G4Media.ro

Meta va suprima CrowdTangle, un software esențial pentru cercetătorii și jurnaliștii care…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Meta va suprima CrowdTangle, un software esențial pentru cercetătorii și jurnaliștii care urmăresc dezinformările online

CrowdTangle, un program software considerat esențial pentru depistarea și analiza dezinformării pe Facebook și Instagram, va fi scos din uz de către gigantul rețelelor de socializare Meta, spre disperarea multor cercetători și jurnaliști în acest an electoral major, scrie Le Figaro.

Meta a declarat că CrowdTangle nu va mai fi disponibil după 14 august, cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile din SUA. Compania cu sediul în Palo Alto intenționează să îl înlocuiască cu un nou instrument care, potrivit cercetătorilor, nu are aceeași funcționalitate.

De ani de zile, și în special în timpul ciclurilor electorale anterioare, CrowdTangle le-a permis utilizatorilor săi să monitorizeze în timp real răspândirea teoriilor conspirației, a incitării la violență și a campaniilor de manipulare dirijate din străinătate. Potrivit experților, eliminarea instrumentului face parte din tendința actuală a marilor platforme digitale de a reduce transparența. O tendință care este cu atât mai îngrijorătoare cu cât alegerile sunt propice difuzării de informații false care subminează procesul democratic.

„Într-un an în care aproape jumătate din populația lumii urmează să voteze, eliminarea accesului la CrowdTangle va limita grav monitorizarea independentă a pagubelor” provocate de dezinformare, a declarat Melanie Smith, director de cercetare la Institutul pentru Dialog Strategic. „Acesta este un pas serios înapoi pentru transparența pe rețelele sociale”.

„Amenințare directă” la adresa integrității alegerilor

Meta se pregătește să înlocuiască CrowdTangle cu o nouă bibliotecă de conținut, ceea ce este contestat de mulți experți, inclusiv de fostul director executiv al CrowdTangle, Brandon Silverman. Acesta menționează că noul program este încă în curs de dezvoltare: „Este o tehnologie complet nouă pe care Meta trebuie încă să o construiască pentru a proteja integritatea alegerilor”.

Meta a achiziționat CrowdTangle în 2016. Grupul recunoaște că, în timpul alegerilor din 2019 din Louisiana, instrumentul a ajutat oficialii să identifice informații false, cum ar fi orele inexacte ale secțiilor de votare. Iar în timpul alegerilor prezidențiale din 2020, Facebook a oferit instrumentul oficialilor electorali din SUA din fiecare stat pentru a-i ajuta să „identifice rapid dezinformarea, interferența”. De asemenea, CrowdTangle pune la dispoziția publicului tablouri de bord pentru a urmări ce publică principalii candidați pe paginile lor oficiale și de campanie.

Într-o scrisoare deschisă către Meta, Fundația Mozilla, o organizație globală non-profit, a cerut ca serviciul să fie păstrat cel puțin până în ianuarie 2025. „Desființarea CrowdTangle în timp ce biblioteca de conținut nu dispune de o mare parte din funcționalitățile de bază ale CrowdTangle subminează principiul fundamental al transparenței” și reprezintă o „amenințare directă” la adresa integrității alegerilor, se arată în scrisoarea semnată de zeci de observatori și cercetători.

Informații neplăcute

Pentru purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, afirmațiile din scrisoare sunt „pur și simplu neadevărate”. El asigură că biblioteca de conținut va conține „date mai cuprinzătoare decât CrowdTangle” și că va fi pusă la dispoziția cadrelor universitare și a organizațiilor electorale non-profit. O altă îngrijorare este că Meta, care se concentrează pe platformele sale mai degrabă pe divertisment decât pe știri și politică, nu va pune acest nou instrument la dispoziția presei. În trecut, jurnaliștii au folosit CrowdTangle pentru a investiga crize de sănătate publică, abuzuri ale drepturilor omului și dezastre naturale.

Decizia companiei mamă a Facebook și Instagram vine după ce numeroși jurnaliști au folosit CrowdTangle pentru a raporta informații neplăcute despre companie, în special despre dificultățile acesteia în moderarea conținutului pe platformele sale și despre abundența de jocuri piratate pe aplicația sa de jocuri video.Organizațiile terțe care participă la programul Meta de verificare a faptelor, inclusiv AFP, vor avea acces la biblioteca de conținut. Dar alți cercetători și organizații non-profit vor trebui să solicite accesul sau să caute alternative costisitoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Am vazut „cercetatorii” si „jurnalistii” la treaba in epoca Covid19. Nu e nicio pierdere.