G4Media.ro

Mihailo Podoliak: Dacă Rusia nu va fi înfrântă, atunci va încerca să…

Sursa foto: president.gov.ua

Mihailo Podoliak: Dacă Rusia nu va fi înfrântă, atunci va încerca să joace și cartea separatismului transnistrean pentru a-și pune în aplicare planurile agresive îndreptate împotriva statelor sudice de pe continentul european

Federația Rusă va provoca mereu războaie, va escalada unde va putea, nu doar în Ucraina dar și în alte teritorii, va ataca și alte state. Federația Rusă poate exista doar în stare de război, pentru a-și putea controla propria populație”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, într-un interviu acordat TVR Moldova.

Redăm mai jos un fragment relevant din interviu:

Rep: Republica Moldova se confruntă încă din anul 1992 cu secesionismul și am putea spune că primul război hibrid al Rusiei s-a purtat contra Republicii Moldova. Este Transnistria un motiv major de îngrijorare pentru Kiev? Cum vedeți evoluția și rezolvarea acestui conflict înghețat?

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: Orice regiune separatistă, orice enclavă criminală, ori regiunea transnistreană cu siguranță este un asemenea element, reprezintă o problemă pentru regiune. În spatele unor asemenea enclave stă Federația Rusă care, subliniez, nu propune nimănui relații de parteneriat pe picior de egalitate, nu propune cooperare cum ar fi în domeniul dezvoltării tehnologiilor moderne, ci doar încearcă să influențeze o regiune sau alta prin intermediul unor asemenea enclave.

Este clar că asemenea tipuri de formațiuni va crea probleme și pentru noi, dar și pentru Moldova, România și alte state. Din punctul meu de vedere, soluționarea problemei transnistrene poate fi realizată pe cale pașnică doar cu o condiție, ca Rusia să piardă în războiul din Ucraina.

Cum Rusia pierde în război, statul rus va trece prin unele transformări interne, prin procese dificile de resetare a elitelor politice. Cu alte cuvinte, elitele regimului Putin vor pleca, care, subliniez, sunt interesate în război total și nesfârșit și generarea de riscuri pe continentul european. După aceste procese de transformare, se vor rezolva multe alte probleme, inclusiv existența enclavelor criminale printre care și Transnistria.

Oricare alte variante, cum ar fi păstrarea Rusiei în actualul format politic, neînfrângerea acesteia în război, vor perpetua existența unor astfel de enclave. Prin aceste enclave, Rusia va încerca la diferite etape să influențeze și situația politică internă din Moldova. Noi știm că și în timpul invaziei totale în Ucraina, Rusia a încercat să pună la cale un fel de lovitură de stat în Moldova, repet un fel de lovitură de stat deoarece nu aveau resurse suficiente.

Dacă Rusia nu va fi înfrântă, atunci va încerca să joace și cartea separatismului transnistrean pentru a-și pune în aplicare planurile agresive îndreptate împotriva statelor sudice de pe continentul european. Trebuie să înțelegem că Rusia, dacă nu va fi înfrântă în acest război, nu se va întoarce în situația de până la 24 februarie 2022. Rusia nu va mai încearca să se prefacă a fi un stat de drept și care respectă Dreptul Internațional.

Federația Rusă a renunțat la decorul democrațieii și va cere în mod constant și agresiv de la alte state teritorii, influență asupra unor partide politice, își va dori un control mai profund și o dominație mai mare în spațiul ex-sovietic, inclusiv în Republica Moldova, utilizând inclusiv pârghia separatismului transnitrean.

Rep: În Republica Moldova, 2024 și 2025 sunt ani electorali. Ce sfaturi aveți pentru autoritățile de la Chișinău pentru a împiedica potențiale implicări ale Rusiei în procesul electoral? La ce ar trebui să se aștepte Republica Moldova din partea Rusiei în perioada următoare?

Mihailo Podoliak: Nu doar vă puteți aștepta la implicarea Rusiei în alegeri. Cu siguranță veți avea implicare din partea ei. Federația Rusă va încerca într-un mod foarte activ să se implice în procesele politice din Republica Moldova, cu atât mai mult că există partide pro-ruse la Chișinău, care sunt total corupte de către Rusia. Sunt bani murdari rusești, care merg la organizații din societatea civilă.

Sfatul meu este foarte simplu. Lichidați toate Organizațiile Non Guvernamentale pro-rusești, Mișcările, organizațiile rusești cum ar fi Centru de Cooperare cu Rusia și înăsprirea cerințelor pentru partidele politice în ceea ce privește orientarea ideologică și a idealurilor pe care le promovează.

Analiză mult mai detaliată a intențiilor reale ale unor politicieni, pe care nu-i pot numi politicieni persoanele care fac anumite acțiuni în interesul Federației Ruse. În caz contrar, riscați să aveți nu doar tentative de implicare în procesele electorale, dar vă puteți aștepta și la acțiuni agresive pe străzile orașelor din Republica Moldova.

Rep: Și ultima întrebare. Aș vrea să vă rog să comentați ultimele știri care apar în spațiul public, precum că președintele Ucrainei, domnul Zelensky, ar dori înlăturarea de la conducerea Armatei ucrainene a domnului Zalujniy. Trebuie să ne așteptăm la schimbări la nivelul comandamentului Forțelor armate ale Ucrainei sau, din nou, este vorba despre unele implicări din partea Moscovei?

Mihailo Podoliak: Nu este vorba despre influențe rusești. Cu siguranță, propaganda rusă folosește orice subiect pentru demotivarea oamenilor din Ucraina și din întreaga Europă. În ceea ce ține de orice decizie în coordonarea armatei, o să mă refer la declarațiile președintelui Zelensky, care a spus că după doi ani de război, punctul în care ne aflăm acum este unul foarte dificil și trebuie analizăm și să regândim ceea ce facem în continuare, să decidem încotro mergem, ce decizii tactice și operative vom lua, inclusiv în ceea ce privește modul în care vom acționa pe front pentru a ne atinge scopurile strategice.

Domnul președinte a spus că, dacă vor fi necesare unele decizii privind schimbări de cadre, acest lucru nu se referă doar la blocul militar și de securitate, dar și în alte sectore de conducere, atunci aceste decizii vor fi luate. Subliniez, domnul președinte a declarat că avem nevoie de eficiență în ceea ce facem, deoarece doi ani de război este o perioadă de timp foarte lungă. Răspunzând la întrebarea despre domnul Zalujniy, pot să vă spun că decizia nu a fost încă luată, în momentul în care această decizie va fi sau poate nu va fi, atunci o vom comenta în detalii. Trebuie să fixez un lucru.

Dacă vorbim despre verticala militară, atunci responsabilitatea politică pentru tot ceea ce se întâmplă în legătură cu războiul, succesele sau insuccesele în anumite operațiuni, respunsabilitatea cade pe umerii președintelui în calitate de Comandant suprem al Forțelor Armate. Verticala de supunere a comandatului Armatei, a comandanților direcțiilor operative și a membrilor Marelui Stat Major, toți se supun președintelui. Astfel, președintele are dreptul să decidă asupra oricăror schimbări de cadre.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...