusurile, luăm în considerare ideea pe care o vom prezenta luni, începând cu ora 9,00, la nivelul Comitetului pentru Dialog Social, de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci organizată imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie”, a afirmat, la Iaşi, Cîmpeanu.

El a explicat că numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022.

„Iniţierea concursului ar putea să fie făcută în ziua imediat următoare, 14 septembrie, printr-un anunţ, iar proba scrisă ar putea să fie susţinută în cea de-a doua parte a lunii octombrie. Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, în luna decembrie am putea avea numirile făcute cu începere din semestrul al II-lea, adică cu data de 10 ianuarie. Acesta este un avantaj de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu directori numiţi după criterii de competenţă, care să privilegieze exclusiv competenţa”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, au fost argumente în favoarea organizării concursului începând cu 27 iulie, dar Ministerul Educaţiei este deschis şi „are disponibilitate de adaptare”.

„Au existat o serie de argumente pentru organizarea concursului cât mai grabnic, începând cu 27 iulie. Printre avantaje: am fi putut ca, atunci când am avea nevoie să numim interimarii în luna august, să putem să ne orientăm doar către aceia care au promovat examenul scris cu notă peste 7 şi mai sunt şi alte argumente care au susţinut această propunere. Dar, Ministerul Educaţiei este deschis la argumente atunci când argumentele vin convergent din mai multe părţi, are disponibilitate de adaptare şi aceasta este propunerea pe care luni o vom face noi, Ministerului Educaţiei, Comitetului pentru Dialog Social”, a indicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că se ia în considerare ca ponderea la probele de examen să se schimbe astfel încât să conteze în nota finală – 50% examenul scris şi 50% interviul.

„O a doua problemă pusă în discuţie a fost aceea a ponderii între examenul scris şi proba de interviu. În proiectul de metodologie, avem o pondere de 40% examen scris, 60% probă de interviu pentru constituirea notei finale. Luăm în considerare şi vom discuta în Ministrul Educaţiei şi varianta în care ponderile vor fi 50% examen scris, 50% proba de interviu”, a spus Cîmpeanu.

El a menţionat că a agreat şi propunerea de a exista posibilitatea de a se putea contesta şi proba de interviu, nu numai proba scrisă, precizând că se va analiza şi concluziile vor fi făcute publice.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Foarte rau!
    A mai fost astfel de concurs tot in timpul scolii, si directorii fiind blocati cu concursul, scolile au fost conduse mai bine sau mai rau de consiliul de administratie nou ales.
    27 iulie era semn de respect pentru inceperea scolii in cele mai bune conditii si cu cadre didactice suficiente.

    • Aveți perfectă dreptate, doamnă! Anul școlar ar trebui să inceapă cu noul director in funcție – poate va fi același de pană acum sau unul nou, mai slab pregătit decat actualul, cine crede in corectitudinea concursurilor de la noi?! – dar dacă tot vor/trebuie să schimbe, s-o facă din timp! Nu se poate, e cald, e vremea concediilor, e tradiționala lene din instituțiile statului roman !

    • Așa e! Aveți dreptate!
      Nu mai spun că este imperios necesar numirea directorilor pe competențe cât mai grabnic, deoarece majoritatea școlilor sunt conduse de persoane care nu au habar, nu dețin nici o abilitate manageriala, sunt directori puși direct de partid, în speță de primar! E jale! Iarăși se începe anul școlar cu niște incompetenți…

    • Și cam cum se organizează aceste concursuri, se anunță cu doua săptămâni înainte , se face publica bibliografia și tematica o primesc doar cei care au cotizat cum se întâmplă la recentul concurs pentru funcții de execuție la Spitalul județean Craiova????

  2. Foarte bine! Acum este o perioadă foarte încărcată cu încheierea anului școlar și susținerea Examenelor Naționale.

  3. Chiar atâta minte nu au ca să știe ca anul scolar care incepe ar trebui sa aiba director numir in urma concursului….va dati seama ce nebunue ar fi în timpul anului cu aceste posturi…