G4Media.ro

Mihăilă îi răspunde lui Rafila: În PNRR sunt prevăzute construcții noi de…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mihăilă îi răspunde lui Rafila: În PNRR sunt prevăzute construcții noi de spitale până în 2026 și dotări în secțiile ATI de nou-născuți și pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale până în 2024. Nici vorbă de aparatură înainte de construcții

Fostul ministru USR al Sănătății Ioana Mihăilă răspunde acuzațiilor actualului ministru PSD Alexandru Rafila, marți, într-o postare pe Facebook, explicând că în PNRR sunt prevăzute construcții noi de spitale până în 2026 și dotări în secțiile ATI de nou-născuți și pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale până în 2024, nici vorbă de aparatură înainte de construcții.

Ioana Mihăilă precizează și că este parțial adevărată afirmația lui Alexandru Rafila că majoritatea investițiilor în spitale se concentrează în anumite regiuni ale țării, „pentru că, din păcate, anumite regiuni ale țării nu au avut «noroc» de autorități locale care să propună și să transmită proiecte”.

Fostul ministru USR menționează că, de exemplu, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, „care face acum mare scandal încercând să își mascheze nepăsarea și incompetența, a anunțat în presa craioveană prin aprilie 2021 că a asigurat finanțare pentru demararea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru un spital de pediatrie. Asta înseamnă probabil că acum, în 2022 ar putea avea niște studii care ar fi trebuit la început de 2021. E doar o întârziere de un an de zile”.

Mihăilă precizează că au fost luate în calcul doar proiectele care pot fi finalizate până în 2026, pentru că altfel se pierde finanțarea.

Postarea Ioanei Mihăilă:

Ieri, ministrul PSD al Sănătății ne-a arătat o prezentare despre PNRR. Deși pare că dorește să înțeleagă despre ce este vorba, tot nu dă semne că ar vrea să depășească stadiul de a da vina pe cei care chiar au obținut banii pentru țara noastră. Vreau să cred că face acest lucru nu pentru că acum are dânsul mult de muncă, ci că vrea cu adevărat să priceapă ce e acolo. Că altfel nu-mi explic de ce căuta în continuare greșeli în PNRR Sănătate.

Referitor la conferința de presă, ce evocă domnul ministru că ar fi inadvertențe sunt doar dificultăți ale dumnealui sau ale consilierilor dumnealui de înțelegere a textului.

Vreau să lămuresc 2 aspecte care au fost amintite ieri:

1. ”Termenul pentru investițiile în aparatură este 2024, pe când termenul pentru finalizarea construcțiilor este 2026”.
Dacă ar fi citit atent domnul ministru, ar fi văzut că investiția 2, cea în infrastructură spitalicească este de fapt constituită din 3 linii distincte de investiții:

▶️ În construcții noi de spitale sau corpuri de spitale, inclusiv dotările aferente – cu o alocare totală de 1.7 mld euro; termen de finalizare: august 2026
▶️ În dotări menite să reducă riscul de infecții nosocomiale (exemplu: aparatură de sterilizat, de curățenie, sisteme de ventilație pentru blocuri operatorii, etc) cu o alocare de 150 milioane de euro – termen semestrul 1, 2024
▶️ În renovarea și dotarea secțiilor de terapie intensivă nou-născuți, inclusiv în ambulanțe de transport pentru nou-născuți, cu o alocare de 80 milioane euro – termen semestrul 2, 2024.

Deci nici vorbă de aparatură înainte de construcții, așa cum încerca domnul ministru să transmită.

2. ”Majoritatea investițiilor în spitale se concentrează în anumite regiuni ale țării”. Asta este parțial adevărat, pentru că, din păcate, anumite regiuni ale țării nu au avut ”noroc” de autorități locale care să propună și să transmită proiecte.
Am așteptat pentru proiecte până în martie 2021; apelurile au fost transmise și în 2020 de către ministrul Boloș și în ianuarie 2021 de către ministrul Ghinea, iar noi am centralizat toate proiectele de construcții noi care erau la un anumit grad de maturitate (teren identificat și cu acte în regulă, studii tehnice – orice documentații tehnice sau studii de prefezabilitate existente), excluzând proiectele care erau doar la stadiu de poveste cu ce ne dorim, fără nici un pas concret efectuat până în acel moment. În luna mai am mai făcut o verificare a proiectelor selectate, cu scopul de a include în listă doar proiecte care au șanse să se finalizeze până în august 2026. Pentru că dacă nu sunt finalizate, banii sunt pierduți.

Și ca să dau un exemplu concret: doamna Olguța, care face acum mare scandal încercând să își mascheze nepăsarea și incompetența, a anunțat în presa craioveană prin aprilie 2021 că a asigurat finanțare pentru demararea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru un spital de pediatrie. Asta înseamnă probabil că acum, în 2022 ar putea avea niște studii care ar fi trebuit la început de 2021. E doar o întârziere de un an de zile. Această întârziere poate nu contează pentru dumneaei, care e obișnuită, de la colegii din PSD să trâmbițeze că face spitale și să nu facă nimic, dar ce să vezi, contează pentru Comisia Europeană, care NU VA PLĂTI BANII pentru proiecte finalizate după expirarea termenului, adică august 2026.

Revin la citirea PNRR. Domnul Rafila are acum ocazia să finalizeze criteriile de prioritizare. Dacă ar fi știut să citească PNRRul, acel document PUBLIC, de pe siteul MIPE, la Sectiunea 12, documentul “C12 Sanatate, versiunea extinsa”, începând cu pagina 50, ar fi văzut că:

“Ministerul Sănătății a identificat proiectele POTENȚIALE, în scopul evaluării eligibilității finanțării acestora prin fonduri PNRR.”

Dar și că: “Selecția proiectelor care fac obiectul finanțării prin PNRR se face în baza unei metodologii de prioritizare. Metodologia va fi elaborată cu ajutorul unor experți și supusă unei aprobări interministeriale.”

Exact ce are de muncă domnul Rafila în acest moment (Prioritizarea investițiilor în infrastructura spitalicească).

Pe baza criteriilor de prioritizare se pot selecta acele spitale care răspund cel mai bine nevoilor comunității, acele locații unde poate fi atrasă resursă umană calificată, acele orașe unde finanțările nu se ”dublează” prin susținerea unor proiecte similare, acele clădiri care au acum un risc mare asociat funcțiunii de spital.

Deci, domnule Rafila, treceți la treabă!

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

    • Mihailă e de vină pentru dezastrul din sănătate nu gașca de banditi bolșevici PCR-USL care a jefuit 32 e ani .

    • Uauù! Distrusa asta îl cearta pe maestrul ei prafila!
      A lăsat săraca o moștenire importantă în cele 5 minute cât a fost ministreasa!
      Majoritatea usr iștilor sunt pacienți pe la socola!
      Ei își beau ceaiul cu prietenii aurolaci și uneori prizează pe nas „făină „!

    • Eu zic să vorbească despre epilarea inghinală, adică despre ceva la care se pricepe! 😁

  1. Ca un adevarat usl-ist, Rafila incearca doar sa fure acei bani fara sa faca niciun spital.

    • Iara mi-au dat astia drumul de la Balaceanca. Ce noroc am.
      MARIUSică vrei sa mi-o dai la ochiul 💩? I-as prefera pe Simion sau pe Putin, dar la astia nu am acces.

  2. La fel ca Mihaila si VV!

  3. N-o meritați voi pe Mihăilă ministru, nu, voi îl meritați pe Bănicioiu, să spună lumii că „avem de toate”, în timp ce voi muriți în spital.

    • S-a vazut „performanta” doamnei.
      NULA.
      Sa cante la alta masa. Degeqba se zvarcoleste acu.
      Ministrii USR au fost pe nicaieri. In afara de gargara ieftina cu „fara penali”(ei fiind fruntasi) cu care i-au aburit pe romani,ZERO.

  4. Pai pupați moaștele lui Iohannis că el a adus la putere vechiul USL de dacă l-ați amenințat cu suspendarea etc

  5. Dacă se vor ocupa ca de pandemie deja ştim câte spitale vor construi, exact câte din alea regionale au făcut.
    Măi nouă ne e frică să nu înţeleagă greşit şi să înţeleagă că trebuie să facă spitale machete de banii ăia că de la ăştia te poţi aştepta la orice.
    Rafila tată ai găsit sticul să te apuci de treabă?

  6. Rafila, ce rusinos, dacă nu ridicol să nu pricepi ce scrie în PNNR-ul ăsta! 9Unii au putut să-l scrie, iar tu nu poti să întelegi ce scrie acolo? Îmi aduci aminte de un banc: șoarecele cand nu poate intra în gaură își mai leagă și clopoțel de coadă. Cel puțin nu mai vorbi la tv de PNNR că te faci de ras.

    • Rafila intelege foarte bine ce scrie acolo. Insa usl-ul niciodata nu va contrui ceva pentru tara asta. Iar cum din PNRR nu se pot fura bani, atunci sta si latra toata ziua pe la latrine/guitzatv impreuna cu budai.

  7. Gargaragiul rafila nu cred ca s-a obosit sa citeasca PNNR ul.
    Ne dam seama ce-ar fi iesit daca PNNR ul ar fi fost facut de marii „specialisti ” ai psd ului.

  8. USR-istii mai rai ca ciuma! Sper sa dispară sa nu mai auzim de ei.

    • @Sandu, in cazul in care nu ti-ai dat seama, tot PSD conduce Romania, acelasi care a facut o gramada de spitale regionale. Pe langa Ciuma Rosie si Galbena, USR sunt o banala raceala.

    • PARAZITULE ai vrea tu! USR 80%

  9. Dragi romani, stiti prea bine ceea ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani. Daca va bazati pe experienta personala si nu va mai lasati inteligenta jignita, veti ajunge la o singura concluzie.

  10. Dar Rafila asta nu are treaba pe la minister, e cumva angajat sa comenteze PNRR, nu sa construiasca spitale? Vad ca doar asta face. Comenteaza. Daca e asa sau nu vrea, nu poate, sa lase pe altcineva care vrea si poate.

  11. De ce nu a făcut doamna Mihăilă cu partidul ei de sataniști cât a foat ministru ??? Lecții toata lumea stie sa dea, de eroi după razboi suntem sătui, sa ne lase in pace cu Sataniștii ei, sa mearga la Bruxelles ca acolo e familia lor, țara noastra sa o lase in pace ca e creștin ortodoxa, e grădina Maicii Domnului🙏

  12. PNRR=esec garantat…monstruoasa coalitie va face orice ca PNRR sa nu aiba nici o sansa!

  13. Mai tineti minte?!
    DIGI 24: „Presedintele Iohannis: „Am obţinut pentru România 80 miliarde euro”. Orban:„Vom avea o dezvoltare accelerată”.
    26.11.2020
    Președintele Klaus Iohannis a declarat la lansarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare că modelul axat pe consum a neglijat tocmai investiţiile, care sunt baza unei ţări, iar lipsa de investiţii în educaţie, sănătate sau infrastructură este rezultatul unei politici defectuoase, care nu trebuie să se mai repete.
    „În 2020 am pus deja bazele schimbării şi vom continua această abordare într-un ritm susţinut în anii următori. Doamnelor şi domnilor, în urma unor negocieri intense şi complicate la o reuniune a Consiliului European din luna iulie, am REUSIT să obţin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de MILIARDE de euro pentru următorii 9 ani. Aceste fonduri reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România pe termen mediu şi lung. Am lucrat, împreună cu Guvernul liberal, în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită să acceseze din timp facilitatea pentru redresare şi rezilienţă, instrument financiar unic în istoria de până acum a UE”, a subliniat Iohannis.