G4Media.ro

Medicina deschide luni sezonul Premiilor Nobel 2022

Medicina deschide luni sezonul Premiilor Nobel 2022

Tratamente pentru cancerul de sân? Vaccinuri cu ARN mesager? Progrese în detectarea bolilor? Premiul Nobel pentru Medicină deschide luni sezonul celebrelor distincții filantropice, sub umbra întunecată a unui război în desfășurare în Europa, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Născute în optimismul Belle Epoque, în urmă cu peste 120 de ani, Premiile Nobel se acordă acum într-un an încărcat de tragedii.

Premiul pentru medicină sau fiziologie este anunțat în jurul orei 09.30 GMT la Stockholm. Fizica va urma marți, chimia miercuri, iar apoi cele două premii cele mai așteptate: literatura joi și pacea vineri, singurul premiu anunțat la Oslo.

Premiul pentru economie, o creație mai recentă, va încheia lunea viitoare ediția 2022.

Pentru medicină, numele unei femei este menționat cu regularitate în acest an de către experții în predicții: cel al geneticianului american Mary-Claire King.

În 1990 a descoperit o genă responsabilă pentru cancerul de sân, cea mai frecventă tumoare malignă la femei.

La 76 de ani, ea ar putea fi încoronată alături de alți pionieri ai unui anticorp terapeutic împotriva cancerului de sân, compatriotul ei Dennis Slamon și germanul Axel Ullrich, creatorul tratamentului trastuzumab.

Dacă juriul Nobel va renunța la tendința sa precaută de a încorona descoperiri vechi, o altă femeie are o șansă bună pentru rolul său împotriva pandemiei Covid-19.

Dominația masculină

Deja laureată a aproape tuturor celorlalte premii medicale importante din ultimii doi ani, americanca de origine maghiară Katalin Kariko, mult timp o cercetătoare marginalizată, ar putea să primească premiul pentru rolul său de pionierat în domeniul vaccinurilor ARN mesager.

„Nu este vorba doar de beneficiul direct pe care ni l-a adus acest lucru în fața pandemiei, ci și de prima dintr-o serie de aplicații foarte promițătoare ale acestei tehnologii”, spune Ulrika Björksten, șefa departamentului de știință de la radioul public suedez.

Dacă va câștiga premiul pentru vaccinuri, ar putea fi încoronată alături de colegul ei american Drew Weissman și de canadianul Pieter Cullis.

Anul trecut, premiul a fost acordat celor doi americani, David Julius și Ardem Patapoutian, pentru descoperirile lor privind funcția tactilă.

Un premiu legat de fiziologie, ceea ce sugerează un premiu mai mult medical în acest an, potrivit lui David Pendlebury. Șeful organizației Clarivate menține o listă atent supravegheată de zeci de nobeliști pentru premiile științifice.

În acest an, el a invocat trei nume: Dr. King, Dr. Slamon și Yuk Ming Dennis Lo din Hong Kong.

Acest pionier a dezvoltat un diagnostic prenatal neinvaziv, limitând necesitatea unei amniosinteze mai ample.

Cu ajutorul acestei tehnici, a apărut o serie de așa-numite „biopsii lichide”. „Cu o simplă probă de sânge sau de plasmă sanguină se pot detecta tot felul de posibile probleme sau boli”, spune Pendleblury.

În ultimele decenii, cercetătorii americani sau cu sediul în SUA domină încă în mare măsură premiile Nobel pentru știință, în ciuda eforturilor juriilor de a premia mai multe femei.

Anul decernării Premiului Nobel 2021 nu a făcut excepție, cu 12 laureați și o singură femeie. Toate premiile pentru știință au fost acordate bărbaților.

Anti-Putin?

Pentru literatura de joi, criticii intervievați de AFP înclină spre un nume mai cunoscut, după ce doi laureați au ieșit din umbră recent, poeta americană Louise Glück în 2020 și romancierul britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah anul trecut.

Americanca Joyce Carol Oates, franțuzoaicele Annie Ernaux sau Maryse Condé, rusoaica Ludmila Ulitskaïa sau canadianca Margaret Atwood sunt numele frecvent invocate.

Pe site-urile de pariuri, francezul Michel Houellebecq este în prezent favorit. El îl devansează pe Salman Rushdie, victima unei tentative de asasinat în luna august.

Însă premiul pentru pace este cel care se așteaptă să aibă cel mai mare impact și în acest an.

După premierea ziaristului Dmitri Muratov – alături de colega sa filipineză Maria Ressa – va acorda comitetul norvegian un premiu anti-Putin după invazia din Ucraina?

De la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, niciun conflict interstatal nu a fost atât de aproape de Oslo.

Sunt menționate Curtea Penală Internațională, care investighează crimele de război din Ucraina, și Curtea Internațională de Justiție, cu sediul tot în Olanda. La fel ca și opozantul rus Alexei Navalnîi și opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia.

În cazul unui premiu axat pe climă și mediu, experții o citează pe activista suedeză Greta Thunberg, poate împreună cu naturalistul britanic David Attenborough sau cu alți activiști precum sudaneza Nisreen Elsaim și ghanezul Chibeze Ezekiel.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...