G4Media.ro

Medic imunolog, inventatoarea Polidin-ului: N-am avut niciodată vreo îndoială în privința eficienței…

Sursa Foto: RFI/ Digi24

Medic imunolog, inventatoarea Polidin-ului: N-am avut niciodată vreo îndoială în privința eficienței vaccinurilor/ Cred că vaccinarea anti-Corona va deveni una periodică, precum vaccinarea împotriva gripei

Medicul imunolog Sylvia Hoișie este ferm convinsă de eficența vaccinurilor anti-Covid. Supranumită inventatoarea Polidin-ului, dr Hoișie, azi în vârstă de 93 de ani, explică într-un interviu acrodat jurnalistului Petru Clej, de la RFI, pe ce se bazează încrederea ei.

Reporter: Recent v-ați vaccinat anti-Covid. Ați avut vreun efect secundar?

Sylvia Hoișie: Experiența vaccinării cu produsul Pfizer a fost foarte interesantă. Am dorit mult să ajung la vaccin și m-am bucurat că m-am putut înscrie fără dificultăți pe platforma națională. La spitalul unde am fost programată totul s-a desfășurat conform programului, atât la vaccinarea cu prima doză, cât și la așa-zisul rapel. Am înțeles că și în alte centre de vaccinare din Iași lucrurile au fost bine organizate, ba chiar mai bine decât în cel pe care mi l-am ales. N-am resimțit nici un efect secundar.

Reporter: Din studiile efectuate până acum în campaniile de vaccinare avansate – Israel, Marea Britanie – sunteți încrezătoare că vaccinurile anti-Covid sunt eficiente? Și dacă da, în ce fel?

Sylvia Hoișie: N-am avut niciodată vreo îndoială în privința eficienței vaccinurilor, căci nu doar din istoria medicinei, ci și din experiența mea de medic de laborator știu cât bine au făcut și fac ele oamenilor. Am lucrat eu însămi în colective care au preparat, la Iași, vaccinuri: anti-tularemic, anti-tetanic, anti-holeric.

Am vrut în deplină cunoștință de cauză, eu și toți ai mei, să ne vaccinăm anti-Covid. La fel de bine știm însă și că eficiența nici unui vaccin nu va fi vreodată de sută la sută, căci interacțiunea dintre produs și individ depinde de starea fizică a fiecăruia din cei vaccinați. Dar pentru majoritatea oamenilor orice vaccin oferă organismului o armă puternică, protecția imunitară, în confruntarea cu agenții patogeni.

Reporter: Ați condus echipa de cercetători care a pus la punct preparatul Polidin în 1966, care a fost folosit până în 2012. Credeți că noul Polidin poate fi util în combaterea Covid?

Sylvia Hoișie: Am făcut parte din echipa mixtă, de la București și Iași, care a lucrat la elaborarea și experimentarea produsului pe care l-am numit Polidin – un preparat imunomodulator, sub formă de ser injectabil, destinat să întărească la modul generic imunitatea organismului uman în fața mai multor categorii de infecții. După omologarea sa în 1966 am condus până în 2003 activitatea de producție a acestuia, care s-a desfășurat la filiala din Iași a Institutului „Ion Cantacuzino“.

În a doua parte a anilor ’80 am reușit, printr-o nouă serii de studii efectuate la noi, să îmbunătățim formula Polidinului, propunând un produs administrabil pe cale orală, pe care l-am numit Orostim și care a intrat în producție tot la Iași la începutul anilor ’90.

Noi l-am conceput ca pe un preparat medical; actuala echipă bucureșteană a Institutului a început producerea Orostimului, considerat de unii ca un „nou Polidin“, sub formă de supliment alimentar. Sunt convinsă că este la fel de eficient pe cât a fost și cel produs de noi la Iași, adică are capacitatea de a fortifica organismul uman de toate vârstele, într-o măsură considerabilă, cu deosebire în fața infecțiilor respiratorii. Pot să îndrăznesc presupunerea că un organism cu imunitatea astfel stimulată este mai puțin vulnerabil chiar și în fața Coronavirusului.

Reporter: Credeți că Coronavirus va fi neutralizat sau va deveni endemic?

Sylvia Hoișie: Nu cred, pornind din nou de la exemplele de care istoria medicinei abundă, că acest virus va fi complet eradicat. Dar cu cât va crește ponderea populației imunizate cu anticorpi, cu atât el va deveni mai puțin periculos, chiar și dacă, prin mutanți, va încerca să-și conserve virulența. După părerea mea, el va evolua pe un drum asemănător cu virusul gripei, și de aceea cred că vaccinarea anti-Corona va deveni una periodică, precum vaccinarea împotriva gripei.

Reporter: Cum a schimbat pandemia Coronavirus medicina?

Sylvia Hoișie: Urmăresc cu curiozitate și admirație creativitatea, inventivitatea celor care au reușit, într-un timp foarte scurt, să ofere primele vaccinuri care și-au probat deja eficiența împotriva Coronavirusului. Este pasionantă, de exemplu, modalitatea celor de la Pfizer și de la Moderna de a lucra cu material genetic, așa-zisul ARN-mesager, pentru a provoca un răspuns imunizant din partea organismului uman.

Medicina a primit prin aceste cercetări, dar și prin mijloacele materiale și tehnice puse lor la dispoziție, un impuls decisiv, care, poate, prin experiența acumulată, ar putea câștiga într-o bună zi bătălia, încă în desfășurare, cu alte boli grave, poate chiar și cu cancerul.

Sursa: RFI

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Fac parte din generația care a prins din plin perioada de glorie a polidinului,te scula din morți o singură doză. Păcat că nu se mai face, pentru că de, trebuie să ceri voie la UE (mănânci,te caci,ceri voie)

  2. Pentru cine nu stie, surpriza, polidinul este un vaccin! Preparat polibacterian, din bacterii inactivate termic.
    @Valy – Nu stiu cine nu doreste polidinul, daca e sa fim corecti. Da, ca sa se reia productia (cica se doreste) trebuie o reautorizare la standarde UE, ceea ce nu e rau. Insa reactualizarea asta nu e asa de complicata, putea fi facuta pana acum, dar exista factori de decizie in Romania care tergiverseaza procesul din motive pe care nu le inteleg.

  3. Propaganda provaccinare! Nu mai stiu pe cine sa mai foloseasca. Tot a spus un adevar, vaccinare sezoniera!

  4. Cum, mai?
    Voi o intrebati pe baba asta, cu studii de imunologie!, despre vaccinuri?

    Ia mai bine intrebati-o pe tuta Sosocata, ca ea le stie mai bine. N-are ea studii, dar compenseaza cu comportamentul de toapa. Si asta are valoare zilele astea, nu studiile…
    Sa ai gura mare conteaza acum, nu studiile! Originea sanatoasa!

    PS. Pentru analfabetii functionali, eram sarcaastic!

  5. ramane de vazut eficienta „vaccinurilor” anti-corona

  6. La cum arată, e un exemplu pentru noi toți de sănătate. Nimic personal, tot respectul pentru doamna.