G4Media.ro

Mii de angajați IT care lucrau pentru companii americane au finanțat în…

Sursa Foto: Pexels

Mii de angajați IT care lucrau pentru companii americane au finanțat în secret programul de rachete al Coreei de Nord

Mii de angajați IT care lucrau pentru companii americane au trimis în secret, timp de ani de zile, milioane de dolari din salariile lor către Coreea de Nord pentru a fi folosite în programul de rachete balistice al acesteia, au declarat oficiali ai FBI și ai Departamentului de Justiție, citați de Associated Press.

Departamentul de Justiție a declarat că lucrătorii IT trimiși și contractați de Coreea de Nord pentru a lucra remote cu companii din St. Louis și din alte părți ale Statelor Unite au folosit identități false pentru a obține locurile de muncă. Banii câștigați de aceștia au fost direcționați către programul de armament nord-coreean, au declarat liderii FBI în cadrul unei conferințe de presă în St. Louis.

Documentele judiciare susțin că guvernul nord-coreean a trimis mii de lucrători IT calificați care să trăiască în principal în China și Rusia cu scopul de a păcăli companiile din SUA și din alte țări pentru a-i angaja remote. Lucrătorii au folosit diverse tehnici pentru a face să pară că lucrează în SUA, inclusiv plătind americani pentru a le folosi conexiunile Wi-Fi de acasă, a declarat Jay Greenberg, agent special însărcinat cu biroul FBI din St. Louis.

Greenberg a declarat că orice companie care a angajat lucrători IT independenți „mai mult ca sigur” a angajat pe cineva care a participat la această schemă. O purtătoare de cuvânt a FBI a declarat joi că nord-coreenii au încheiat contracte cu companii din SUA și din alte câteva țări.

„Putem să vă spunem că sunt mii de lucrători IT din Coreea de Nord care sunt în această situație”, a declarat purtătoarea de cuvânt Rebecca Wu.

Autoritățile federale au anunțat confiscarea a 1,5 milioane de dolari și a 17 nume de domenii ca parte a investigației, care este în curs de desfășurare.

Reprezentanții FBI au declarat că schema este atât de răspândită încât companiile trebuie să fie foarte vigilente în verificarea persoanelor pe care le angajează, inclusiv să ceară ca persoanele intervievate să fie cel puțin văzute prin intermediul unei înregistrări video.

„Cel puțin, FBI recomandă angajatorilor să ia măsuri proactive suplimentare cu lucrătorii IT la distanță pentru a face mai dificilă pentru actorii răi să își ascundă identitatea”, a declarat Greenberg într-un comunicat de presă.

Lucrătorii IT au generat prin salariile lor milioane de dolari pe an în beneficiul programelor de armament ale Coreei de Nord. În unele cazuri, lucrătorii nord-coreeni s-au infiltrat și în rețelele de calculatoare și au furat informații de la companiile care i-au angajat, a precizat Departamentul de Justiție. De asemenea, aceștia au păstrat accesul pentru viitoarele scheme de hacking și extorcare, a precizat agenția.

Oficialii nu au menționat numele companiilor care au angajat lucrători nord-coreeni fără să știe, nu au spus când a început această practică și nici nu au precizat cum au aflat anchetatorii despre aceasta. Dar autoritățile federale au fost la curent cu această schemă de ceva timp.

În mai 2022, Departamentul de Stat, Departamentul Trezoreriei și FBI au emis un avertisment cu privire la încercările nord-coreenilor „de a obține un loc de muncă în timp ce se prezintă ca fiind cetățeni care nu sunt nord-coreeni”. În aviz se menționa că, în ultimii ani, regimul lui Kim Jong Un „a pus un accent sporit pe educație și formare” în domenii legate de IT.

John Hultquist, șeful departamentului de informații privind amenințările din cadrul firmei de securitate cibernetică Mandiant, a declarat că utilizarea de către Coreea de Nord a liber profesioniștilor IT pentru a ajuta la finanțarea programului de înarmare este în joc de mai bine de un deceniu, dar efortul a primit un impuls de la pandemia COVID-19.

„Cred că lumea post-COVID a creat mult mai multe oportunități pentru ei, deoarece freelancingul și angajarea de la distanță sunt o parte mult mai naturală a afacerii decât erau în trecut”, a spus Hultquist.

Coreea de Nord folosește, de asemenea, lucrători din alte domenii pentru a redirecționa bani pentru programul de înarmare, a spus Hultquist, dar salariile mai mari pentru lucrătorii din domeniul tehnologiei oferă o resursă mai profitabilă.

Tensiunile în Peninsula Coreeană sunt ridicate, în condițiile în care Coreea de Nord a testat peste 100 de rachete de la începutul anului 2022, iar SUA și-au extins exercițiile militare cu aliații săi asiatici, ca răspuns la schimb de replici.

În ultimii ani, Departamentul de Justiție a încercat să demonteze și să dezmembreze o mare varietate de scheme criminale menite să susțină regimul nord-coreean, inclusiv programul său de arme nucleare.

În 2016, de exemplu, patru cetățeni chinezi și o societate comercială au fost acuzați în SUA că au folosit societăți de fațadă pentru a se sustrage sancțiunilor care vizau inițiativele Coreei de Nord în materie de arme nucleare și balistică.

În urmă cu doi ani, Departamentul de Justiție a acuzat trei programatori de calculatoare nord-coreeni și membri ai agenției guvernamentale de informații militare într-o gamă largă de piraterie informatică la nivel mondial despre care oficialii spun că au fost efectuate la ordinul regimului. Oficialii din domeniul aplicării legii au declarat la acea vreme că urmărirea penală a evidențiat motivația bazată pe profit din spatele hacking-ului criminal al Coreei de Nord, un contrast față de alte națiuni adversare precum Rusia, China și Iran, care sunt în general mai interesate de spionaj, de furtul de proprietate intelectuală sau chiar de perturbarea democrației.

În septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut o creștere exponențială a producției de arme nucleare și ca țara sa să joace un rol mai mare într-o coaliție de națiuni care să se confrunte cu Statele Unite într-un „nou Război Rece”, potrivit presei de stat.

În februarie, experții Națiunilor Unite au declarat că hackerii nord-coreeni care lucrează pentru guvern au furat anul trecut active virtuale de o valoare record, estimată între 630 de milioane de dolari și peste 1 miliard de dolari. Grupul de experți a afirmat într-un raport că hackerii au folosit tehnici din ce în ce mai sofisticate pentru a obține acces la rețelele digitale implicate în finanțele cibernetice și pentru a fura informații care ar putea fi utile în programele nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord de la guverne, persoane fizice și companii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează