G4Media.ro

Mii de locuitori din Sarajevo au protestat împotriva unei slujbe religioase în…

Mii de locuitori din Sarajevo au protestat împotriva unei slujbe religioase în memoria pro-naziștilor uciși de comuniști în 1945

Câteva mii de locuitori din Sarajevo au protestat sâmbătă împotriva oficierii unei slujbe în Catedrala Catolică din capitala bosniacă, o slujbă religioasă în memoria civililor și soldaților statului pro-nazist croat, executați de partizanii comuniști în 1945.

Slujba a fost oficiată la prânz în circumstanțe tensionate. Anunțul său a provocat o revoltă a majorității partidelor politice din Bosnia, cu excepția formațiunilor croate, precum și a comunității evreiești și a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Cu trei ore înainte de începerea slujbei, unitățile speciale ale poliției au închis orice acces la catedrală. În fiecare an, în luna mai, sunt organizate comemorări ale „tragediei de la Bleiburg” în apropiere de Bleiburg, o localitate din sudul Austriei.

În acest loc, soldații NDH și civilii care i-au urmărit, încercând să ajungă în Austria, s-au predat, în mai 1945, forțelor britanice, care i-au trimis înapoi în Iugoslavia. Mulți civili și soldați au fost masacrați acolo de partizani, mișcarea de rezistență de inspirație comunistă condusă de Tito.

În acest an, comemorările au fost anulate din cauza pandemiei Covid-19. Organizatorii au decis ca slujba să fie oficiată la Sarajevo de către arhiepiscopul Vinko Puljic.

În timpul slujbei, care a reunit douăzeci de preoți și tot atâţia credincioși, câteva mii de oameni au defilat în fața unui monument al memoriei celor 55 de antifasciști spânzurați la Sarajevo în martie 1945 de regimul ustaşilor.

În pofida interzicerii mitingurilor din cauza pandemiei, protestatarii au mers apoi la „Flacăra eternă”, un alt monument dedicat unităților partizanilor care au eliberat Sarajevo în 1945.

„Moarte fascismului, libertate poporului!”, au scandat în fața acestui monument, intonând cântece ale partizanilor.

Peste 10.000 de locuitori ai Sarajevo, în special evrei, precum și sârbi, romi și alții, au fost uciși de regimul ustaşilor (1941-1945) aliat cu naziștii.

Sute de mii de persoane au fost asasinate de acest stat independent croat (NDH), care îngloba toată Bosnia, precum și o parte din Serbia.

Răspunzând criticilor, cardinalul Puljic a subliniat înainte de slujbă că a te ruga pentru sufletele victimelor nu înseamnă a le aproba acțiunile.

Anunțată inițial ca o slujbă pentru victimele „tragediei din Bleiburg”, aceasta a fost oficiată și pentru „toate celelalte victime ale războiului și perioadei postbelice”, a ținut să precizeze cardinalul Puljic în omilia sa.

Potrivit istoricilor independenți, câteva zeci de mii de croați, milițieni ustaşi, dar și civili, au fost uciși în luptă în timpul retragerii lor în Austria sau executați după război de partizanii iugoslavi.

Adunarea de la Bleiburg suscită în fiecare an multe controverse din cauza folosirii simbolurilor naziste de către participanți.

Sursa: La Libre BelgiqueTraducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Sarajevo, capitala Bosniei Herțegovina. Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu doar britanicii. Occidentul a arestat şi trimis lui Stalin o groază de refugiaţi, până şi intelectuali ţarişti fugiţi pe vremea lui Lenin. Dacă ordinul de masacru în Bosnia a venit de la Tito, iar Tito a fost educat în 1935-1936 de Comintern şi NKVD la Moscova, e uşor de organizat reacţii.