
Ministerul Culturii susţine profesioniştii din cultură, ca urmare a plafonării sporului pentru condiţii periculoase de muncă: „Nu ne dorim să pierdem profesioniştii care menţin vie cultura română”
Ministerul Culturii transmite un mesaj ferm, ca urmare a aprobării Ordonanţei de Urgenţă privind plafonarea sporului de muncă pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut: „Nu ne dorim să pierdem profesioniştii care menţin vie cultura română. Cultura are nevoie de voi. România are nevoie de voi. Suntem conştienţi de riscurile reale la care sunteţi expuşi – fizic, emoţional, profesional. Vom continua demersurile instituţionale pentru a susţine un sistem echitabil, care să recunoască valoarea muncii şi complexitatea meseriilor din cultură”, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ministerul Culturii a luat act de reacţiile ample şi argumentate venite din partea profesioniştilor din domeniul cultural, în special ca urmare a mesajului publicat recent de ministrul Culturii pe reţelele sociale, se arată într-un comunicat.
Potrivit acestuia, „ministrul Culturii a citit cu atenţie fiecare comentariu şi mesaj transmis, fie din partea restauratorilor, muzeografilor, bibliotecarilor, actorilor, artiştilor lirici, balerinilor, fie din partea personalului administrativ sau tehnic. Vă mulţumim tuturor pentru implicare, pentru tonul demn şi pentru profesionalismul cu care v-aţi făcut auzite vocile. Ne dorim ca acest dialog sincer şi responsabil să continue”.
„Este evident că măsura adoptată a generat îngrijorare, nelinişte şi frustrare în rândul celor care îşi desfăşoară activitatea, de multe ori în tăcere şi în condiţii dificile, în instituţiile de cultură din toată ţara. Este esenţial să subliniem că acest spor nu este un beneficiu gratuit sau un privilegiu nemeritat, ci este acordat în baza unor condiţii obiective, expertizate de instituţii abilitate, şi reflectă riscurile reale la care sunt supuşi zilnic aceşti angajaţi. Vorbim despre persoane care îşi desfăşoară activitatea în condiţii dificile, periculoase pentru sănătate, pentru a asigura funcţionarea instituţiilor culturale şi accesul publicului la servicii de calitate. Sunt profesionişti, cu o experienţă solidă, dobândită chiar în aceste medii sensibile de lucru. Ministerul Culturii a analizat posibilitatea exceptării sectorului cultural de la această măsură. Deşi am identificat numeroase argumente solide în sprijinul unei astfel de soluţii, acestea nu au fost, din păcate, suficiente pentru a evita riscul unei discriminări pozitive faţă de alte categorii socio-profesionale. Argumentele, oricât de pertinente şi bine fundamentate, nu au fost îndeajuns pentru a justifica, în acest moment, o excepţie generală convingătoare”, se arată în comunicat.
Reforma sistemului de salarizare continuă
„Traversăm un moment dificil, resimţit de noi toţi. Suntem conştienţi de discrepanţa dintre ceea ce se cere şi ceea ce se oferă în schimbul muncii depuse în muzee, teatre, biblioteci sau laboratoare de restaurare. De asemenea, reducerea bruscă a acestui spor riscă să demoralizeze angajaţii şi să afecteze stabilitatea financiară a unora dintre cele mai vulnerabile categorii din sistemul bugetar – angajaţii din cultură, care oricum au cele mai mici salarii în comparaţie cu alte domenii în care s-au acordat sporuri excesive, generând astfel discrepanţe financiare semnificative. Tocmai de aceea, Ministerul Culturii continuă demersurile începute în anul 2023 privind reforma sistemului de salarizare, cu obiectivul clar de a elimina inechităţile care există între lucrătorii din domeniul culturii şi cei din alte sectoare bugetare, astfel încât cultura să nu mai fie tratată ca o Cenuşăreasă a administraţiei publice. Începând cu anul 2023, Ministerul Culturii a participat la toate acţiunile de revizuire a ierarhizării funcţiilor din sectorul bugetar, iniţiate de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale şi coordonate de Banca Mondială. Ministerul a formulat propuneri pentru majorarea coeficienţilor aferenţi funcţiilor prevăzute în grilele existente, incluse în anexele utilizate de instituţiile aflate în subordinea sa. Totodată, au fost întreprinse demersuri pentru corectarea inadvertenţelor existente privind funcţiile similare din instituţii cu grade diferite de anvergură, fiind transmise grile de modificare şi alte propuneri relevante”, afirmă MC
În plus, Ministerul Culturii transmite că va continua demersurile instituţionale pentru a susţine un sistem echitabil, care să recunoască valoarea muncii şi complexitatea meseriilor din cultură.
Responsabilizarea managementului instituţiilor de cultură este esenţială consideră Ministerul Culturii. „În trecut, au existat situaţii în care unele sporuri au fost acordate în mod discreţionar, fără o asumare clară a răspunderii manageriale. Este timpul să ne uităm cu onestitate şi la aceste aspecte: atunci când au fost acceptate beneficii necuvenite, puţini au ridicat semne de întrebare. Astăzi, când se impune o ajustare, este firesc să existe nemulţumiri. Dar dacă vrem să păstrăm ceea ce este esenţial, trebuie, uneori, să renunţăm la ceea ce este conjunctural. Ministerul Culturii consideră că o reformă durabilă se construieşte cu asumare, cu claritate şi cu simţul echilibrului”.
Chiar dacă sporul a fost plafonat, „facem un apel către conducerea instituţiilor de cultură din subordinea autorităţilor centrale şi locale, să creeze un climat normal, să păstreze unitatea şi înţelegerea în instituţii pentru a putea crea actul artistic la acelaşi nivel calitativ, prin măsuri administrative concrete şi prin consultarea constantă a angajaţilor şi a sindicatelor”, transmite MC.
„Toţi cei care activează în domeniul culturii ştiu cât efort se află în spatele fiecărei expoziţii, fiecărui spectacol, fiecărei cărţi restaurate sau colecţii puse în ordine. În spatele acestor realizări se află muncă intensă, pasiune şi sacrificiu. Ştim că, dincolo de imaginea unei biblioteci ordonate sau a unei scene strălucitoare, se află oameni care muncesc în condiţii adesea improprii şi ignorate. De aceea, reafirmăm angajamentul Ministerului Culturii de a apăra şi sprijini valorile umane şi profesionale ale acestui sector. Vom continua să ne facem vocea auzită în Guvern pentru ca domeniul culturii să nu mai fie marginalizat, iar reformele să fie aplicate cu discernământ şi respect pentru oameni. Să nu uităm că România se construieşte şi prin cultură. Iar cultura nu se face singură. Se face cu profesionişti. Cu voi”, este mesajul ministerului Culturii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.