G4Media.ro

Ministerul Culturii a avizat favorabil cercetarea arheologică a epavei de lemn descoperită…

sursa foto: ABADL

Ministerul Culturii a avizat favorabil cercetarea arheologică a epavei de lemn descoperită la Eforie, în timpul lucrărilor de înnisipare

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunţat, joi, că Ministerul Culturii a dat aviz favorabil pentru cercetarea arheologică în mediu uscat a epavei de lemn descoperite în apă, în toamna anului trecut, în zona plajei din Eforie Sud, transmite Agerpres.

După descoperirea epavei, lucrările de înnisipare pe o anumită porţiune au fost întrerupte, ele urmând să fie finalizate în aceste zile.

Pentru a putea fi făcută cercetarea arheologică, epava de lemn a fost împrejmuită, asigurându-se un perimetru corespunzător.

„Astfel că, pentru crearea posibilităţii cercetării arheo blogice a epavei s-a împrejmuit o zonă de forma unui pătrat cu latura de 50 de metri având în centru epava. Pentru siguranţă, perimetrul zonei este protejat cu palplanşe metalice. Nisipul este scos cu ajutorul un excavator, dotat cu sistem de poziţionare, care determină în permanenţă poziţia cupei, astfel încât, să asigure evacuarea până la un nivel de siguranţă faţă de nivelul la care se află epava, restul săpăturii pentru cercetarea arheologică a epavei se va face manual. Pereţii zonei excavate sunt protejaţi împotriva prăbuşirii şi la locul cercetării există în permanenţă un sistem de drenare a apei din infiltraţii pentru a asigura posibilitatea efectuării cercetării arheologice în mediul uscat şi sigur”, a informat ABADL, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Conform sursei citate, anul trecut, la Eforie, până la începutul sezonului estival, au fost finalizate digurile, iar înnisiparea a început în septembrie şi a fost finalizată la începutul lunii decembrie 2022, cu excepţia porţiunii unde a fost găsită epava.

Lucrările de reducere a eroziunii costiere la Lotul 5 – Eforie (Eforie Sud şi Cordon Eforie Nord – Eforie Sud ) care se întind pe o lungime de 5,7 kilometri, de la Portul Belona până la limita cu Unitatea Administrativ Teritorială Tuzla, se desfăşoară în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...