
Medicul Bogdan Niţescu susține că e nevoie de ”supraspecializarea” în medicină / „Nu văd lucrul ăsta ca pe o plafonare, ci o văd ca pe o relaxare. Din moment ce eu fac doar chestia asta, o fac şi bine”
Medicul Bogdan Niţescu, medic specialist Chirurgie Plastică la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri Bucureşti, spune că nu este de acord cu supraspecializarea medicilor şi că este important să urmeze o singură specializare pe care să o facă bine şi relaxat, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Întrebat luni seară, la Medika TV, cât este de important să avem medici nişaţi, mai ales într-un spital de profil, dr. Bogdan Nişescu a subliniat importanţa acestor medici.
”Cred că este foarte important. Cred că, în 2025, nu mai putem să fim medici pentru tot panelul de operaţii care există într-o specialitate. Vedem asta din ce în ce mai acut în medicina vestică, în Franţa, în Anglia, în Marea Britanie, în SUA şi din ce în ce mai multă lume se supraspecializează şi apar aşa anumitele supraspezializări, ceea ce, din punctul meu de vedere, e clar că conduce o direcţie favorabilă pentru pacient, în primul rând, pentru că rata de eşec e mult mai mică. Pe de altă parte, încă există în România această imagine şi riscul pe care îl avem ca şi chirurgi de a ne plafona poate puţin dacă ne ducem într-o singură direcţie. Însă, eu nu văd lucrul ăsta ca pe o plafonare, ci o văd ca pe o relaxare. Din moment ce eu fac doar chestia asta, o fac şi bine, sunt şi relaxat când fac procedura respectivă sau dacă mă axez pe patologia respectivă. O fac mai repede, o fac mai eficient şi în beneficiul pacientului şi până la urmă şi al meu, că ştiu totul despre acea situaţie”, a precizat Bogdan Niţescu.
Medicul consideră că e important să existe specialişti nişaţi în spitalele de urgenţă.
”Cred că este important, cred că ar trebui să avem oameni dedicaţi acestor tipuri de patologie, însă în sistemele medicale vestice, despre care vorbeam mai devreme, există spitale întregi specializate pe una dintre aceste supraspecializări. Cum ar fi, de exemplu, la nivel de Bucureşti, unde avem şapte sau opt spitale care au cameră de gardă de urgenţă pentru chirurgie plastică, unul s-ar ocupa doar de arsuri, unul s-ar ocupa de chirurgia mâinii, unul de patologie traumatică. Sau, dacă nu, am putea să găsim una – două supraspecializări într-un spital. Nu ştiu cât este de eficient, pentru că nu pot să vorbesc din punct de vedere al managementului spitalicesc, însă cred că pentru noi, ca medici şi pentru pacienţi, ar fi mai eficient”, a adăugat Bogdan Niţescu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank