G4Media.ro

Maximator, alianța serviciilor secrete din 5 țări europene, care a dublat din…

Maximator, alianța serviciilor secrete din 5 țări europene, care a dublat din umbră Five-Eyes, timp de 50 de ani. Numele, ales de spioni ”la o bere”, în Bavaria

Lumea serviciilor de informații are parte de o dezvăluire extrem de importantă, ce arată existența unei alianțe secrete care funcționează de 50 de ani, între 5 țări europene. Miza este enormă: accesul la mesaje criptate.

Alianța dintre Danemarca, Suedia, Germania, Olanda și Franța dublează celebra Five-Eyes și a gestionat, timp de zeci de ani, informații criptate la care a avut acces grație dispozitivelor criptografice ”aranjate”, vândute atât prietenilor, cât și competitorilor.

Acestea sunt concluziile unui raport detaliat publicat de profesorul olandez de informatică, Bart Jacobs.

Acesta a dezvăluit public, în premieră, existența „Maximator”, înființată în 1976, când Danemarca, Germania și Suedia au format prima alianță în umbră cu scopul de a intercepta și descifra mesajele trimise de sateliți. Olanda a fost invitată în grup în 1977, grație stațiilor de interceptare din Caraibe, iar Franța a intrat în 1985.

Cooperarea în materie de informații (SIGINT) între cinci țări anglo-saxone: Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Statele Unite, care formează celebra Five-Eye, este bine documentată. Profesorul Jacob scrie că ce nu se știa public până acum era că există o a doua alianță vestică, paralelă, care are de asemenea 5 mebri, înființată în 1976 pe nume Maximator.

Contextul în care apar dezvăluirile sunt legate de un alt mare scandal de spionaj: Crypto AG.

Această alianță ajută să înțelegem și mai bine, consideră Jacobs, implicațiile scandalului Crypto AG.

Compania Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codare pentru trupele americane.

A ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare vreme de decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software și a vândut echipamente către peste 100 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.

Deși implica foarte multe milioane de dolari, s-a dovedit că afacerea era de fapt una mai degrabă de spionaj, decât una comercială: niciunul dintre acești clienți n-a știut vreodată faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Informații cruciale despre funcționarea și punctele slabe ale dispozitivelor criptografice vândute de Crypto AG (și de alte companii) au fost distribuite în cadrul rețelei Maximator. Acest lucru le-a permis membrilor să decripteze mesajele interceptate din peste o sută de țări care au cumpărat dispozitive compromise din anii ’70 încoace”.

Alinața serviciilor secrete cu nume de bere bavareză

Cooperarea bilaterală în domeniul informațiilor criptate a existat deja între majoritatea din aceste patru țări inițiale.

”Una dintre motivațiile de a începe să coopereze mai pe larg a fost apariția informațiilor de semnal prin intermediul sateliților, care a necesitat investiții substanțiale.

O a doua motivație a fost de a lucra în comun la provocările tehnice de interceptare și metodele de schimb.

Ideea a fost să-și combine forțele și să își împartă sarcinile pentru a reduce costurile și a deveni astfel mai eficiente.

Cooperarea a implicat atât cripto-analiza, cât și analiza semnalelor din eter, prin trafic SHF (satelit) și HF (undă scurtă).

Solicitarea Franței de a se alătura în 1983 a fost susținută în special de Germania, deoarece cooperarea dintre cele două țări a fost puternică după cel de-al Doilea Război Mondial, bazată pe contacte strânse între figurile de frunte, Gustave Bertrand și Reinhard Gehlen. Rezultatul: Franța a fost invitată în 1984 și s-a alăturat în 1985” scrie Bart Jacobs, care adaugă că Alianța este în picioare și astăzi.

Numele Maximator se referă la o marcă de bere din regiunea sudică a Germaniei, Bavaria, și a fost ales de spioni în 1976, în jurul unei mese încărcate cu bere locală.

  • ”La un moment dat, în timp ce cugetau la un nume pentru alianța lor în devenire, s-au uitat la paharele lor pline cu berea Doppelbock a mărcii locale Maximator și au luat o decizie”.

Tradiția Maximator se bazează mult pe legături strânse între persoane, de unde și secretul adânc care o înconjoară. Alte țări au încercat să se alăture, dar au fost refuzate din diferite motive: nu aveau suficientă relevanță din punct de vedere tehnic (Norvegia, Spania, Italia) sau din motive politice.

Concluzii. Raportul profesorului Jacobs dezvăluie pentru prima dată numele Alianței Maximator și oferă dovezi despre existența ei.

”Această alianță europeană a rămas secretă aproape cincizeci de ani, spre deosebire de omologul său anglo-saxon Five-Eyes. Existența acestei alianțe oferă o perspectivă inedită asupra colaborărilor SIGINT occidentale la sfârșitul secolului XX. Acesta ar putea fi punctul de plecare al unei reevaluări (istorice), în care parteneriatul Five-Eyes își pierde proeminența ca singurul mediu pentru o cooperare intensă, pe termen lung, în SIGINT.

De asemenea, poate duce la o reevaluare a dependențelor geopolitice între diferite țări, pe baza accesului la mecanisme de comunicare diplomatice și militare”, se arată în concluziile raportului.

Contextul legat de operațiunea Rubicon

Afacerea, care se întinde pe mai multe decenii, printre cele mai bine păzite secrete din istoria Războiului Rece, este relatată de CIA într-o istorie comprehensivă a operațiunii obținute de the Washington Post și ZDF, postul public german, în cadrul unui proiect comun.

Au fost identificați ofițerii CIA care au condus programul și directorii companiei însărcinați să-l execute. Au fost stabilite originile operațiunii, precum și conflictele interne care au fost pe punctul să o compromită. Este descris modul în care Statele Unite și aliații său au exploatat ani de zile credulitatea altor state, luându-le banii și furându-le secretele.

Operațiunea, cunoscută la început sub numele de cod ”Thesaurus”, și mai târziu ”Rubicon”, se califică drept una dintre cele mai îndrăznețe din istoria CIA.

Detalii pot fi citite aici.

Surse: tandfonline.com, The Economist, theregister.co.uk

Sursă foto bere: tandfonline.com (attribution: Augustiner Brewery)

Hartă realizată cu ajutorul: paintmaps.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Este adevarat ,SRI nici nu a avut habar despre aceasta alianta ,noroc cu acest articol care a dezvaluit ,,marele mister,,,

    • Zic ca SIE stia, e mai degraba de SIE asta. Dar ce sa faca, saracii. Ei furau copii xerox de prin gentile diplomatice…

    • Oamenii care apara Romania din umbra, nu o sa ii vedeti la televizor sau in publicatii de stiri. Nu or sa vina sa va povesteasca despre munca lor. Sunt la fel de normali ca Ion si Maria, se trezesc dimineata, merg la serviciu si isi fac datoria, iar daca patesc ceva – ” a fost un accident” . Romania este mai bine pazita decat credeti.

    • Multumim @Alexei. De maine o sa dormim mult mai bine.

  2. Mda, la noi serviciile sunt ascunse prin presă și funcționează în interes personal, nu în interesul țării

  3. SpaceX lanseaza 30.000 sateliti , englejii tapeaza cablele submarine de internet , romanii taie frunza la caini …

    • E tare SpaceX asta. A lansat ieri primul om pe Luna, sau l-ar fi lansat daca nu ploua. Artistii cinematografici americani sunt mai buni decat ai nostri.

  4. Noroc ca la noi stie tot cetateanul ce face SIE, dupa cum ne lamuresc postarile la articol.

  5. SpaceX e tare pentru ca nu o sa-ti mai intre sie sau sri pe compiuter.

    • In schimb o sa-ti bage nsa viermi pe secventa de uefi.

    • Puțină seriozitate nu a omorât pe nimeni : dacă ești un personagiu puțin relevant sri-sie au acces instant pe computerul tau / daca ești relevant are acces doar nsa, care te și protejează nu cumva să intre și fsb, etc.
      :))