G4Media.ro

Medici de familie şi din ambulatorii protestează în faţa CNAS / ”Nu…

Sursa foto: Opinia Timișoarei

Medici de familie şi din ambulatorii protestează în faţa CNAS / ”Nu vă bateţi joc de medici!” / „Vrem venituri decente!” / Președinta CNAS a avut o întâlnire cu reprezentanții medicilor

Update: Noua președintă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a avut o întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie și din ambulatorii. Acestea a spus că „se vor depune diligențe pentru identificarea de soluții” prin negocierile care vor avea loc joi și și-a exprimat convingerea că numai prin dialog se pot găsi soluții.

Comunicatul CNAS:

În cursul zilei de astăzi a avut loc la sediul CNAS o primă întâlnire între reprezentanți ai instituției și ai medicilor de familie și din ambulatoriul clinic care și-au manifestat nemulțumirea față de prevederile proiectelor de modificare a Contractului-cadru[1] și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia[2], publicate săptămâna trecută în transparență decizională pe site-ul www.cnas.ro.

La discuții a participat, din partea CNAS, președintele Valeria Herdea, împreună cu echipa de conducere a instituției. Din partea medicilor de familie și din ambulatoriul de specialitate au fost desemnați reprezentanți pentru a-și prezenta poziția.

Față de cele expuse de reprezentanții medicilor, președintele CNAS a precizat că se vor depune diligențe pentru identificarea de soluții prin negocierile și consultările ce vor avea loc în data de 18 ianuarie 2024, al căror desfășurător a fost anunțat deja public. Totodată, Valeria Herdea a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al respectivelor propuneri.

„Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părțile implicate în sistemul de sănătate din România – CNAS, Ministerul Sănătății, parteneri instituționali, alte instituții publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanți ai pacienților – putem găsi soluții la problemele acestui sistem atât de complex. Am găsit la CNAS o situație complicată, puternic grevată de mișcări de protest în mai multe orașe din România și cu perspectiva iminentă a blocării activității din medicina primară și de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credință și înțelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru asigura stabilitate și echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienților din România la îngrijiri medicale” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Știrea inițială: Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparenţă decizională de CNAS, relatează Agerpres.

Medicii afişează pancarte pe care este scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul la sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”.

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...